Aveo Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Witam. Temat tak bardziej dla ciekawości niż z prośbą o rozwiązanie problemu. Zaktualizowałem system Windows 7 Pro 64 bit do Windows 10 Pro 64 bit za pomocą Media Creation Tool (aktualizacja). Wszystko jak na razie działa poprawnie. Martwi mnie tylko jedna rzecz - mianowicie to, że nie mogę uruchomić konsoli poprzez "Uruchom" domyślnie z prawami administratora. To znaczy, jeśli uruchomię cmd zwykłym dwuklikiem lub poprzez "Uruchom" > cmd to nie mam w nim żadnych praw admina. Czyli żeby np. uruchomic sfc /scannow muszę szukać pliku w system32 i z PPM dać "Uruchom jako administrator". Moje konto jest jedynym kontem w systemie, na Windows 7 wszystko było dobrze. Jak uruchamiałem poprze "Uruchom" miałem już prawa admina. Moje konto należy do grupy Administratorzy i jest Administratorem komputera. Druga rzecz już mniej ważna to brak domyślnych ustawień konsoli. Brak rozmiaru czcionki 8 x 12. Rozmiar okna już zmieniłem. Na razie nie dałem żadnych logów ani nic ponieważ nie wiem na razie czego użyć i czy to bezpieczne na tak nowym systemie. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Zapewne wcześniej miałeś wyłączony UAC, a po aktualizacji masz ponownie włączony. Sprawdź, co masz w Panel sterowania > Konta użytkowników -> Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika. Zakładam, że masz domyślny poziom (3/4). Uruchom też secpol.msc i sprawdź co masz ustawione w Zasady lokalne > Opcje zabezpieczeń -> "Kontrola konta użytkownika: uruchamianie wszystkich administratorów w trybie zatwierdzania przez administratora". Zakładam, że masz 'włączone'. m. Odnośnik do komentarza
Aveo Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Kontrole konta miałem wyłączoną. Po aktualizacji została włączona ale ją również wyłączyłem (drażni mnie). W secpol.msc Zatwierdzanie przez administratora mam włączone. Wyłączyć? EDIT: Nie, przepraszam. Jest WYŁĄCZONA. Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Ja bym nie wyłączał, ale skoro Ci bardzo przeszkadza... m. Odnośnik do komentarza
Aveo Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Edytowałem post wyżej. Co zrobić jeśli nadal nie mam domyślnie praw administratorskich dla konsoli? Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Restartowałeś system po zmianie ustawień? U mnie czasem na wcześniejszych systemach wymagał kilku restartów, żeby złapać ustawienia. Jak masz ustawione pozostałe opcje 'Kontroli konta użytkownika'? m. Odnośnik do komentarza
Aveo Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Zaraz uruchomię ponownie komputer. Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Hmm... z tego, co wrzuciłeś wynika, że masz tę opcję włączoną jednak... (wszystkich administratorów w trybie zatwierdzania przez administratora). Wyłącz ją. m. Odnośnik do komentarza
Aveo Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Cholera. Własnie widzę ._. Była wyłączona jeszcze chwilę temu. No nic. Wyłączę, uruchomię ponownie i zobaczę. Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Masz jeszcze rejestr: HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System, EnableLUA. Ustaw = 0 jeśli nie chcesz potwierdzeń. m. Odnośnik do komentarza
Aveo Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Działa. Za 1 restartem opcja znów się przywróciła do włączonej, wyłączyłem, uruchomiłem ponownie i konsola już jest z prawami admina bez kombinowania. Dziekuję za pomoc c: Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi