Anonim4 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Panowie i panie, zadanie bojowe! Nie mam czasu ani chęci instalować wszystkiego po kolei a znajomy pyta mnie jaki antywirus na leciwego już kompa- 512 ramu, procek jakiś starawy athlon- sprzęcior sprzed 5-6 lat. Które antywirki mają najmniejsze zużycie pamięci? Kiedyś poleciłbym mu Dr.Weba, niestety stał się bloatware. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Weź Avire. Spokojnie pojedzie. Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Hm...mi na takim sprzęcie długo chodził NOD. Nie miałem prawie żadnych problemów. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Witam Na Twojego kompa poleciłbym jeśli chodzi o mała zasobożerność Nortona 2010 tylko jest płatny, ale lekki, skuteczny, częste aktualizacje itd:) Z darmowych to poleciłbym Avasta 5 Free tylko to odbije się na gorszej skuteczności , plus lekkości i licencja Free na jego korzyść. Rozumiem,że chcesz samego Av, nie uwzględniasz do tego zapory sieciowej. Lepiej dorzuć coś do antywira,abyś był bezpieczniejszy np. pakiet Comodo Internet Security , lekki pakiet z AV+ FW+ Defense+( Hips klasyczny)+ sandbox ( piaskownica), powinno nie przymulać Hm...mi na takim sprzęcie długo chodził NOD. Nie miałem prawie żadnych problemów. Nod od wersji 4 zaczął być mułowaty. Wielu użytkowników skarży się,że pobiera więcej zasobów procka i więcej ramu. To nie ten dawny Nod z wersji 2.5.2.7 czy nawet 3. Lepszy jest już Norton 2010:) Odnośnik do komentarza
Emzet Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Avast, Avira, AVG. Polecam Avirke, jesli chodzi o skutecznosc to Avira bedzie najlepsza z tych trzech jednoczesnie nie pozerajac zasobow. Natomiast taka ciekawostka, Avasta uruchamialem na Pentiumie 200 MHz i 64 MB RAMu i chodzilo bez zarzutu Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Ja moge polecić Avasta 5. Polska wersja, odświeżony wygląd, tryb growy, szybkie aktualizacje, bezpłatny. Jeśli nie chcesz Avasta to mogę polecić Avirę, ale niestety przy aktualizacjach łączy się z serwerami Google i nie wiadomo, co wówczas przesyła. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Jeśli nie chcesz Avasta to mogę polecić Avirę, ale niestety przy aktualizacjach łączy się z serwerami Google i nie wiadomo, co wówczas przesyła. A skąd te informacje o połączeniu z Google? Odnośnik do komentarza
Eru Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Zależy też czy jesteś zaawansowanym użytkownikiem PC'ta (czy komp kogoś innego i czy ta osoba jest zaawansowanym użytkownikiem ) jeżeli tak to mogę polecić BluePoint Security 2010 (brak polskiej wersji + płatny), Nortona 2010 (podobno 2011 ma być jeszcze bardziej zoptymalizowana - potem aktualizacja do 2011 jak wyjdzie), Avasta 5, Avirę 10 (denerwują pop-upy które wyskakują podczas aktualizacji) Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 @Belfegor - nie wiem, czy mogę linkować na konkurencyjne forum więc podaję linki do bezpośrednich tematów na oficjalnym forum aviry - http://forum.avira.com/wbb/index.php?page=Thread&threadID=109983&pageNo=15a382311 oraz http://forum.avira.com/wbb/index.php?page=Thread&threadID=110918&226e7cca#googtrans/en/pl . Z tego powodu porzuciłem Avirę. Odnośnik do komentarza
asg Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Nic nie piszesz, czy system równie leciwy - to może Cię ograniczyć do poszukiwań na wykopaliskach. A wtedy wersja Noda 2 do 3 by była o.k.. BTW Na Avirze było już chyba wszystko Odnośnik do komentarza
Anonim4 Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Myślałem o Avirze właśnie i NODzie- w jego przypadku nie ma różnicy czy darmowy program czy płatny. Znajomy jest raczej z krainy "coś tam chodzi i niech nie wyskakują okienka" System- XP. Dzięki za rady. Odnośnik do komentarza
krzysiekx Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Vipre - płatny program, ale bardzo lekki i nie obciąża w żadnym stopniu systemu. Spokojnie mozesz na fikcyjne maile generwować klucze trial i używać 30 dniowej licencji. Z darmowych to Avast bym mógł zaproponować. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Znajomy jest raczej z krainy "coś tam chodzi i niech nie wyskakują okienka" System- XP. Dzięki za rady. Mam na podobnym sprzęcie Comodo i działa. Problem może być z powiadomieniami, ale to do wyłączenia w ustawieniach. Jeśli chodzi o Nortona - nie wiem, jak nowsze, ale NIS 2008 zamulał tak, że musiałem się go po 2h pozbyć. ArcaVir podobnie. Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 DawidS28 - NIS 2008 był ostatnim zamulaczem z Nortonów. Wersje 2009 i 2010 to skok technologiczny, te antywirusy teraz są naprawdę lekkie. Jedyna wada Nortona (dla mnie) - to, że jest płatny. Odnośnik do komentarza
Eru Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Jakby zdecydował się na Viprę to mam do niego lickę i mogę oddać bo i tak z niego nie korzystam Odnośnik do komentarza
krzysiekx Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Nie ma takiej opcji, norton absolutnie nie zamula maszyny. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 DawidS28 - NIS 2008 był ostatnim zamulaczem z Nortonów. Wersje 2009 i 2010 to skok technologiczny, te antywirusy teraz są naprawdę lekkie. Jedyna wada Nortona (dla mnie) - to, że jest płatny. + Nie ma takiej opcji, norton absolutnie nie zamula maszyny. Właśnie dlatego piszę "nie wiem, jak teraz", ale wersja z 2008 r. mnie skutecznie do niego zniechęciła. Poza tym wolę rozwiązania darmowe, dlatego korzystam z Comodo. A jak coś wpadnie (dawno nic nie widziałem) -> logi i czyścimy Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Panowie i panie, zadanie bojowe! Nie mam czasu ani chęci instalować wszystkiego po kolei a znajomy pyta mnie jaki antywirus na leciwego już kompa- 512 ramu, procek jakiś starawy athlon- sprzęcior sprzed 5-6 lat. Które antywirki mają najmniejsze zużycie pamięci? Kiedyś poleciłbym mu Dr.Weba, niestety stał się bloatware. Najlżejszymi antywirusami są Vipre, Bitdefender i Norton 2010. Lekkie są także, najnowszy Avast 5 i Avira Personal. Antywirusy działają jednak na zasadzie "na dwoje babka wróżyła", dlatego bardziej polecałbym Avirę z GeSWallem lub Comodo Internet Security (sandbox, HIPS, firewall i AV) . Twój blaszak powinien spokojnie dać radę. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Jak gość jest przy kasie to tylko NIS 2010! Jest BAJECZNIE lekki, nieupierdliwy i praktycznie bezobsługowy. Odnośnik do komentarza
bierni Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Prevx - działa wraz z innymi AV, wersja darmowa tylko wykrywa, aby usunąć musisz kupić lickę na pełną wersję. poza tym to sobie ustaw LUA i do tego ACL. Odnośnik do komentarza
asg Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Jak gość jest przy kasie to tylko NIS 2010! Jest BAJECZNIE lekki, nieupierdliwy i praktycznie bezobsługowy. Moim zdaniem bezobsługowy aż do bólu. Kiedyś wywalił mi sterowniki z Cada. Tam nie było (bo nie wiem jak teraz) opcji dodaj do wykluczeń. Uraz pozostał. Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Moim zdaniem bezobsługowy aż do bólu. Kiedyś wywalił mi sterowniki z Cada. Tam nie było (bo nie wiem jak teraz) opcji dodaj do wykluczeń. Uraz pozostał. Norton jest lekki, ładny i bezobsługowy. Dobry dla dziewcząt. Tylko najlepiej jeżeli posiadają chłopaka, który będzie im usuwał wirusy lub robił format Odnośnik do komentarza
Meir Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Omkar...Ty ciągle musisz żartować ? Norton jest bardzo skuteczny i lekki...w sam raz na słabszą maszynę...tylko w opcjach trzeba troszeczkę poprzestawiać...chociażby skanowanie : podczas bezczynności...żeby co 10 minut nie mielił dyskiem... a ja jeszcze od siebie dodam NOD32...również lekki i w miarę skuteczny... Odnośnik do komentarza
jankomuzykant Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Panda Cloud Antivirus + Geswall Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Panda Cloud Antivirus + Geswall Ciekawy zestaw! Ja od dłuższego czasu używam GeSWalla, (czasem z Avirą Personal) lub CIS dla odmiany (przez pewien czas używałem obydwa) Panda Cloud Antivirus o ile pamiętam nie blokuje autorunu a więc przydała by się jeszcze w tym zestawie Panda USB Vaccine (a przynajmniej wyłączenie autorunu), no i oczywiście konfiguracja firewalla w GW jeżeli jej nie masz. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi