Rucek Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Witam, Windows 7, dwa dyski (jeden SSD z systemem, drugi dodatkowy bez systemu) Próbowałem zaktualizować Kaspersky Internet Security 2015 do najnowszej wersji 2016. Nagle znikły mi ikony z pulpitu - zostały jakieś 3-4 ikonki. KIS wywalił jakiś błąd. Tryb awaryjny nie działa - nie można wejść. Wyskakuje jakiś błąd 0xc000000f bez dodatkowego info. Komputer prosił o płytę win7 - włożyłem płytę, chciałem by naprawił system - ale wyskakuje błąd - nie można naprawić. Po kliknięciu w jakąś opcję 1 - narzędzie do naprawy..., nie widać systemu w okienku, po kliknięciu załaduj sterowniki pojawił się podgląd na dyski - i tak jakby zamieniło literki dysków, C był jako E... pierwszy raz widziałem coś takiego. Sprawdzałem czy widać dysk w biosie - niby widać. Po którymś z kolei włożeniu płyty win7 - wyskoczył komunikat że "ta wersja opcji odzyskiwania systemu jest niezgodna z wersją systemu WINDOWS, który próbujesz naprawić. Spróbuj użyć dysku odzyskiwania, który jest zgodny z tą wersją systemu" (edit: ta opcja raz działa raz nie działa) Nie wiem co mam dalej jeszcze robić. Chciałbym uniknąć reinstalacji, by nie utracić części bieżących danych... Proszę o informacje. EDIT: uruchomiło mi się znowu okienko - opcje odzyskiwania systemu, jak wybieram pierwszą opcję 1 (użyj narzędzi odzyskiwania, które mogą pomóc rozwiązać problem... Jeśli ten system operacyjny nie znajduje się na liście kliknij przycisk załaduj sterowniki a następnie zainstaluj sterowniki używanych dysków. Klikam i widzę Dysk C ( który powinien być dyskiem D) Dysk D ( zastrzeżone przez system ) dysk E (który powinien być dyskiem C) i dysk BOOT (X) Ale nie wiem co mam wybrać i skąd.... EDIT2: W opcjach odzyskiwania systemu udało się uruchomić wiersz poleceń - wpisałem: bootrec /fixmbr - bez efektów bootrec /fixboot - nie można odnaleźć elementu Odnośnik do komentarza
Diakon Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Spróbuj uruchuomic winre i jakis ostatnie punkt przywracania https://www.fixitpc.pl/topic/54-winre-metody-startu-opis-funkcji-naprawczych/ Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 25 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Próbowałem, nie działają dwie pierwsze opcje: 1 - Narzędzie do naprawy - można wybrać tylko opcje załaduj sterowniki, jest możliwość wyboru dysków 2 - Przywracanie systemu - nie działa 3 - Odzyskiwanie obrazu - lipa, nie ma obrazu 4 - Diagnostyka pamięci - nie używałem 5 - Wiersz poleceń - działa EDIT: komenda: Sfc /scannow - nie działa z wiersza poleceń. EDIT2: Dodatkowo próbowałem jakimś narzędziem do naprawy systemu windows, z bootowalnego pendrive, ale narzędzie się w ogóle nie ładuje... nie widzi jakiegoś pliku BOOT - pomimo ze ten plik był na pendrive Odnośnik do komentarza
Diakon Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 No to kiepsko , pewnie bedzie reinstall mozesz jeszcze spróbowac ostatnia dobra znana konfiguracja (opcje rozruchu) jezeli jeszcze tego nie kliknołes Ale uszkodzone sa wazne pliki systemowe i rejestr wiec niesadzone zeby to cos dało. Skopiuj z dysku co wazniejsze pliki , i format. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Ostatnia znana konfiguracja też nie działa, wszystkie opcje spod F8 kierują do tego samego błędu 0xc000000f Bardzo mnie zastanawia, jakim cudem to się stało... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 EDIT: uruchomiło mi się znowu okienko - opcje odzyskiwania systemu, jak wybieram pierwszą opcję 1 (użyj narzędzi odzyskiwania, które mogą pomóc rozwiązać problem... Jeśli ten system operacyjny nie znajduje się na liście kliknij przycisk załaduj sterowniki a następnie zainstaluj sterowniki używanych dysków. Klikam i widzę Dysk C ( który powinien być dyskiem D) Dysk D ( zastrzeżone przez system ) dysk E (który powinien być dyskiem C) i dysk BOOT (X) Ale nie wiem co mam wybrać i skąd.... Inne liternictwo dysków spod RE jest normalne. Partycja "Zastrzeżene przez system" (z plikami startowymi) jest ukryta spod Windows, ale spod RE jest widoczna i wpływa na "przesunięcie" liternictwa dysku z Windows na dalszą pozycję. Dysk X to wirtualnie zmapowana zawartość płyty z której startujesz do RE. Wybierz dysk, który należy do systemu, i zrób log FRST spod RE. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Stał się chyba cud - odpaliłem kolejny raz kompa, płyta win7 siedzi, załadowało się z płyty, i tym razem w okienku opcje odzyskiwania systemu - jest zaznaczona górna opcja - użyj narządzi odzyskiwania - i tym razem w okienku poniżej widać windows 7 - dysk lokalny E (zamiast C ) Proszę o dalsze instrukcje, dać dalej? czy załaduj sterownik? czy coś innego? Nie chcę popsuć Możliwe, że następnym razem już się tak nie odpali... Poprzednio nie było widać windowsa w oknie, okno było puste... EDIT: Pendrive z FRST czeka w pogotowiu. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Rucek, nie skupiaj się na tych literach dysków, w RE mapowanie jest inne i może się zmieniać, a FRST i tak to zmieni jeszcze raz remapując tymczasowo, by dysk z Windows był pod C. Masz tylko podświetlić wybraną wykrytą instancję systemu pasującą do Windows który masz na myśli, by wejść do opcji odzyskiwania, a tam Wiersz polecenia i uruchamiasz FRST. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ok, wybrałem dysk z win7 - kliknąłem dalej - i wyskoczyło przywracanie systemu - "trwa próba naprawienia..." mieli... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Nie o to mi chodziło. Automatyczną naprawę należało pominąć, by wejść do menu opcji odzyskiwania pokazującej m.in. Wiersz polecenia. Skoro już uruchomiłeś tę auto-naprawę, to poczekaj aż skończy i powtórka z wejściem do opcji. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Wpuściło mnie do systemu ale: wyskoczył błąd: MESSAGE: 10:35:41: [0:00:15.881] WARNING: ASSERT: ..\..\src\msw\dde.cpp:%i ( zamknąć ten komunikat?) Dużo rzeczy znikło z pulpitu - zostały same skróty... Dołączam logi i czekam na kolejne info Póki co nie robię GMERA - boję się, że komp się zrestartuje. EDIT: wyskoczył komunikat, że mogę być ofiarą fałszowania oprogramowania... i że ta kopia windows nie jest oryginalna... EDIT2: wygląda na to ze mam dostęp do 2 punktów przywracania systemu Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Z raportów nic nie wynika, a w systemie nadal jest poprzednia wersja KIS 2015. W tej sytuacji zostaje uruchomienie Przywracania systemu do daty sprzed preóby aktualizacji Kasperskiego. Log FRST potwierdza, że są dwa punkty dostępne: ==================== Punkty Przywracania systemu ========================= 15-10-2015 02:12:50 Zaplanowany punkt kontrolny 22-10-2015 03:29:29 Zaplanowany punkt kontrolny Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 22-10-2015 03:29:29 Zaplanowany punkt kontrolny - lipa, nie podziałało, po restarcie wyskoczył komunikat ze punkt przywracania uszkodzony. Dałem by cofnął zmiany i chciałem użyć tego drugiego, z 15.10. ale już się nie da. Nie cofa. Nadal wyskakuje błąd WARRNING ASSERT. Nie widać już ani tego z 22 ani tego z 15 - czyli zostaje reinstal? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Zanim przejdziesz do reinstalacji systemu, jeszcze sprawdź co się stanie po całkowitej deinstalacji Kasperskiego. Zacznij od normalnej via Panel sterowania, następnie w Trybie awaryjnym jeszcze popraw narzędziem Kaspersky Remover. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Wyskoczył błąd przy odinstalowaniu, na pulpicie został tylko mój komputer i kosz, reszta znikła, po restarcie wróciło do tego co poprzednio, błąd 0xc000000f - nie można wejść do trybu awaryjnego... Odzyskiwanie tym razem już nie działa w ogóle Będę chyba robił reinstall Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 po restarcie wróciło do tego co poprzednio, błąd 0xc000000f - nie mozna wejsc do trybu awaryjnego... Proszę dodaj więc jeszcze log z poziomu RE. Może on coś tu dopowie. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 - Lipa... - 3 razy wyskoczylo: "ta wersja opcji odzyskiwania systemu jest niezgodna z wersją systemu WINDOWS, który próbujesz naprawić. Spróbuj użyć dysku odzyskiwania, który jest zgodny z tą wersją systemu" - Robię reinstal systemu... - I tu kolejny problem... BŁĄD: Nie można zainstalować systemu na tym dysku, wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR. W systemach z interfejsem EFI system windows można zainstalować tylko na dyskach GPT. - Ani na dysku SSD, ani na drugim normalnym nie chce się zainstalować, pokazuje 3 partycje w oknie ale nie podświetla się przycisk DALEJ. - Jakby tego było mało dopiero za 3 restartem chwyciło myszkę i klawiaturę, bo nie wykrywało. EDIT: ROZWIĄZANIE: Zadzwoniłem do sklepu, w którym kupowałem kompa. Połączyli mnie z serwisem. Trafiłem na zajebiście ogarniętą osobę. Po ok 30min sprawa została załatwiona przez telefon. Pan z serwisu, powiedział, że już się spotkał z takim przypadkiem - Kaspersky bardzo mocno ingeruje w MBR. Przy instalacji nowej wersji KIS poszło najwidoczniej coś nie tak, i z racji tego, że KIS mocno ingeruje w MBR to wszystko się wykrzaczyło. Kazał odłączyć drugi dysk, zostawić tylko ten SSD na system. Sprawdzić czy jest nowsza wersja biosu - była nowsza - zaktualizować bios: ściągnąć nową wersję, rozpakować, wrzucić pendrive FAT32, podpiąć pod USB 2.0, (przed updatem był problem z wykrywaniem klawiatury i myszy, po update już nie) Włożyć płytę windows. Instalacja windows -> Zaawansowane. W oknie były dwie partycje (100MB i reszta dysku SSD) - kliknąć na pierwsza -> zaawansowane opcje -> USUŃ, kliknąć na drugą partycję -> i też USUŃ. Po tym działaniu powstała jedna partycja. Guzik DALEJ uaktywnił się - i wtedy dopiero nastąpiła standardowa instalacja windowsa... Dziękuję Picasso za poświęcony czas. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi