Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Witam! mam dysk WD Caviar black na którym mam system i dwa Samsungi dyski zapinam do portów Sata1, Sata2 i Sata3 na moim M4A785TD-V EVO Gdy pierwszym dyskiem jest WD to wszystkie dyski pracują na okrągło a gdy pierwszym jest Samsung to po jakimś czasie Samsungi się wyłączają (to chyba działanie AHCI) Która konfiguracja jest lepsza dla dysków? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Gdy pierwszym dyskiem jest WD to wszystkie dyski pracują na okrągło co to znaczy na okrągło? Generalnie gdy nie jest zdefiniowane wyłączanie dysków podczas bezczynności w profilu zasilania jest normalnym, że dyski pracują na "okrągło" i jest to zalecane, każde wyłączenie/włączenie dysku skraca jego żywotność, wydłuża czas dostępu do danych. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Nie bardzo wiem o co chodzi. W jaki sposób stwierdzasz ten fakt, że wszystkie dyski chodzą na okrągło? Skoro system jest na WD to wg mnie on powinien być dyskiem 0. Co z opcją indeksowania dysków? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Indeksowanie jest wyłączone chodzi mi o to że gdy pierwszym jest Samsung to oba Samsungi się same po jakimś czasie wyłączają A gdy pierwszy jest WD to pracują ciągle w opcjach zasilania nic nie ustawiałem z takich rzeczy Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Temat włączają/wyłączają to inna kwestia. Jak stwierdzasz, że pracują ciągle? Czym? EDYTA W jakim standardzie są poszczególne dyski? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 chodzi mi o to że gdy pierwszym jest Samsung to oba Samsungi się same po jakimś czasie wyłączają ale czym się to wyłączanie czy też praca na okrągło objawia? Edytka. Na razie jak widzę ani ja ani Wiesław nic z tego nie pojmujemy, czy to nie zastanawiające? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Na razie jak widzę ani ja ani Wiesław nic z tego nie pojmujemy, czy to nie zastanawiające? Najmocniej kolegów przepraszam, że się wtrącam. Ale Onirycznemu chyba chodzi o to, że jak pierwszy jest dysk WD to Samsungi działają, czyli są widoczne w Explorerze. A jak jest odwrotnie - to ich nie ma po jakimś czasie....................no ja, tak pojmuje autora. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 dyski widać zawsze ale po prostu jak się otwiera partycje Samsunga to mija kilka sekund zanim się dysk załączy i można go explorować Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 A mógłbyś zdradzić tajemnicę dotyczącą tego o jakim systemie piszesz? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 ups jak zawsze, Win7 x86 na M4A785TD-V EVO + Regor 2,8 + 2*2048DDR3 1333 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 PPM na pulpicie->personalizuj->Wygaszacz ekranu->opcje zasilania->Zaawansowane (albo przez panel sterowania). Jak masz ustawioną opcję Wyłącz dyski twarde? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 wyłącz - Nigdy i zawsze tak mam od samego początku bez różnicy jak są dyski podpięte Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Ponawiam pytanie: W jakim standardzie są poszczególne dyski? Czym się różnią? Pokaż obrazek z zarządzania dyskami (Widok wg połączeń) tak aby je było widać gdzie są podpięte. Możliwe, że musisz sprawdzić ustawienia w BIOS. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 dyski są standardu SATA II ATA8-ACS dyski są zawsze tak samo pokazane wałkowaliśmy ten mój komp i dyski w temacie o niedziałającym HOT SWAPie Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Może Marek coś wykombinuje. Moja propozycja: 1. Sprawdź w BIOS w sekcji MAIN ustawienia dla poszczególnych dysków SATA (właściwości) i je porównaj. 2. Sprawdź w BIOS w sekcji MAIN - Storage Configuration. 3. Pobierz stąd i zainstaluj South Bridge Driver oraz AHCI for Windows 7 i zainstaluj. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Mam te sterowniki Z czasów pisania o HOTSWAPie mam to i wszystko zainstalowane Dyski sa wszystki tak samo maja wszystko na AUTO a opcje 32bit data transfer i S.M.A.R.T. monitoring na Enabled Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czy w trybie IDE również ten problem występuje? Czy próbowałeś innego Menadżera Plików np. Total Commander? EDYTA Marek On ma Athlon x2 na AM3. Chyba nie powinno to mieć znaczenia (zgodność w dół) ale próbuję szukać dziury. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Jaka zgodność w dół? Jak przestawię na IDE to AHCI przecież nie działa poza tym wtedy powrót z powrotem do AHCI wywala BSODy a nie chcę robić formata... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Jaka zgodność w dół? Typu procesora z podstawką. Jak przestawię na IDE to AHCI przecież nie działa poza tym wtedy powrót z powrotem do AHCI wywala BSODy :o To nie powinno mieć miejsca. Robiłem to kilkakrotnie. Bez problemów. A skoro tak się dzieje to jest problem z kontrolerem. Czy masz włączony C&Q w BIOS? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 zgodność? Przecież mobo i cpu są AM3 Cool'n'Quiet muszę mieć bo inaczej Regor grzeje się do 40 stopni w IDLE Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Przecież mobo i cpu są AM3 Przepraszam. Zasugerowałem się nazwą ogólną. Jaką wartość START masz w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci? Spróbuj jednak wyłączyć w BIOS C&Q i zobacz co to zmieni. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 tak jak zawsze wartość 0 bo na 1 jest BSOD Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 1. Jaka temperatura procka jest z włączonym C&Q? 2. Czy próbowałeś innego Menadżera plików? 3. Czy nie instalowałeś i stosowałeś jakiegoś Tweakera? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 dzięki C'n'Q procesor pracuje 800-2800mhz temperatura w IDLE waha się między 28 a 32 gdy pracuje na Full to jest między 42 a 48 Używam TotalCMD, a co? Dyski są w nim zawsze widoczne jedynie po wejściu w dysk jeśli jest 'wyłączony' słychać taki dzwięk włączania się dysku jak podczas uruchamiania komputera. Instalowałem tylko Sunrise Seven Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Spróbuj założyć kontrolnie temat w dziale Pomocy doraźnej. Poza tym problem może być związany z felernym egzemplarzem płyty. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi