fatymid Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Miałem sobie pendrive. Używałem go od lat, aż tu nagle próbuję odczytać z niego pliki i...pusto... Ostały się jedynie pliki wmpinfo.xml oraz skrót do pendrive (wcześniej ich tam nie było). Wcześniej było tam ok. 1 GB plików, więc jestem zszokowany. Kiedy podłączyłem pendrive AVG wykrył robaka, więc pozwoliłem mu działać. Jestem bardzo ciekawy co się tak właściwie stało, jako że sam komputer nie ma żadnych problemów. Pendrive był wykorzystywany do przechowywania plików uprzednio utworzonych na komputerze. Wobec tego nie ma szans, by dostał się tam jakiś wirus...Prawie. Problem objawił się po tym jak dałem USB mamie, która chciała sobie w punkcie usługowym wydrukować jakieś pliki. Również korzystam z tego miejsca i nigdy nie miałem problemów. Dlatego tak bardzo mało prawdopodobne wydaje mi się, by koleś, który drukował pliki napaskudził. (W końcu wydrukował co trzeba). Jakieś pomysły co się mogło stać? Bo rozumiem, że danych już nie odzyskam. Załączony screen przedstawia komunikat, jaki otrzymuję po próbie uruchomienia skrótu do pendrive. Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Problem objawił się po tym jak dałem USB mamie, która chciała sobie w punkcie usługowym wydrukować jakieś pliki. Również korzystam z tego miejsca i nigdy nie miałem problemów. Dlatego tak bardzo mało prawdopodobne wydaje mi się, by koleś, który drukował pliki napaskudził. (W końcu wydrukował co trzeba). To na 100% infekcja. 1. Użyj USBFix z opcji Clean. Daj raport z tego usuwania. 2. Zrób logi z FRST. jessi Odnośnik do komentarza
janton Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Zdziwiłem się bo rzadko ale jednak czasem dzieje się tak, że przy wyciąganiu pendrive'a bezpośrednio z wejścia USB i nieużywania przy tym opcji bezpiecznego używania sprzetu może dziać się tak, że nasze pliki się usuną. Ale skoro to złośliwe oprogramowanie to może jest szansa na uratowanie urządzenia Odnośnik do komentarza
fatymid Opublikowano 18 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Wyczyściłem. Pliki pojawiły się na pendrive z tą różnicą, że mam nowy folder bez nazwy, który zawiera kopie folderów z pendrive (bez plików) oraz folder auto. UsbFix Clean 1 JOHN-PC.txt Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Przeskanowałem komputer AVG i MBAM - czysto. Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 [23/07/2012 - 08:23:08 | D] - H:\ \auto Ten folder jest z 2012 roku, wiec raczej zawsze tam był. Folder bez nazwy: jeśli są tam Twoje obiekty, to przenieś je o poziom wyżej, a folder bez nazwy przez SHIFT+DEL skasuj. folder bez nazwy, który zawiera kopie folderów z pendrive (bez plików) Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, bo do tej pory do takiego folderu infekcja przesuwała wszystkie pliki Użytkownika. Czy na pewno wszystkie pliki odzyskałeś? jessi Odnośnik do komentarza
fatymid Opublikowano 18 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Nie było go tam. Struktura folderów wygląda tak: (nic nie zmieniałem) 1. foldery, które miałem wcześniej + folder recycled, co do którego nie mam pewności czy miałem go wcześniej a1) moje pliki (nie wiem czy wszystko odzyskałem, bo zwyczajnie nie pamiętam co tam było, ale ostatnie dokumenty są na miejscu) 2. folder bez nazwy b1) foldery, które miałem wcześniej (bez plików) b2) folder auto, którego nie miałem wcześniej - jego lokalizacja to właśnie folder bez nazwy Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Otwórz Notatnik i wklej w nim: Folder: H:\ \auto Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok FRST.exe Uruchom FRST i kliknij przycisk Fix (NAPRAW). Powstanie plik fixlog.txt. Daj ten log. Odnośnik do komentarza
fatymid Opublikowano 18 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 fixlist content: ***************** Folder: H:\ \auto ***************** ========================= Folder: H:\ \auto ======================== not found. Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Chyba już usunąłeś folder bez nazwy, a jeśli nie - to go usuń. Chyba możemy kończyć: W USBFix kliknij na przycisk UNINSTALL. Otwórz Notatnik i wklej w nim: DeleteQuarantine: Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix (NAPRAW).przez SHIFT+DEL usuń pozostały folder C:\FRST jessi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi