mewash73 Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 W firmie postanowiliśmy wydzielić stanowisko samoobsługowe. Sieć firmową 'obsługuje' ADSLowy router TP-Linka i kilka switchy. Do jednego z nich podpiąłem kolejny router - do wejścia WAN. Do tego routera podpiąłem do portów LAN jeden komputer i drukarkę(właściwie MFP) - i tak mam małą sieć z dostępem do internetu. Ale okazało się, że tą drukarkę chcą widzieć także w firmowej sieci. Drukarka ma 1 kartę Ethernetową i USB. USB odpada, bo nie można wtedy skanować po SMB. Da radę jakoś skonfigurować te dwie sieci - nie wiem; maskami czy czymś tam - by klienci nie widzieli naszej sieci a my moglibyśmy w pełni korzystać z tej drukarki? Odnośnik do komentarza
McKrecio Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Jak najłatwiej zależy od routera. Podaj, proszę jaki masz sprzęt i czy oryginalne oprogramowanie. Myślę, że jeżeli przed tym routerem ma być widoczna tylko ta drukarka, to najlepiej będzie na nią ustawić Virtual Server - drukarkę będzie można znaleźć pod ip routera. Odnośnik do komentarza
mewash73 Opublikowano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Router ADSL to TP-Link TD-W8951ND, potem po drodze parę switchy i do ostatniego z nich podpięty TD-WR841ND. To on robi tę drugą sieć z MFP i komputerem dla klientów. Oprogramowanie wszędzie oryginalne. Odnośnik do komentarza
mewash73 Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Pomóżcie... Plusa złapię Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi