Skocz do zawartości

Xonar ST i ALSA - Jak Alsa zabija Xonara i jak go uratować

maggreg

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji dyskusji w temacie Asus Xonar DX Cmudaxp.sys, bsod podczas grania, deinstalacji i dla zadady. założonym przez @Mudin-a nadmieniłem, że mój Xonar ST ma tendencję do zawieszania się po uruchomieniu live linuxa, z reguły samym linuxem da się kartę ożywić jednak właśnie po raz drugi karta zawiesiła mi się permanentnie. Za pierwszym razem kartę odesłaną do serwisu Asus wymienił na całkiem nowy egzemplarz, tym razem postanowiłem kopać troszkę głębiej i znaleźć rozwiązanie.

Zanim przejdę do samej "solucji" może opiszę objawy bo są dość ciekawe, przyczyną są sterowniki Alsa które "psują" wpisy identyfikujące kartę w jej EEpromie.

Karta tak jest widziana przez system co prawda jako urządzenie C-Media 8788, ba da się nawet wymusić instalację sterowników i wg systemu karta działa, niestety jakiekolwiek odtwarzane dzięki nie docierają na wyjścia.

Cechą karty jest charakterystyczny klik załączania przy uruchamianiu systemu którego w wersji "popsutej" nie uświadczymy.

Rozwiązanie:

Istnieje strona z opisem i rozwiązaniem powyższego problemu, pod adresem link znajdziemy programik "restoree" który z poziomu dos-a umożliwia narawę problemu.

W moim przypadku co prawda programik twierdził, że id jest prawidłowy ale po ręcznym wymuszeniu pozwolił poprawić wadliwą wartość.

Po resecie karta uruchamia się poprawnie.

Problem raczej (mam nadzieję) egzotyczny ale postanowiłem go opisać bo jeśli choć jednej osobie oszczędzi nerwów to warto.

pzdr

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...