Skocz do zawartości

Problem z uruchomieniem usługi Harmonogram Zadań

mati95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam identyczny problem jak w poniższym temacie z tą różnicą, że u mnie nie występuje klucz o nazwie Internet, a więc nie mogę go usunąć. 

W kluczu rpc mam 3 pozycje ( ClientProtocols, Extensions, SecurityService )

Być może Picasso będzie wiedziała coś na ten temat skoro już się tym zajmowała.

Oczywiście z góry dziękuje za pomoc.  

https://www.fixitpc.pl/topic/4397-nie-moge-uruchomic-harmonogramu-zadan/

Podaje zapisy z dziennika zdarzeń.

http://hostuje.net/file.php?id=9b9028335d5e9c7db1b03bf9e2f47ffe

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Poproszę jeszcze o raporty z FRST oraz gdy FRST ukończy skan dodatkowo spakuj mi do ZIP plik C:\FRST\Hives\SYSTEM - shostuj gdzieś i podaj link.

I obawiam się, że jest tu znacznie grubszy problem niż się wydaje, Harmonogram to może być kropla w morzu. Dziennik zdarzeń sugeruje to pokazując taki oto błąd innej usługi:

Usługa Usługa zasad diagnostyki zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd:

Odmowa dostępu.

Ten błąd jest charakterystyczny dla zresetowanych uprawnień usługi, co może oznaczać że nie tylko ta usługa jest zdefektowana, ale wszystkie jak leci. Na forum przeważnie chodziło o całą gałęź SYSTEM - przykładowe tematy: KLIK, KLIK. Jeśli zdowoduję, że z tym mam do czynienia, są następujące sposoby naprawy: precyzyjny plik przywracający uprawnienia wszystkich usług za pomocą SetACL (nie jestem w stanie go przygotować ze względu na brak czasu), reset "na oko" poprzez przyznanie hurtem grupie Wszyscy uprawnień (obniża to ogólne zabezpieczenia systemu), Przywracanie systemu do czasu gdy nie było usterki, przy niepowodzeniu reinstalacja Windows.

Rejestr już przywracałem przy użyciu WinRe.  Podmieniłem całą zawartość folderu RegBackup z daty 2 Października tego roku. 

Nie widząc poprawy przywróciłem system do punktu podpisanego 1.

Dołączyłem jeszcze raporty z Fss i Gmer w razie gdyby były pomocne.

Możesz mi powiedzieć czym przejrzysz część rejestru ( plik system który podałem )?

Podejrzewam, że wykorzystujesz w tym celu WinRe ( wiersz poleceń - > notepad [ do manipulowania plikami poprzez otwórz ] i regedit oczywiście do podglądu podmontowanego rejestru ) 

http://hostuje.net/file.php?id=cf173e300cbf21f0e9fdf693322bfc12

Dodam jeszcze, że sprawdziłem "usługi zależności" usługi harmonogram zadań.  Wszystkie są włączone ( sprawdzone w przystawce MMC services.msc )

Rozumiem, że podczas porównywania uprawnień z czystym systemem na maszynie wirtualnej korzystałaś tylko z regedit, a do zmiany uprawnień wybranych kluczy używałaś SetAcl?

• 3 tygodnie później...

Uważam, że odbudowa uprawnień nie ma tu sensu bo jest to bardzo żmudne i czasochłonne zajęcie.

Systemowy Harmonogram zadań mogę z powodzeniem zastąpić Defraglerem, a systemowa usługa Usługa zasad diagnostyki nie jest niezbędna do prawidłowej pracy systemu.

Mimo wszystko dziękuje za spojrzenie w dzienniki zdarzeń.

W zasadzie temat można uznać za zamknięty