effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Witam, prosze o pomoc nie moge sie polaczyc z Google tylko fb i gg mi dziala z tego co widze nie mam tez jak wyslac logow tutaj, poniewaz pisze z tel. W cmd robiac wg instrukcji z tej str wyszlo ze sa te dns zmienione a w panelu sterowania zmienienie adresu 8.8.8.8 nie pomoglo nic.. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Jeśli chodzi o DNS, to prawdopodobnie są one zmodyfikowane na poziomie routera. Bez raportów nie jesteśmy w stanie nic sprawdzić. Można narzędzia pobrać na innym komputerze i za pomocą pendrive przenieść, podobnie z wynikowymi logami. Odnośnik do komentarza
effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Ok, zaraz zrobie. Czy logi tylko frst powinny byc? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Na początek wystarczą raporty z FRST (trzy pliki mają powstać), GMER na razie opuść. Odnośnik do komentarza
effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Drugi laptop też odmówił łączenia z czymkolwiek.. Jeszcze tylko tel na wifi działa ale na lapku udostępniłam internet z sieci telefonu i udało w końcu dodać się logi FRST.txt Shortcut.txt Addition.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Został użyty przestarzały FRST, najnowsza wersja jest z dzisiaj: Rezultaty skanowania Farbar Recovery Scan Tool (FRST) (x64) Wersja:24-08-2015 W routerze są skonfigurowane poniższe serwery DNS, ten pierwszy jest z polski: KLIK. Nie jest jednak wykluczone, że adres jest pochodną infekcji. Układ z parą jakiś DNS + DNS Google jest podejrzany, takie pary z wykorzystaniem adresu Google jako "zapasowego" są ostatnio charakterystyczne dla infekcji. Tcpip\Parameters: [DhcpNameServer] 80.72.37.106 8.8.8.8 Przeprowadź następujące działania: 1. Zaloguj się do routera: Zmień ustawienia DNS. Jeśli nie wiesz na jakie, możesz ustawić adresy Google: 8.8.8.8 + 8.8.4.4 Zabezpiecz router: zmień hasło oraz zamknij dostęp do panelu zarządzania od strony Internetu. Porównaj z tymi artykułami: KLIK, KLIK. Po konfiguracji uruchom ten test mający potwierdzić zabezpieczenie: KLIK. Dopiero gdy router zostanie wyczyszczony i zabezpieczony: 2. Odinstaluj zbędny Akamai NetSession Interface (downloader m.in. produktów Autodesk) oraz stare Gadu-Gadu 10. 3. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: SearchScopes: HKLM-x32 -> DefaultScope - brak wartości StartMenuInternet: IEXPLORE.EXE - iexplore.exe FF Homepage: hxxps://www.malwarebytes.org/restorebrowser/ ShellIconOverlayIdentifiers: [ SkyDrive1] -> {F241C880-6982-4CE5-8CF7-7085BA96DA5A} => Brak pliku ShellIconOverlayIdentifiers: [ SkyDrive2] -> {A0396A93-DC06-4AEF-BEE9-95FFCCAEF20E} => Brak pliku ShellIconOverlayIdentifiers: [ SkyDrive3] -> {BBACC218-34EA-4666-9D7A-C78F2274A524} => Brak pliku CustomCLSID: HKU\S-1-5-21-1130217176-4031021830-1519301973-1000_Classes\CLSID\{5C8C2A98-6133-4EBA-BBCC-34D9EA01FC2E}\InprocServer32 -> C:\Users\User\AppData\Local\Google\Update\1.3.28.1\psuser_64.dll Brak pliku CustomCLSID: HKU\S-1-5-21-1130217176-4031021830-1519301973-1000_Classes\CLSID\{78550997-5DEF-4A8A-BAF9-D5774E87AC98}\InprocServer32 -> C:\Users\User\AppData\Local\Google\Update\1.3.28.13\psuser_64.dll Brak pliku C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\plugins CMD: ipconfig /flushdns CMD: netsh advfirewall reset EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 4. Pobierz najnowszy FRST z przyklejonego tematu: KLIK. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), bez Addition i Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Podsumuj na czym stoimy. Odnośnik do komentarza
effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 A w jakim dokładnie miejscu na tej stronie routeru powinnam wpisać te adresy DNS? Lan > Startowy adres IP puli serwera DHCP: Końcowy adres IP puli serwera DHCP Czy to tutaj? W logach routera znalazłam też takie coś: Oct 8 05:34:43 DoS: Tcp Scan Attack source=216.58.209.34 destination=87.204.190.162 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Podaj model routera, w każdym ustawienia DNS mogą być zlokalizowane w innych miejscach. Odnośnik do komentarza
effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Asus RT-N12E Odnośnik do komentarza
effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Coś dziwnego się stało weszłam w QIS > PPPoe a potem cały czas następny , następny login i hasło takie jakie automatycznie się pokazały i już łączy mi z internetem xd Co zrobiłam? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Nie wiem o co chodzi, może przypadek, jeśli nic nie zmieniano i nie resetowano routera. Samo przechodzenie między ustawieniami routera nie wpływa na automatyczną konfigurację. Upewnij się jakie adresy DNS są ustawione w routerze obecnie. Tutaj symulator interfejsu Asus RT-N12, chodzi o WAN > Internet Connection > WAN DNS Setting: KLIK. Odnośnik do komentarza
effy90 Opublikowano 14 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 1) Na tej stronie nic nie mam wypełnione oprócz Dynamic IP oraz pozaznaczanych opcji "tak" dla: Enable UPnP?, Get the WAN IP automatically?, Connect to DNS Server automatically?, podane nr MTU i MRU oraz opcja "nie" dla Enable PPPoE Relay?, a PPTP Options - none. 2) Po wejściu na link mający spr zabezpieczenie routera wyskoczyła inf: Gratulacje, dostęp do plików modemu jest zabezpieczony niestandardowym hasłem. Sugerujemy także zablokowanie dostępu do interfejsu zarządzającego z poziomu Internetu, szczegóy znajdziesz w instrukcji urzędzenia. Tylko nie wiem jak mogłabym zmienić dostęp do interfejsu z poziomu Internetu i jak wtedy miałabym się z nim łączyć? 3) Akamai odinstalowałam ale bez gg10, ponieważ do nowego się nie przekonałam 4) Załączam logi po naprawie. 5) Wszystko dobrze się już łączy ale mam jeszcze problem z tym, że za każdym razem po wyłączeniu komputera wszystkie otworzone zakładki się zerują i nie ma możliwości ich przywrócenia (wcześniej można było) mimo, że opcja w ustawieniach "zaczynaj tam gdzie skończyłem" jest zaznaczona. Kiedyś zmieniłam w tym katalogu Bookmarks i inne katalogi podmieniałam i może coś namieszałam.. FRST.txt Fixlog.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Widzę nadal tę samą kombinację adresów DNS w logu, nie wiem co o niej sądzić, ona wygląda podejrzanie. Na wszelki wypadek ustawiłabym tam adresy DNS Google. Na tej stronie nic nie mam wypełnione oprócz Dynamic IP oraz pozaznaczanych opcji "tak" dla: Enable UPnP?, Get the WAN IP automatically?, Connect to DNS Server automatically?, podane nr MTU i MRU oraz opcja "nie" dla Enable PPPoE Relay?, a PPTP Options - none. WAN DNS Setting > Connect to DNS Server automatically? przestaw na No > DNS Server 1 wprowadź adres 8.8.8.8 + DNS Server 2 wprowadź adres 8.8.4.4 Po wejściu na link mający spr zabezpieczenie routera wyskoczyła inf: Gratulacje, dostęp do plików modemu jest zabezpieczony niestandardowym hasłem. Sugerujemy także zablokowanie dostępu do interfejsu zarządzającego z poziomu Internetu, szczegóy znajdziesz w instrukcji urzędzenia. Tylko nie wiem jak mogłabym zmienić dostęp do interfejsu z poziomu Internetu i jak wtedy miałabym się z nim łączyć? Tu chodzi o zamknięcie furtki przez którą infekcje atakują router, tzn. zdalne zarządzanie nim z poziomu interfejsu internetowego. Wspominałam o tym: Zabezpiecz router: (...) oraz zamknij dostęp do panelu zarządzania od strony Internetu. Porównaj z tymi artykułami: KLIK, KLIK. Wygląda na to, że w Twoim modelu odpowiednikiem tego ustawienia jest: zakładka Firewall > General > Enable Web Access from WAN? przestawić na No. Akamai odinstalowałam ale bez gg10, ponieważ do nowego się nie przekonałam Tu nie chodzi o przyzwyczajenia, lecz ogólniejszą perspektywę. Bezpieczeństwo i prywatność: stary program, stare biblioteki szyfrowania z lukami, przywraca też stary niebezpieczy Adobe Flash 10, a ogrom reklam niewiarygodny. Wydajność: jest to jedna z najcięższych i najbardziej zaśmieconych wersji Gadu, nowsze GG są przyjaźniejsze. Czyli: 1. Konfigurujesz DNS oraz dostęp do panelu według podanych wyżej wskazówek i zapisujesz zmiany w routerze. Po konfiguracji routera uruchom ponownieWindows, by zaktualizował ustawienia. 2. Sprawa Gadu nadal aktualna. 3. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), zaznacz pozycję Addition, dostarcz oba logi. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez picasso Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi