rryglo Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Witam wszystkich forumowiczów! Zwracam się z prośbą o pomoc w znalezieniu przyczyny błędnego uruchamiania mojego laptopa. Sprzęt: Samsung R522, Windows 7 32b, SP1, Problem: Podczas włączania komputera w różnych momentach uruchamiania (komputer / system / krótko po uruchomieniu Windows) komputer resetuje się. Do wyboru dwie opcje: uruchom normalnie , narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia. Po wybraniu opcji "uruchom normalnie" sytuacja się zapętla. W drugim przypadku czasem znowu się uruchomi ponownie a czasem uruchomi się poprawnie i można normalnie korzystać z laptopa do czasu jego wyłączenia bądź uśpienia na dłuższy czas (po uśpieniu ekran zazwyczaj nie odpowiada, touchpad nie reaguje podświetleniem na dotyk). Komunikat o błędzie: Z narzędzia do naprawy systemu otrzymałem komunikat: Podpis problemu: Nazwa zdarzenia problemu: StartupRepairOffline Podpis problemu 01: 6.1.7600.16385 Podpis problemu 02: 6.1.7600.16385 Podpis problemu 03: unknown Podpis problemu 04: 329 Podpis problemu 05: AutoFailover Podpis problemu 06: 1 Podpis problemu 07: NoRootCause Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.1 Identyfikator ustawień regionalnych: 1045 a w kolejnym okienku: Znaleziono główną przyczynę: ----- Nieokreślone zmiany konfiguracji systemu mogą powodować problem. Akcja naprawy: Przywracanie systemu Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x1f Czas operacji =255046 ms Akcja naprawy: Sprawdzanie i naprawianie integralności plików systemowych Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x490 Czas operacji = 741099 ms Próbowałem przywrócić komputer do najwcześniejszego punktu przywracania ale nie udało się pliki i ustawienia systemowe komputera nie zostały zmienione Wystąpił nieokreślony błąd podczas przywracania systemu (0x8000ffff) Wydaje mi się, że jest to przyczyną którejś z aktualizacji. 3 miesiące temu wymieniałem klawiaturę po zalaniu jej herbatą ale takich kłopotów z systemem nie miałem od razu po wymianie. Pojawiły się one jakieś 2-3 tygodnie temu. CHKDSK po komendzie "chkdsk /f /r "podaje komunikat, że dysk C nie posiada błędów. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Komputer z pewnością działa wolniej niż kiedyś a ja wolałbym uniknąć formatu. Będę wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Tryb awaryjny działa? Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Tak, działa. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 To zrób logi z FRST w awaryjnym. https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/#1 Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 logi z FRST: FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 odinstaluj Kaspersky Internet Security i sprawdź Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Kaspersky Internet Security odinstalowany. Dziś po próbie uruchomienia komputera rano, znów dzieje się to samo. Komputer wyłącza się sam. Wcześniej chyba źle napisałem. Komputer nie resetuje się lecz wyłącza. Załączam jeszcze raz komplet plików z FRST Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Otwórz notatnik i wklej CloseProcesses:HKLM\...\Run: [] => [X]HKLM\...\RunOnce: [unKIS] => wscript.exe //b C:\Users\rryglo\AppData\Local\Temp\UnKIS.vbs <===== ATTENTIONHKLM\...\RunOnce: [unKAV] => wscript.exe //b C:\Users\rryglo\AppData\Local\Temp\UnKAV.vbs <===== ATTENTIONHKLM\...\RunOnce: [unPURE] => wscript.exe //b C:\Users\rryglo\AppData\Local\Temp\UnPURE.vbs <===== ATTENTIONHKLM\...\RunOnce: [00036A28.kln] => C:\Users\rryglo\AppData\Local\Temp\\00036A28.vbs [5938 2015-07-31] () <===== ATTENTIONHKLM\...\RunOnce: [unKSS2] => wscript.exe //b C:\Users\rryglo\AppData\Local\Temp\UnKSS2.vbs <===== ATTENTIONShellIconOverlayIdentifiers: [GGDriveOverlay1] -> {E68D0A50-3C40-4712-B90D-DCFA93FF2534} => No FileShellIconOverlayIdentifiers: [GGDriveOverlay2] -> {E68D0A51-3C40-4712-B90D-DCFA93FF2534} => No FileShellIconOverlayIdentifiers: [GGDriveOverlay3] -> {E68D0A52-3C40-4712-B90D-DCFA93FF2534} => No FileShellIconOverlayIdentifiers: [GGDriveOverlay4] -> {E68D0A53-3C40-4712-B90D-DCFA93FF2534} => No FileEmptyTemp: plik zapisz jako fixlist.txt i umieść w na dysku G:\. Uruchom FRST i kliknij w Fix. 2. Odinstaluj Akamai Net Sesion 3. Sprawdź temperatury procesora programem HWinfo. Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 1. Fix w FRST zrobione w trybie awaryjnym , potrzebne logi? 2. Akamai Net Session odinstalowany 3. Zrzuty z HWinfo w załącznikach czy temperatura na procesorze nie jest za wysoka? Fakt ,że dziś jest wyjątkowo ciepło na zewnątrz ale w domu pot się ze mnie nie leje po 15 minutach zrobiłem kolejny zrzut ekranu Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 1. Fix w FRST zrobione w trybie awaryjnym , potrzebne logi? wstaw raport fixlog.txt zrób smart dysku programem crystaldiskinfo Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 w załączniku raport fixlog.txt . Niestety za pierwszym razem usunąłem ten plik przypadkowo więc musiałem powtórzyć naprawę przez fixlist.txt aby otrzymać fixlog.txt Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zbyt wysokie temperatury. Procek około 70 st a dysk dochodzi do 50 st. Konieczne sprawdzenie stanu coolera i oczyszczenie . NIE stosuj sprężonego powietrza. Możliwy również problem z thermopadem (pastą termoprzewodzącą). Podstaw coś pod niego na bokach aby zwiększyć przestrzeń pod spodem. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Niestety za pierwszym razem usunąłem ten plik przypadkowo więc musiałem powtórzyć naprawę przez fixlist.txt aby otrzymać fixlog.txt Nie powtarza sie nigdy skryptu. Teraz to musztarda po obiedzie. Zrób nowy skan FRST w trybie normalnym. Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 ehhhh przepraszam... daje nowe skany w trybie normalnym jeszcze dziś postaram się rozkręcić laptopa, przeczyścić w środku i wrzucić screen z HWinfo a co z komunikatem s.m.a.r.t ? Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 1. Odinstaluj AVG PC Tuneup. 2. Pobierz autoruns > wypakuj i uruchom > zakładka Logon znajdź ten wpis i go usuń HKU\S-1-5-21-3944068577-1314077929-2588712393-1000\...\Run: [Akamai NetSession Interface] => "C:\Users\rryglo\AppData\Local\Akamai\netsession_win.exe" http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902 dziś postaram się rozkręcić laptopa, przeczyścić w środku i wrzucić screen z HWinfo postaraj się Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 1. miałem zainstalowany AVG PC TuneUp ale teraz go nie mam. Musiałem go odinstalować jakiś czas temu 2. wpis usunięty załączam ponownie pliki ze skanowania FRST Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 1. miałem zainstalowany AVG PC TuneUp ale teraz go nie mam. Musiałem go odinstalować jakiś czas temu Nie zwróciłem uwagi że figuruje wpis w rejestrze jako ukryty AVG PC TuneUp 2015 (pl-PL) (Version: 15.0.1001.471 - AVG Technologies) Hidden powinieneś go znajść w rejestrze w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall jest do usunięcia 2. Przez Shift+ Delete skasuj z dysku folder c:\FRST Zastosuj Delfix i wyczyść foldery przywracania systemu. Potem zajmij się temperaturami procesora. https://www.fixitpc.pl/topic/5-dezynfekcja-kroki-finalizujace-temat/page__p__42415?do=findComment&comment=42415 Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 1. wpis z rejestru usunięty 2. folder c:\FRST usunięty w folderze c:\FRST\Logs\ znajdowały się oba pliki fixlog.txt , jeśli potrzeba to mogę wrzucić ten pierwszy 3. zastosowałem Delfix (w załaczniku delfix.txt) oraz wyczyściłem foldery przywracania systemu 4. rozkręciłem laptopa i bardzo dokładnie go wyczyściłem. Nie wyglądał on w środku źle, zwyczajny kurz. Żadnych kłębków, sierści czy czegokolwiek innego. Porządnie wyczyściłem wentylator. Cooler wydaje się działać ok, bardzo ładnie się kręci. Po skręceniu całości temperatura wg HWinfo ładnie spadła ale nie wiem czy jeszcze nie jest za wysoka. Będzie potrzebna wymiana pasty termoprzewodzącej?Co z komunikatem CrystalDisk Info? Komputer po złożeniu uruchomił się ładnie, bez żadnych problemów. DelFix.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Będzie potrzebna wymiana pasty termoprzewodzącej?Co z komunikatem CrystalDisk Info? Możliwe że nie. Ale gdybyś chciał to na pewno nałozenie nowej pasty nie zaszkodzi. Temperatury są dobre. Uruchom Crystal DiskInfo > Funkcje > Advanced Feature > Wartość RAW > zaznacz 10 DEC Masz niestabilne sektory , parametr C5. Należy monitorować co jakiś czas czy nie zaczyna się zwiększać. Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 no więc dziś rano włączyłem laptopa i przy ekranie uruchamiania Windows sam się wyłączył. Z opcji "uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania" oraz "uruchom normalnie" wybrałem tą drugą opcję. Sytuacja powtórzyła się 4 razy dopiero system się uruchomił. W dalszym ciągu problem niestety istnieje. Załączam zrzut ekranu z CrystalDisk Info. Masz niestabilne sektory , parametr C5. Należy monitorować co jakiś czas czy nie zaczyna się zwiększać. Czy możliwa jest naprawa tego sektoru bez potrzeby ponownej instalacji systemu? gdybyś chciał to na pewno nałozenie nowej pasty nie zaszkodzi. Temperatury są dobre. a czy po nałożeniu nowej pasty temperatury spadną? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 dziś rano włączyłem laptopa i przy ekranie uruchamiania Windows sam się wyłączył. Wykonaj weryfikację plików sytemowych Start > Wszystkie programy > Akcesoria > z prawokliku na wiersz polecenia > uruchom jako administrator wpisz komendę sfc /scannow klik enter poczekaj jak proces się zakończy i podaj końcowy komunikat a czy po nałożeniu nowej pasty temperatury spadną? mogą spaść nieznacznie o jeden dwa stopnie Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows nie znalazła naruszeń integralności Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Czy to wyłaczenie systemu jest równoznaczne z wyłaczeniem laptopa jakby stracił zasilanie? Odnośnik do komentarza
rryglo Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgadza się. Laptop ma sprawną baterie jest podłączony do zasilacza a przy ekranie ładowania systemu wyłącza się całkowicie. Nie jest to restart. Muszę wcisnąć przycisk zasilania aby ponownie włączyć laptopa. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Lapek był zalany. Sam wymieniałeś klawiaturę? Możesz sprawdzić czy przy sekcji zasilania i na płycie nie ma jakiś pozostałości po herbacie. Należałoby przeczyści izopropanolem wszelkie luty. Inny rodzaj weryfikacji to demontaż klawiatury i podmiana na zewnetrzną od peceta. Kolejna weryfikacja to wystartowanie z live CDUbuntu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi