Skocz do zawartości

Jaki antywirus na leciwego kompa?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
  W dniu 2.06.2010 o 23:37, Meir napisał(a):

Radziłbym zamiast GeSWalla...DefenseWall-bezobsługowy sofcik dodatkowo w wersji DWPF ma firewalla...GW jest jednak dla bardziej zaawansowanych użytkowników(chociażby tworzenie reguł)

Meir, nie polecaj ludziom dziurawego wiadra, które wirusy po restarcie rozkładają na łopatki :D

Jaka konfiguracja w GW? Kopiujesz reguły Pro, ustawiasz automat i tyle. Oczywiście aby utworzyć reguły zaawansowane dla nowych programów, potrzeba doświadczenia ale w DW w ogóle nie ma możliwości zaawansowanej konfiguracji dla nowych aplikacji, dlatego wiele z nich nie działa tak jak byśmy tego chcieli. Do tego dochodzi masę błędów programu: nieizolowanie wszystkich pobranych plików Operą, zapominanie reguł dla niektórych programów, izolacja DVD (wówczas gdy jest to wyłączone), problemy z zapisem plików Office, problemy z otwarciem pendrive,a i inne. Za to jeszcze trzeba płacić! Tenkju wery mocz! :P

omkar ty może na temat DW i GW się już nie wypowiadaj bo co chwilę krytykujesz każdego z nich korzystając z DW krytykowałeś GW i wychwalałeś DW, jak korzystasz z GW to go wychwalasz a krytykujesz DW :P

Teraz znowu przeszedłeś z CIS'a na GW nie wiedzieć po co :P

Zmieniasz softy i opinie o nich częściej niż niektórzy skarpetki :P

W dniu 2.06.2010 o 19:28, omkar napisał(a):

Ciekawy zestaw! Ja od dłuższego czasu używam GeSWalla, (czasem z Avirą Personal) lub CIS dla odmiany (przez pewien czas używałem obydwa) :) Panda Cloud Antivirus o ile pamiętam nie blokuje autorunu a więc przydała by się jeszcze w tym zestawie Panda USB Vaccine (a przynajmniej wyłączenie autorunu), no i oczywiście konfiguracja firewalla w GW jeżeli jej nie masz.

Geswall+PandaCloud,naprawdę bardzo skuteczna ochrona :)

Panda bezobsługowa,Geswall po odpowiednim skonfigurowaniu także bezobsługowy

Zestaw na leciwy PC jak znalazł :)

Jurku alias Omkar miałeś wczoraj jakąś imprezę w rodzinie ? Dlatego Ci wybaczam...

DW NIE MA ŻADNYCH BŁĘDÓW....wszystkie które istnieją "powstały" tylko i wyłącznie w Twojej głowie...nie masz zielonego pojecie o tym sofcie...używałeś go okazjonalnie przez kilka godzin(jak wszystkich innych-które zmieniasz średnio raz na 3 dni :P) ...i teraz udajesz Króla Salomona celowo wprowadzając ludzi w błąd....używam DefenseWall od roku...i NIGDY nie było : zapomnianych reguł,problemów z otwarciem pendrive,nieizolowaniem plików z Opery itp.itd.

A co do tego wirusa który "rozłożył" DW...to dałbyś głowę swoich córeczek z którymi jeździsz na narty w Dolomity...że nie ma analogicznego wirusa dla GW ????

Reguły Pro w GW...kolejny żart :lol: ...a reguł których nie ma ? Skąd je skopiujesz ? Próbowałem używać GW...jest to bardzo rachityczny soft i nieporównywalnie mniej praktyczny od DW :)

BTW.Jurku nie popełniaj tego samego błędu i nie uprawiaj tutaj swoich fantasmagorii...wystarczy niesmak z jakim wyleciałeś z forum-aviry...

W dniu 3.06.2010 o 07:57, omkar napisał(a):

Meir, nie polecaj ludziom dziurawego wiadra, które wirusy po restarcie rozkładają na łopatki :D

Jaka konfiguracja w GW? Kopiujesz reguły Pro, ustawiasz automat i tyle. Oczywiście aby utworzyć reguły zaawansowane dla nowych programów, potrzeba doświadczenia ale w DW w ogóle nie ma możliwości zaawansowanej konfiguracji dla nowych aplikacji, dlatego wiele z nich nie działa tak jak byśmy tego chcieli. Do tego dochodzi masę błędów programu: nieizolowanie wszystkich pobranych plików Operą, zapominanie reguł dla niektórych programów, izolacja DVD (wówczas gdy jest to wyłączone), problemy z zapisem plików Office, problemy z otwarciem pendrive,a i inne. Za to jeszcze trzeba płacić! Tenkju wery mocz! :P

Bez komentarza , skończ pisać o programach o których nie masz zielonego pojęcia, kiedy znudzi ci się wprowadzanie innych userów w błąd?

Wyleciałeś z Aviry trolu , to zaczynasz śmiecić na innych forach , mam nadzieję, że moderacja zrobi szybko z tobą porządek.

@Eru

Nigdy nie krytykowałem GW, choć pisałem o jego mankamentach (brak izolacji dysków wymiennych oraz plików przenoszonych pomiędzy dyskami i partycjami).

@Meir

Dłużej używałem DW od Ciebie. Testowałem go, gdy Ty jeszcze o nim nawet nie słyszałeś i to przez długi okres czasu.

Jeżeli chodzi o zmianę softów.

Dotyczy to właściwie tylko kilku programów, które najbardziej sobie cenię a wynika to bardziej z chęci urozmaicenia, niż dylematu, który jest lepszy. W okresie kilku ostatnich miesięcy, używam naprzemiennie, GW z Avirą lub CIS. Jeżeli miałbym polecić jeszcze jakieś programy zabezpieczające, to Online Armor, Wondershare Time Freeze, Sandboxie, Panda USB Vaccine oraz Windows Worms Doors Cleaner. Wszystkie one występują w wersjach bezpłatnych i u mnie się sprawdziły!

W dniu 5.06.2010 o 08:28, areliusz napisał(a):

witam

ja moge polecić ewentualnie Immunet Protect, podobnie jak Panda Cloud działający w "chmurze", leciutki i bezpłatny. Działa obecnie w połączeniu z zaporą systemową i firewall sprzętowy na routerze.

Tak...ale Immunet Plus czyli w wersji płatnej z dodatkowym silnikiem BitDefendera...Immunet free ma bardzo przeciętną wykrywalność nieporównywalnie niższą od Pandy Cloud...

witam . tez próbuje coś sklecić sensownego na takim zabytku celeron M 1.7 Ghz ram 1GB vista 32. lapka obsługiwać będzie dziewczyna praktycznie zero wiedzy i zainteresowania jeśli chodzi o zabezpieczenia.użytkowanie poczta komunikatory, sciaganie muzyki, filmow ,konto bankowe.jako AV myślałem zainstalować pandzine cloud ale co do tego ?jakiś FW i tu się gubię .czy zostawić systemowy? no i przydało by się jakieś zabezpieczenie do tego konta bankowego.zobaczyłem taki program : http://www.maxsecuritylab.com/index.php wersja free . może to by zainstalować ? proszę o jakieś rady :rolleyes: aha soft niestety tylko w wersjach darmowych :(

W dniu 9.06.2010 o 07:12, nescafe napisał(a):

witam . tez próbuje coś sklecić sensownego na takim zabytku celeron M 1.7 Ghz ram 1GB vista 32. lapka obsługiwać będzie dziewczyna praktycznie zero wiedzy i zainteresowania jeśli chodzi o zabezpieczenia.użytkowanie poczta komunikatory, sciaganie muzyki, filmow ,konto bankowe.jako AV myślałem zainstalować pandzine cloud ale co do tego ?jakiś FW i tu się gubię .czy zostawić systemowy? no i przydało by się jakieś zabezpieczenie do tego konta bankowego.zobaczyłem taki program : http://www.maxsecuritylab.com/index.php wersja free . może to by zainstalować ? proszę o jakieś rady :rolleyes: aha soft niestety tylko w wersjach darmowych :(

Przypuszczam, że chodzi Ci o darmowy zestaw. Mam trzy propozycje:

1. GeSWall Freeware z regułami Pro i z firewallem (włączona zapora Windows) + Avira AntiVir Personal + Wondershare Time Freeze (do testowania nieznanych aplikacji).

2. Comodo Firewall z Defense+ i z sandboxem + Avira AntiVir Personal

3.. Online Armor + Sandboxie + Avira AntiVir Personal.

Możesz dorzucić dodatkowo Zemana AntiLogger, ale nie wydaje mi się aby to było konieczne.

W dniu 9.06.2010 o 08:36, nescafe napisał(a):

jako AV wybrałem pande cloud wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem dla dziewczyny . co do FW to może PC TOOLS jest po polsku ale nie wiem czy jest prosty w obsludze (a muszę jej pozakładać takie żeby dala sobie rade w przyszłości). no i przydało by się coś przeciw keyloggerom zemana niestety jest płatna

Na pozostałych komputerach domowych mam zainstalowany pakiet BullGuarda i nie powiem jestem zadowolony...może bardziej żona i syn, bo oni z nich korzystają. Pakiet ma wciąż nieustająca promocję na 6 miesięcy i sprawuje się bardzo dobrze...żadnych zbędnych komunikatów - niewiele nawet w trybie zaawansowanym, prosta obsługa, małe zużycie zasobów i bardzo przyzwoita skuteczność. Dla kogoś, kto nie chce się zagłębiać w tajniki programu i jego ustawienia i chce mieć spokój, ten pakiet jest jak znalazł

http://media.bullguard.com/landingpage/maplin/index.html

Druga propozycja to Norton 360...pakiet równie cichy i mało "żerny" aczkolwiek nieco mniej skuteczny - trial na 3 miesiące

http://www.symantecstore.com/dr/sat4/ec_main.entry25?page=1582AIndexPage&client=Symantec&sid=37771&cid=273172&CUR=840&DSP=&PGRP=0&ABCODE=&CACHE_ID=273172

Ponieważ Twoja dziewczyna chce korzystać z kont bankowych, to dodatkiem niezbędnym powinien być KeyScrambler Personal...jest to wersja free i obsługuje IE oraz Firefoksa. Program szyfruje tekst wpisywany w oknie przeglądarki - czyli np. loginy, hasła, maile itp.

http://www.qfxsoftware.com/download.htm

W dniu 9.06.2010 o 08:36, nescafe napisał(a):

jako AV wybrałem pande cloud wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem dla dziewczyny . co do FW to może PC TOOLS jest po polsku ale nie wiem czy jest prosty w obsludze (a muszę jej pozakładać takie żeby dala sobie rade w przyszłości). no i przydało by się coś przeciw keyloggerom zemana niestety jest płatna

Nowa Panda Cloud 1.1 wyśmienita,bezobsługowa + Defensewall\Geswall

Panda Cloud pomimo tego, że częściowo działa w chmurze, wcale nie jest taka lekka. Poza tym wymaga szybkiego łącza internetowego a jej skuteczność stoi pod dużym znakiem zapytania.

Jeżeli chodzi o PC Toolsa Firewalla, to też nie jestem zbytnim fanem tego softu.

Dla niezaawansowanego usera, najlepiej zainstalować Comodo Firewalla z piaskownicą a zaporę i Defense+ ustawić w trybie czystego PC z regułami dla bezpiecznych aplikacji (komunikaty są bardzo proste i nie ma wielu pytań) lub nawet w trybie uczenia bez pytań. Automatyczny sandbox izoluje wszystkie nieznane, instalowane programy a firewall blokuje ataki sieciowe. CIS bez AV jest wyjątkowo lekki.

W dniu 9.06.2010 o 12:12, omkar napisał(a):

Panda Cloud pomimo tego, że częściowo działa w chmurze, wcale nie jest taka lekka. Poza tym wymaga szybkiego łącza internetowego a jej skuteczność stoi pod dużym znakiem zapytania.

Panda Cloud 1.1 jest bardzo lekka

Zobacz

Zainwestowałem w wersję Pro i faktycznie tyle "zjada"

pcavcomparison.jpg

Idealna

W dniu 3.06.2010 o 10:12, DawidS28 napisał(a):

Testy tworzone przez niezależne organizacje są bardziej wiarygodne od pewnego forum :D

Do głowy przychodzi mi cały jeden rzetelnie przeprowadzony test tworzony przez niezależną organizację. Reszta skupia się niestety na wykrywaniu wirusów i ewentualnie na podaniu liczby fałszywych alarmów. Natomiast nie piszą nic one o faktycznej ochronie, jaką dany produkt zapewnia. Stąd zresztą spora popularność i niezła opinia Avasta, który według mnie jest jednym z gorszych antywirów. Bo rzeczywiście wykrywa wirusy, ale dosyć często nie potrafi sobie z nimi poradzić, więc i tak dochodzi do infekcji. Widziałem też przypadki jak przenosił do kwarantanny zdrowe pliki systemowe. Jeśli chodzi o typowe antywirusy, to w mojej opinii z darmowych rozwiązań rzeczywiście skuteczne i lekkie są Avira oraz Comodo (czy to sam Antivirus, czy też Internet Security). Z płatnymi jest gorzej, bo spora część z nich jest skuteczna, ale ciężka, więc tu nie podejmę się polecenia czegokolwiek.

W dniu 9.06.2010 o 12:12, omkar napisał(a):

Jurek nie wygłupiaj się :) ...pamiętasz Tommyego504 ? Przecież zawsze dostarczał paczuszki z nowościami...które Panda Cloud pięknie wykrywała...

W dniu 9.06.2010 o 13:37, jankomuzykant napisał(a):

Panda Cloud 1.1 jest bardzo lekka

To bardzo ładnie Janku Muzykancie...tylko gdzie jest RESZTA PROCESÓW Pandy Cloud ? Z tego co pamiętam jest ich 4...a na Twoim screenie 1 :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...