Akever Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Czesc wszystkim, Ostatnio system zaczal sie zawieszac (myszka rowniez nie dzialala) wiec stawialem na dysk. Po restarcie komputera, system znow chodzil przez jakis czas (kilka, kilkanascie godzin). Teraz, po wlaczeniu komputera, uruchamianie zatrzymuje sie na minute na "Detecting IDE Devices", po czym "Trwa uruchamianie systemu Windows" i koniec. Kaput. Jeszcze wczesniej, po zainstalowaniu Windowsa 8.1 - wyskakiwal co jakis czas bluescreen, gdy powrocilem do 7 - problem zniknal, do czasu, az teraz sie nie uruchamia. Postanowilem odpalic Linux Mints live z pendrive'a - dysk jest widoczny i moge przegladac/kopiowac pliki, a jednak Windows nie wstaje. Postanowilem uzyc narzedzia gsmartcontrol, jednak nie jestem pewien jak to odczytac, wiec mam nadzieje, ze mi pomozecie. Ponizej zdjecie. gsmartcontrol z dysku, na ktorym jest system. --------------- Dodatkowo wrzucam zdjecie z drugiego dysku, bo wydaje mi sie, ze nie jest z nim najlepiej (chociaz on na razie nie sprawial problemow): Jezeli potrzeba czegos jeszcze, prosze napisac, bo jestem zielony w tych sprawach. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 W zakładce "Error Log" powinno być LBA niestabilnego sektora. Wyzeruj go np. w Victorii 4.47. Bardzo rzadko to się da zrobić na uruchomionym systemie, więc wskazany jakiś inny - np. Windows PE, Victoria 4.47 nie jest w natywnej, 64 bitowej wersji, więc zwykłe WindowsRE odpada, można samemu spreparować winRE żeby obsługiwał i 64 i 32 wersje programow: Dosyć łatwy do przygotowania jest MistyPE http://reboot.pro/files/file/357-mistype/ Możesz go "wypalić" na pena za pomocą programu Rufus. Jest sporo błedów w transmisji - wymień kabel i zerknij czy wartość przestanie rosnąć. Nie wspomniałeś na którym dysku instalowałeś windowsa.... tylko drugi wykazuje problemy. Z pierwszym wszyskto ok, ale też mógłbyś pokazać zakładkę error log... Jak odpalisz Victorie, wybierasz dysk, zakładka test - zaznaczasz remap i scan. Odnośnik do komentarza
Akever Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Nie wspomniałeś na którym dysku instalowałeś windowsa.... tylko drugi wykazuje problemy. Z pierwszym wszyskto ok, ale też mógłbyś pokazać zakładkę error log... W 1 poscie wspomnialem, ze system jest na dysku, ktory jest na 1 zdjeciu (hitachi) i to z nim sa problemy. Na tym drugim (gdzie sa podswietlone wartosci na rozowo) to dysk, gdzie znajduja sie tylko filmy, nie sprawia problemow, ale wstawilem screena, bo niewygladal za ciekawie. wymień kabel i zerknij czy wartość przestanie rosnąć. Wymienilem, ale nic sie nie poprawilo. Ewentualnie jezeli uzyskam nowy to sprawdze jeszcze raz, bo te co mam, to maja po kilka lat. zakładce "Error Log" powinno być LBA niestabilnego sektora. Wyzeruj go np. w Victorii 4.47 Czy wyzerowanie calego dysku przynioslo by ten sam efekt? Bo szczerze, mialem i tak robic format, a kombinowanie z bootowaniem, Victoria to dluzej mi zajmie i zapewne cos nie tak pojdzie, anizeli mialbym uzyc jednej komendy w terminalu linuxa (dd if=/dev/zero of=/dev/sda). Wtedy ewentualnie podac ponownie wyniki z gsmartcontrol. Ponizej przedstawiam screeny z zakladki error log: SYSTEMOWY: DRUGI (ten z rozowymi podswietleniami): W razie czego dolaczam logi gdyby screeny nie wystarczyly. Dziekuje za poswiecony czas! (SYSTEMOWY) Hitachi.txt ST3120026AS_3LJ3HCTN_2015-08-20.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Błędy są stare, bez związku z objawami. Objawy, które opisujesz nie mają nic wspólnego z dyskiem. Także szukaj dalej ;-). Dysk możesz cały wyzerować jeśli się nudzisz... tylko żebyś nie pisał, że po zerowaniu i ponownej instalacji systemu nagle cudownie wszystko działa, bo to ewidentnie sprawa systemowa, a nie związana z dyskiem... jak wpiszesz chkdsk x: , gdzie x: to partycja systemowa, to wspomni o jakichs bledach ? Możesz jeszcze odpalić w Victorii 4.47 Scan (zakladka scan i start) i pokazać jakie będą czasy dostępu do sektorow i transfer. Odnośnik do komentarza
Akever Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłupiałem totalnie. Nie mogłem zrobić chkdsk ponieważ Windows nie uruchamiał się w trybie normalnym, a także w awaryjnym/naprawczym. Chciałem to wykonać za pomocą instalatora - który również się zawieszał po załadowaniu plików. Myślałem, że to RAM - też nie. Problem ustał kiedy ustawiłem bootowanie CDROMu na Third (wczesniej bylo Dysk-CDROM-Dysk). Pomogło. W życiu bym się nie spodziewał czegoś takiego. Czyli jednak to nie wina dysku, a niektóre objawy wskazywały właśnie na niego. chdsk znajduje błędy: Spróbuje je naprawić, jednak problem już nie występuje! Dzięki za poświęcony czas. Edit: chkdsk naprawił błędy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi