Darom Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Podczas uruchamiania się systemu windows XP proffesional zaraz na samym początku na czarnym tle są takie białe tablice, w których widać informacje takie jak np. jakie mam dyski i ile mają pojemności itd. Po tych tabelach jest dopiero logo windows XP. Chciałem się zapytać, czy jest jakaś możliwość wyłączenia tych tablic ? żeby one się nie pojawiały w ogóle przed logo systemu ? Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 To wyświetla BIOS podczas uruchamiania komputera. W tym czasie inicjuje, konfiguruje i sprawdza sprzęt. Następnie inicjuje proces do ładowania systemu. Tak, można to wyłączyć w BIOS-ie. Tyle, że zamiast tego będziesz miał wyświetlane logo. Cały proces musi się odbyć, wyświetlanie wyników już nie, ale to niewiele lub wręcz nic nie da. Odnośnik do komentarza
Darom Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 A w jaki sposób można to wyłączyć ? wiem, że zamiast tego będę miał logo ale lepiej patrzeć na logo niż na wyświetlane wyniki w tych tabelach ? i może proces wyświetlania logo też da się jakoś skrócić ? Czy dałoby się też w jakiś sposób przyspieszyć uruchamianie komputera ? żeby chociaż o kilka sekund szybciej się uruchamiał ? żeby szybko przeleciały te tablice, później logo windowsa XP, potem plansza "Zapraszamy" i żeby już były ikonki załadowane na pulpicie i wszystko działało ?Czytałem też, że podobno usunięcie czcionek z folderu windows przyspiesza działanie systemu. Czy mogę wiedzieć jakie czcionki mogę usunąć, tak żeby sobie nic nie zepsuć ? Jeśli mam 470 MB pamięci ram, może jakoś mo to pomoże. Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Nic nie skrócisz, bo logo tylko wyświetlane jest w trakcie procesu uruchomienia. Tych operacji nie da się pominąć. Gdzie to zmienić? Szukaj w ustawieniach BIOS-u. Jest ich kilka rodzajów, każda w wielu wersjach. Po włączeniu komputera masz napisane. Zwykle to DEL, F8, ESC. Inną możliwością jest zastosowanie zamiast wyłączania hibernacji lub uśpienia. System startuje wtedy znacznie szybciej (szczególnie przy uśpieniu). Dodatkowo po wznowieniu masz już otwarte ostatnio używane programy. Odnośnik do komentarza
Darom Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Powiedz mi jakich mniej więcej opcji mam szukać w biosie do wyłączenia tego ? Słyszałem też, że istnieje coś takiego jak skrócenie czasu wyświetlania logo. Wiesz może jak to zrobić ? I nie napisałeś mi nic o tych czcionkach o które pytałem w moim poście. Czekam dalej na odpowiedź. Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Zamiast czekać poszukałbyś w sieci opisów swojego biosu. Najbliższe wróżenie co masz za komputer i bios dopiero w Andrzejki. Ale wyniki mogą być niejednoznaczne. Naprawdę wykaż minimum inicjatywy, albo czekaj, czekaj... Odnośnik do komentarza
Darom Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Dzięki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi