Punisher2010 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Od wczoraj zauważyłem, że moja myszka a dokładniej kursor bardzo dziwnie się zachowuje. Zdarza się, że nie reaguje na podwójne kliknięcie lub działa z opóźnieniem albo tylko zaznacza wybraną ikonkę. Dodatkowo są kłopoty z zaznaczaniem, potrafi się urwać w połowie, lub nie daje się zaznaczyć tekstu do końca. Zaznaczanie pozycji kursora tj. tej migającej kreski też nie zawsze działa albo działa z opóźnieniem. Podejrzewam infekcję,gdyż wcześniej wszystko działało poprawnie GMER OTL Extras Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 W raportach nie widać nic związanego z infekcją. OTL skonfigurowałeś przy użyciu złej opcji, czyli "Wszystko" a nie "Użyj filtrowania". Temat przenoszę do działu XP. Od wczoraj zauważyłem, że moja myszka a dokładniej kursor bardzo dziwnie się zachowuje. Zdarza się, że nie reaguje na podwójne kliknięcie lub działa z opóźnieniem albo tylko zaznacza wybraną ikonkę. Dodatkowo są kłopoty z zaznaczaniem, potrafi się urwać w połowie, lub nie daje się zaznaczyć tekstu do końca. Nasuwają mi się dwie rzeczy: 1. Czy w TweakUI nie przekombinowałeś ustawienia Mouse > Menu speed i Mouse sensitivity? Przy okazji, ta pierwsza opcja kojarzyła mi się w piewszej chwili z nieotwieraniem "Wszystkich programów", aczkolwiek założyłam, że to nie to, gdyż widziałbyś efekt na wielu menu a nie tylko jednym. 2. Widzę podpiętą bibliotekę RemoveFocusRect.dll, od aplikacji którą kiedyś Ci podawałam do usuwania zaznaczenia focusu (KLIK), i to nie pierwszy raz gdy zwracam Ci uwagę na jej obecność przy występowaniu problemów. Biblioteka może mieć skutki uboczne i warto sprawdzić co się stanie po wyrejestrowaniu jej i odładowaniu z pamięci przez restart komputera. Zastanawiam się też czy to nie ona miesza z menu "Wszystkie programy". W systemie pojawiła się dzień przed założeniem Twojego tematu: O20 - AppInit_DLLs: (RemoveFocusRect.dll) - C:\WINDOWS\System32\RemoveFocusRect.dll () MOD - [2007-01-23 22:14:04 | 000,069,632 | ---- | M] () -- C:\WINDOWS\system32\RemoveFocusRect.dll [2011-01-20 16:11:49 | 000,069,632 | ---- | C] () -- C:\WINDOWS\System32\RemoveFocusRect.dll . Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Jak wyrejestrować te bibliotekę ?? w Tweak UI mam tak mysz ustawioną http://img189.imageshack.us/f/schowek01hf.jpg/ nie wiem jak było domyślnie. Program mam częściowo po polsku ponieważ zajmuję się jego spolszczeniem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Jak wyrejestrować te bibliotekę ?? Start > Uruchom > regsvr32 /u RemoveFocusRect.dll Po tym zresetuj komputer. EDIT: Jeszcze w Autoruns wyłącz jej wpis w AppInit_DLLs. w Tweak UI mam tak mysz ustawioną (...) nie wiem jak było domyślnie U mnie jest: Zmiany w TweakUI również powinny być zatwierdzone restartem. . Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 ok zrobię tak, tego wpisu niemam u siebie Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Mówisz o tym (?): O20 - AppInit_DLLs: (RemoveFocusRect.dll) - C:\WINDOWS\System32\RemoveFocusRect.dll () Przecież widzisz, że ładuje bibliotekę tego usuwacza zaznaczenia focusu. Opis wartości AppInit_DLLs KB197571. Domyślnie wartość pusta. EDIT: Zmodyfikowałeś trść posta. tego wpisu niemam u siebie Może derejestracja biblioteki automatycznie usunęła. Wpis był na 100%, jest wyciągnięty z Twojego raportu. . Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 możliwe, że został automatycznie skasowany, niestety wykonane operacje nie przyniosły efektu. Problem nadal występuje Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Sprawdź czy problem występuje w takich kombinacjach: po deaktywacji osłon KIS, start w stadium czystego rozruchu, start w Trybie awaryjnym. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Sprawdź czy problem występuje w takich kombinacjach: po deaktywacji osłon KIS, start w stadium czystego rozruchu, start w Trybie awaryjnym. po deaktywacji osłon KIS nadal nic, start w stadium czystego rozruchu jak ?? w trybie awaryjnym sprawdzę jutro z rana bo idę już spać Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 start w stadium czystego rozruchu jak ?? Linki podane w ogłoszeniu działu Windows. Czyli: KB331796. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 tryb awaryjny to samo, czysty rozruch też to samo Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 temat do zamknięcia, pomogło ustawienie hovera w tweak ui 2/400 moze byc tez 2/0 https://www.fixitpc.pl/topic/2728-polecenie-przewin-programy-nie-dziala/page__pid__21571#entry21571 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi