Betty66 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 I tym razem nie pordził sobie ze wszystkimi plikami, ale około 85-90% odzyskałam za co Ci Picasso baaaaaaaaaaardzo dziękuję! CMOK! Teraz biore się za kasowanie nieodszyfrowanych i kopiowanie na nowy dysk naprawionych. Tylko czy dzielić go na partycje? Jedni doradzają, żeby tego nie robić, bo to spowalnia prace kompa. A jak Ty mi radzisz? Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 @Betty66 - instalacja windows 7 jest łatwiejsza niż windows XP - kreator poprowadzi Cie - nie powinnaś mieć żadnych problemów jeśli będziesz dokładnie czytać instrukcje. Dodatkowo na youtube na pewno znajdziesz jakieś filmiki - instalacja windows 7 - itp. Co do nowego dysku - ja bym nie dzielił na partycje, niech służy Ci jako dysk awaryjny - nie podłączony do kompa na stałe - rób tam bakapy raz na jakiś czas, to chyba najlepsza opcja. W przypadku kolejnej takiej "awarii" będziesz miała swoje wszystkie ważne dane na drugim dysku. Odnośnik do komentarza
Betty66 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Samej instalacji się nie boję. Chodzi o to jak na starym dysku 120GB połączyć 5 partycji i zrobić format całego dysku (to się chyba robi z pod DOS-a) Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Nie, jak wsadzisz płytę windowsa 7 to będziesz miała kreator - tu masz filmik przykładowy zainstaluj windows - NIESTANDARDOWO 2:10 min - i będziesz tam miała partycje - na dole po prawej w okienku masz OPCJE dysku zaawansowane - i tam będziesz mogła pousuwać zbędne partycje - generalnie możesz usunąć wszystko co się da (klikasz na kartycje i USUN) - system utworzy na nowo to co będzie potrzebne - potem wybierasz którąś z nich - najlepiej największą - i tam instalujesz windowsa. Jeśli coś pójdzie nie tak, i będzie partycji za dużo - (jedna powinna mieć chyba 100MB - pliki systemowe - tego potem nie bedziesz mogla ruszac) - to się tym nie przejmuj, potem spod zainstalowanego windowsa bedziesz mogła to połączyć wszystko (prócz tej 100MB) - drugi filmik o robieniu partycji: od 0:23 min.Obczaj sobie, nie powinnaś mieć problemów. Jak coś - pisz. Odnośnik do komentarza
Betty66 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Picasso pisała, że powinnam sformatować w NTFS a na filmie nic o tym nie było. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 U mnie z automatu zrobiło NTFS. Więc z tym też nie powinno być problemu. Ja nie przypominam sobie bym coś tam wybierał. Odnośnik do komentarza
kris63 Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Obserwuję Waszą wymianę zdań i działam, bo mam ten sam problem. Na szczęście na laptopie znajomego, a nie u mnie. Kolega już odzyskuje zarażone pliki, a ja chciałem przywrócić ustawienia fabryczne na lapku hp pavilion dv6000 dv6149ea. Niby jest partycja Recovery, do której przenosi mnie po wciśnięciu F11, ale zamiast przywracać ustawienia fabryczne zgodnie z komunikatami, tworzy mi "coś" jakby obraz Win xp na kolejnej innej wolnej partycji. Zgrałem to na pendrive'a i startowałem z niego, ale nadal bez efektu. O co tu chodzi? Jeśli pytanie nie w tym miejscu, to sorki. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Betty66 Picasso pisała, że powinnam sformatować w NTFS a na filmie nic o tym nie było. To była wzmianka o formatowaniu, gdyby było prowadzone innym narzędziem niż instalator Windows 7. Nowoczesne systemy domyślnie nie obsługują nawet instalacji na FAT32 i partycje robione za pomocą instalatora Windows 7 automatycznie są sformatowane w NTFS. I końcowa uwaga. Na nowym systemie możesz zainstalować jeden z tych programów zabezpieczających przed infekcjami szyfrującymi: KLIK. kris63 Tu nie jest dozwolone podpinanie się i każdy zakłada własny temat, nawet jeśli problemem jest ta sama infekcja. Podaje się też raporty. FRST Addition conajmniej by mi powiedział jaki jest układ partycji i jakie flagi mają przypisane, bo na razie nic nie wiadomo: chciałem przywrócić ustawienia fabryczne na lapku hp pavilion dv6000 dv6149ea. Niby jest partycja Recovery, do której przenosi mnie po wciśnięciu F11, ale zamiast przywracać ustawienia fabryczne zgodnie z komunikatami, tworzy mi "coś" jakby obraz Win xp na kolejnej innej wolnej partycji. Zgrałem to na pendrive'a i startowałem z niego, ale nadal bez efektu. O co tu chodzi? Pytania: - Czy partycja Recovery jest na pewno nienaruszona? Czy była ukryta? Czy oryginalnym zainstalowanym systemem był XP, tzn. czy nie występował nowszy system nadinstalowany na XP? Czy nie zmieniano układu partycji w późniejszym czasie (zmiana rozmiaru, usuwanie)? - Co rozumiesz przez "coś jakby obraz na kolejnej partycji"? Czyli o jakim pliku mowa? - Czy posiadasz płyty HP Recovery? Odnośnik do komentarza
Betty66 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Mam problem z nowym dyskiem, którego "Mój komputer" nie widzi, a "Menadżer urządzeń" tak. Co mam zrobić, żeby skopiować na niego pliki? Odnośnik do komentarza
kris63 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Z poziomu Windows nie mam wejścia w partycję RECOVERY, nie jest ukryta. XP oryginalny, nie wiem czy układ partycji był zmieniany, bo właściciel nic o tym też nie wie. Płyt HP Recovery nie ma i nie można utworzyć, bo jest komunikat, że były już tworzone, a można tylko raz. Właściciel też nic o nich nie wie. A na wolnej partycji utworzyły się foldery: WINDOWS, sysprep, SWSetup, Program Files, minint, I386, Documents and Settings, COMPAQ i pliki: boot, hpqp, XP_TV. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Betty66 Mam problem z nowym dyskiem, którego "Mój komputer" nie widzi, a "Menadżer urządzeń" tak. Co mam zrobić, żeby skopiować na niego pliki? Start > Uruchom > diskmgmt.msc > sprawdź czy dysk jest sformatowany oraz czy ma przypisaną literę. kris63 Z poziomu Windows nie mam wejścia w partycję RECOVERY, nie jest ukryta. XP oryginalny, nie wiem czy układ partycji był zmieniany, bo właściciel nic o tym też nie wie. Płyt HP Recovery nie ma i nie można utworzyć, bo jest komunikat, że były już tworzone, a można tylko raz. Właściciel też nic o nich nie wie. A na wolnej partycji utworzyły się foldery: WINDOWS, sysprep, SWSetup, Program Files, minint, I386, Documents and Settings, COMPAQ i pliki: boot, hpqp, XP_TV. Nie wiem o co tu chodzi, ale wygląda na to że Recovery jest naruszone. Pokaż mi zrzut ekranu z diskmgmt.msc jak wygląda układ partycji. Odnośnik do komentarza
Betty66 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Dziękuję Picasso! Udało się - przypisałam literę i sformatowałam. Odnośnik do komentarza
kris63 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Przesyłam zrzut ekranu. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Z tego co widzę na obrazku, są dwie partycje: ukryta "nieznana" partycja 1GB (prawdopodobnie tam jest program Recovery / specjalne narzędzia HP) oraz odkryta HP_Recovery (przypuszczalnie trzymająca przywracane dane takie jak obraz systemu). Partycja HP_Recovery była dostępna dla szyfratora. Pokaż mi zrzut ekranu co jest na tej partycji. Odnośnik do komentarza
kris63 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Do Recovery nie mam wglądu, ale jak naciskałem przy uruchamianiu F11, to zamiast przywracania systemu na wolnej partycji tworzyło się to: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Wg diskmgmt partycja HP_Recovery nie ma parametrów ukrytych, więc powinna być dostępna spod Windows. Czyli nie widzisz jej w Moim komputerze, a może widzisz tylko pokazuje się jakiś błąd przy próbie wejścia na nią? Poza tym, interesuje mnie co widzisz podczas F11, po kolei jakie ekrany i opcje. Odnośnik do komentarza
kris63 Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Dziękuję za pomoc, rezygnuję z dalszych prób - właściciel zabrał laptopa i nie mam jak dalej "walczyć". Mój wątek kończę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi