OdGda Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Na wstępie przepraszam, za być może nieprecyzyjny tytuł, ale od tego zaczęły się moje wątpliwości. Na liście procesów dziś doszedł dodatkowy (a ilość u mnie niezmienna od początku systemu) - niestety nie wiem jaki (może być to np. svchost.exe - jest ich teraz siedem - wszystkie z system32) bo wszystkie wyglądają znajomo. Korzystając z narzędzia konfiguracji systemu, zakładka "Uruchamianie" "odptaszkowałem" podejrzany element startowy, gdzie i "Nazwa" i "Polecenie" to było kilkanaście kwadracików, a "Lokalizacja" HKCC\SOFTWARE\MIcrosoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows:load, po restarcie na "jego miejsce" pojawił się podobny element - nazwa i polecenie to dwa kwadraciki, a lokalizacja - SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows Podczas startowania (po tym restarcie) systemu pojawiły się też dwa komunikaty: - "System Windows nie może odnaleźć pliku "[i tu jego nazwa, czyli dwa kwadraciki]". Upewnij się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie. Aby wyszukać plik, kliknij Start, a następnie polecenie Wyszukaj." - "Nie można załadować lub uruchomić podanego w Rejestrze pliku "[i tu jego nazwa, czyli dwa kwadraciki]". Upewnij się, że plik istnieje na tym komputerze lub usuń z Rejestru odwołanie do niego." W tej chwili na liście "odptaszkowanych" jest tylko drugi (dwa kwadraciki), pierwszego (kilkanaście kwadracików) brak. Przy kolejnym starcie systemu (po "odptaszkowaniu" "dwóch kwadracików") komunikatów już nie było. Z loga SpyBot S&D: 2011-01-28 10:52:21 Zezwolono (based on user decision) value "load" (new data: "?") zmienione in NT startup! 2011-01-28 11:06:01 Zezwolono (based on user decision) value "load" (new data: "") zmienione in NT startup! Z (nie)istotnych informacji; - przeinstalowywałem Avasta (15 I), ponieważ z rozwijalnego menu ikonki obok zegara nie aktualizował się, a tylko na polecenie aktualizuj uruchamiał interfejs z podstroną aktualizacji. Przy pełnym skanowaniu zwracał błędy: c:\program files\alwil software\avast5\defs\11011001\algo.dll c:\program files\alwil software\avast5\defs\11011001\aswcmnbs.dll c:\program files\alwil software\avast5\defs\11011001\aswcmnis.dll c:\program files\alwil software\avast5\defs\11011001\aswcmnos.dll c:\program files\alwil software\avast5\defs\11011001\aswengin.dll c:\program files\alwil software\avast5\defs\11011001\aswscan.dll Przy wszystkich w pozycji "Stan" jest informacja: "Błąd: System nie może odnaleźć określonej ściezki (3)" Po przeinstalowaniu (narzędziem Avasta) było ok. Z grzechów własnych przypominam sobie tylko nie przeinstalowanie kodeków, zalecone przez Picasso przy mojej ostatniej wizycie. Zapomniałem i posypuję głowę popiołem. W załączeniu wymagane logi. Avast i MBAM nie wykrywają żadnych nieprawidłowości. gmer_28_I.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Na liście procesów dziś doszedł dodatkowy (a ilość u mnie niezmienna od początku systemu) - niestety nie wiem jaki (może być to np. svchost.exe - jest ich teraz siedem - wszystkie z system32) bo wszystkie wyglądają znajomo. Svchostów może być dużo i to nie jest reguła. To zależy od tego ile usług systemu jest uruchomionych w danym czasie. Proces svchost wówczas zostaje powielony wiele razy. W logach nie widać śladu aktywnej infekcji i nie bardzo jest tutaj czym się zajmować. Można zredukować olbrzymi HOSTS, którego sprawcą jest Spybot zaś sam program zalecamy raczej porzucić całkowicie gdyż w dzisiejszych czasach nie jest użyteczny. A więc możesz utworzyć następujący skrypt do OTL: :Commands [resethosts] [emptyflash] [emptytemp] [clearallrestorepoints] Logów oczywiście żadnych nie pokazujesz. Później Sprzątanie z OTL. Programy i system masz aktualne więc to tyle. Odnośnik do komentarza
OdGda Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Dziękuję za sprawdzenie i odpowiedź. Skrypt oczywiście wykonam. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi