browarek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam wszystkich! Chciałbym zrobić konwersję na partycji C:/ bez utraty żadnych danych. Będę wdzięczny za szczegółową poradę jak się przygotować i jak postępować krok po kroku. Dziękuję z góry. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 No, ale tam masz system? Jak chcesz konwertować na NTFS to się pożegnaj z systemem. Konwertuje się poleceniem "convert" wpisywanym w "cmd" (które z kolei wpisujesz w poleceniu "Uruchom" i naciskasz "ok"). Wszelkie ciekawe opcje znajdziesz tam po wywołaniu "convert /?". Więc przykładowa formułka brzmiała by: "convert c: /FS:NTFS /NoSecurity"... Ale coś mi się wydaje, że tego z systemu nie da się zrobić, bo system właśnie siedzi na tej partycji... Raczej Ci na to nie pozwoli. Lepiej by już było zgrać interesujące Cię dane na pendriva np, sformatować partycje na NTFS i postawić od nowa system. Odnośnik do komentarza
browarek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Problem w tym ż dopiero co stawiałem nowy system. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Wg mnie, tego inaczej się zrobić nie da. Nie wiem co Ci wadzi ten FAT? Każdą inną partycję (pomijając boot i systemową) możesz spokojnie potraktować tym convertem, ale system po takiej akcji po prostu nie wstanie. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 browarek Piszesz: Chciałbym zrobić konwersję na partycji C:/ bez utraty żadnych danych. Jeśli musisz, użyj PartitionMagic 7.0 (nie polecam tej metody) . Problem w tym ż dopiero co stawiałem nowy system Jeśli zależy Ci na wydajności systemu przed instalacją wykonaj pełny format NTFS (nie szybki !!! ) . PS. Użyj przywracania systemu (podczas startu) z partycji Serwisowej. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 @Browarek Ale zanim cokolwiek zrobisz, albo skopiuj sobie wazne dane na pendriva, albo skombinuj sobie jakieś LiveCD... PM to dobry program, ale gdyby jednak system nie odpalił po tej konwersji, to lepiej żebyś tego nie żałował potem. Odnośnik do komentarza
browarek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Dobra chyba sobie odpuszczę. Dzięki za porady pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
NOP Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Da się to zrobić za pomocą narzędzia systemowego i dane nie powinny zniknąć link Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 browarek Piszesz: Dobra chyba sobie odpuszczę. Nie odpuszczaj - przy takim systemie plików jeden twardy restart może położyć system. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 browrek - zrób to dokładnie tak jak wskazuje link od @NOP, proste i skuteczne, bez zabaw "super programami" firm trzecich. Odnośnik do komentarza
browarek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Wielkie DZIĘKI za żródło! Konwersja się powiodła z pomocą poradnika proponowanego przez @NOP. Pozdrawiam Proszę o zamknięcie tematu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi