Skocz do zawartości

Odzyskanie danych z microsd SANDISK - prośba o pomoc

rawd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

zachęcony bardzo przydatnym, jednak nieskutecznym w moim przypadku poradnikiem na serwisie dot. robienia kopii prosektorowej, postanowiłem się zarejestrować i upewnić czy jest jeszcze szansa na odzyskanie danych z karty microsd. Pozwolę sobie przekleić post:

chciałbym odzyskać dane z karty Sandiska microSDHC 32GB Ultra Class 10 - służyła ona prawie rok w telefonie Samsung s2 bardzo dobrze, jednak niestety do czasu.
tydzień temu telefon zdążył mi paść zanim podłączyłem zasilanie, po ponownym uruchomieniu w samsungu wyskoczył błąd, karta została sama wysunięta. Sprawdzone także na smartfonie od tracera, tam od razu wyskakuje napis karta jest uszkodzona z pytaniem o format.

Do tego momentu jednak nie byłem za bardzo całą sprawą przejęty, liczyłem, że pliki będą widoczne przez komputer - podłączyłem standardowo do wejścia sd w laptopie przez dołączany adapter, wykryło ją za drugim razem, ale już pierwsza próba odtworzenia karty microsd (jako dysk F wyświetlona) skończyła się tradycyjnym błędem:

Przed użyciem dysku znajdującego się w stacji dysków G: musisz go sformatować

i kolejny po anulowania:

F:\ nie jest dostępny...[...]

Na obecną chwilę co zrobiłem, z czego korzystałem:
*EaseUS Data Recovery Wizard
wyświetlana jako lost-partition-1; ponad 5minutowe skanowanie bez efektów, nie widzi żadnych plików,

*Crystal disk info, nie widzi karty

*ChipEasy, nie widzi karty - komunikat
Please insert a removable storage device!
*ChipGenius, nie widzi w ogóle karty, inne porty wyświetlane poprawnie
*GSmartControl
Cannot retrieve SMART data
*Ontrack EasyRecovery Enterprise
najbardziej liczyłem na ten program, niestety ponad godzinne skanowanie również bez efektów - w rejestrze zapisane same informacje o błędach/bad sectorach, wykryto bodajże 60mln błędów -jeżeli by to coś miało pomoc, jeszcze dziś zrobiłbym to ponownie i wrzuciłbym ew screen.
*photorec jak i testdisk

te pierwsze nie wykrywa żadnych obrazów, testdisk nie potrafi nawet stworzyć obrazu partycji, inaczej - tworzy, ale ma 0bajtów.
darmowe gówna takie jak Recuva: nawet nie podjął próby przeskanowania nośnika, od razu wyrzuca błąd
*Digital Image Recovery: kartę odczytał, jej poprawną pojemność także, nic nie odzyskał (reszty programów było mi aż szkoda pobierać na dysk)

do karty znalazłem nawet paragon, ma dokładnie rok, kupiona w komputroniku, co ciekawe pamiętam, że była na promocji

*testowane na windows7,8 lapek

Generalnie słowem podsumowania karta microSD jest oczywiście widoczna w systemie, mam nadzieję, że jakaś przewaga jest w tym, że nie zabrałem się jeszcze do jej formatu. Bardzo prosiłbym o pomoc, jest tam około 400zdjęć, bardzo ważnych dla mnie, każda wskazówka będzie dla mnie niezwykle cenna.
pozdrawiam

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

DMDE uruchomiłem jako jeden z pierwszych, tak to wyglądało (pozwoliłem sobie na upload na hostingu, chyba będzie szybciej wyświetlić :))

http://i.imgur.com/S78JLPB.jpg

http://i.imgur.com/eSN9AbW.jpg

--

w każdym razie sporo się naczytałem, i wygląda na to, że odzyskanie danych z wyzerowanych sektorów czyli w przypadku nadpisania danych jest faktycznie niemożliwe, przynajmniej nie bez labu, do którego nie mam dostępu, jak i sporych funduszy na profesjonalną firmę od odzysku. dziś karta wylądowała na gwarancji już w komputroniku, a z danymi niestety się pożegnałem. nadal zastanawia mnie jednak fakt jak to możliwe, że proste odcięcie telefonu od baterii spowodowało przy ponownym uruchomieniu aż takie straty, ale tego chyba się już nie dowiem.. :)
dziękuje za odp!

--

ed dodam jeszcze tylko ważną rzecz, że dzień wcześniej poddając się próbowałem kartę sformatować - także nie było to możliwe, windowsowski diskpart nie poradził sobie z tym zadaniem wyrzucając komunikat o błędzie crc, stąd też liczę na nową kartę (niestety pewnie znowu sandisk).

pozdrawiam

post-16330-0-46850000-1442438680_thumb.jpg

post-16330-0-22010000-1442438689_thumb.jpg