Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Już prawie 4 lata temu kupiłem laptopa. Od samego początku miał on dysk niepodzielony na partycje. Windows 7 jest sobie zainstalowany na partycji systemowej, która zajmuje całą powierzchnię dysku, czyli 450 GB, z czego użytkowanych jest jedynie 80. System plików to NTFS. Do tej pory nie miałem żadnej poważniejszej awarii, która wymagałaby formatu dysku. Ale pomyślałem sobie niedawno, że gdyby tak jednak (odpukać!) kiedyś coś takiego się wydarzyło, to pożegnałbym się ze wszystkim (choć raz w miesiącu robię backup najważniejszych danych). Dlatego myślę, że warto w końcu jednak zrobić z tym porządek. Tylko jak? Jak wydzielić partycję o rozmiarze niezbędnym do działania systemu tak, by po całej tej operacji system ten działał, a żadne dane mi się nie pogubiły? Najpierw chyba defragmentacja? Jakim programem najlepiej? Ile razy? Czym potem dzielić na partycje? Jak to poprawnie wykonać, by zminimalizować ryzyko niepowodzenia? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Wejdź w zarzadzanie dyskami i daj obrazek. Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Na partycji systemowej chciałbym zostawić sobie jakieś 100 GB. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Na C masz wolne 371gb. Kliknij PPM na wolumin C i wybierz opcję Zmniejsz wolumin. Powinieneś zobaczyć wielkość o jaką mozna zmniejszyć Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Dlaczego mogę zmniejszyć partycję tylko o 209 GB? Systemowa potrzebna jest mi dużo mniejsza. Jak tego dokonać? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zarządzanie dyskami ma taki feler że nie pozwala na wiele rzeczy. Musiałbyś uzyć np. Gparted jako zewnetrznego nośnika (bootowalna CD). Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 A kilkukrotna defragmentacja by coś zmieniła? Bo przypuszczam, że to ograniczenie dotyczy tego, że kawałki plików są rozsypane na obszarze dysku o takim rozmiarze. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Niewiele. Przed defragmentacją należy wyczyścic foldery Temp. Uzyć też powinieneś opcji systemowej Wyczyść dysk. Opróznic foldery przywracania systemu. poczytaj http://traxter-online.net/gparted-partycjonowanie-dysku-z-plyty-livecd/ Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 A tak w sumie, to ile czasu może zająć defragmentacja 450-gigowego dysku, na którym zajęte jest tylko 80 GB? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Nie wiem. Bedziesz robił to sie przekonasz. Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 To już tylko ostatnie pytanie. Bezpieczniej jest używać Gparted spod Windowsa, czy raczej z bootowalnej płyty? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Gparted spod Windowsa nie uzyjesz. To Linux. Nie masz doswiadczenia więc zalecam zastosowanie Zarządzania dyskami i to, co zaproponował system. Możesz sobie zrobić akuku, korzystając z Gparted. Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Dzięki, podszkolę się trochę i dopiero się za to wezmę. A jak coś schrzanię, to zawsze się czegoś nauczę. ;-) Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 A jak coś schrzanię, to zawsze się czegoś nauczę. ;-) Jak coś pójdzie nie tak stracisz dane i system. Będzie lament. Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Potrzebne dane sobie zrzucę na dysk zewnętrzny, a do stawiania systemu od nowa jestem już przyzwyczajony. Trochę to tylko strata czasu, ale jak trza, to trza. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 a do stawiania systemu od nowa jestem już przyzwyczajony. Ale ty stawiasz system z Recowery. Co innego jest stawiać system z płyty. Wtedy masz mozliwość dowolnego kształtowania wielkości partycji systemowej i pozostałej części dysku. Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Ale ty stawiasz system z Recowery. Nigdy nie stawiałem systemu na nowo z partycji Recovery. Zawsze z płyty. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Nigdy nie stawiałem systemu na nowo z partycji Recovery. Zawsze z płyty. Ta płyta jest od Della? To czemu w Zarządzaniu masz partycję Recovery? Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Ta płyta jest od Della? Od MS. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 W takim razie skąd partycja Recovery? Sam ja utworzyłeś? A moze to pozostałość po instalacji zakupionego systemu, której nie raczyłeś później zlikwidować? Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 A moze to pozostałość po instalacji zakupionego systemu, której nie raczyłeś później zlikwidować? Otóż to. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Na Twoim miejscu zrobiłbym kopie danych. Mozesz też zrobic kopię partycji Recovery jesli chcesz. I stawiał system od nowa uprzednio usuwając wszystkie partycje i tworząc nowe. Jest to jak najbardziej mozliwe za pomocą instalatora W7. Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Jakim programem najlepiej zrobić kopię partycji systemowej na zewnętrznym dysku USB? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Ja korzystam z EASEUS Todo Backup Free. Kopia parycji ma być zrobiona sektor w sektor. http://traxter-online.net/easeus-todo-backup-kompleksowy-sposob-na-kopiowanie-dyskow-i-partycji/ Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Kopia parycji ma być zrobiona sektor w sektor. „Sector by sector backup” razem z wolnym miejscem? Kurde, to nie mam tak dużego dysku, żeby pomieścić 450-gigową kopię… Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi