JustMe Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Mam problem z ww routerem,a właściwie to z brakiem współpracy uTorrenta z routerem . Oto moje ustawienia: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Wykonaj log tym (chciałem przejrzeć konfigurację): https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Polecam przeczytanie: https://www.fixitpc.pl/topic/1970-jak-otworzyc-port-w-routerze-thomson-twg850-4u-z-upc/ Co do pierwszego screena, to nie podajesz adresu routera (wnioskuję, że 192.168.0.1 to właśnie router), tylko własnego komputera. Żeby sobie oszczędzić problemów przypisz statycznie IP do komputera (wyjaśnione dokładniej w poście #10 podanego wcześniej przeze mnie tematu). Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 1. Jak wpisać ip komputera w której części tabelki, ponieważ ip routera jest tam przypisane automatycznie. 2. Szukałem tego centrum udostępniania, ale nie mam go w panelu sterowania. Mam Windowsa XP 3SP. Znalazłem coś podobnego w ścieżce Panel sterowania>Połączenia sieciowe>Połączenie lokalne>PPM Właściwości i tam w takiej "to połączenie wykorzystuje następujące składniki:" tabelce jest protokół internetowy (TCP/IP). Czy tam mam wpisać moje ip zewnętrzne ? 3. LOG dodałem w załączniku net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Wejdź w router i sprawdź, od jakiego adresu rozpoczyna się przydzielanie w DHCP albo pokaż screeny z ustawień serwera DHCP. To jest Gateway -> Network -> LAN -> Parametr: Starting local address. Domyślnie jest to w tym routerze chyba 10, ale sprawdź na wszelki wypadek. 2. Szukałem tego centrum udostępniania, ale nie mam go w panelu sterowania. Mam Windowsa XP 3SP. Znalazłem coś podobnego w ścieżce Panel sterowania>Połączenia sieciowe>Połączenie lokalne>PPM Właściwości i tam w takiej "to połączenie wykorzystuje następujące składniki:" tabelce jest protokół internetowy (TCP/IP). Czy tam mam wpisać moje ip zewnętrzne ? Nie. Nic takiego na razie nie rób, w ogóle nie wiem, skąd pomysł z zewnętrznym IP. Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Z tym zewnętrznym ip to chodziło mi o to: "Żeby sobie oszczędzić problemów przypisz statycznie IP do komputera (wyjaśnione dokładniej w poście #10 podanego wcześniej przeze mnie tematu). " Widocznie coś pomyliłem, ale nadal nie wiem jak to zrobić, gdzie znaleźć. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Z tym zewnętrznym ip to chodziło mi o to: "Żeby sobie oszczędzić problemów przypisz statycznie IP do komputera (wyjaśnione dokładniej w poście #10 podanego wcześniej przeze mnie tematu). " Widocznie coś pomyliłem, ale nadal nie wiem jak to zrobić, gdzie znaleźć. No tak, ale IP wewnętrzne. Dlaczego w logu masz podany adres routera 192.168.0.1 a na screenie jest to 192.168.100.1? Dalszy opis przygotowałem pod adres routera 192.168.0.1... 1. Wejdź w Panel sterowania, potem w Połączenia sieciowe. Kliknij prawym na swoje połączenie (Połączenie lokalne 2) i wybierz Właściwości. 2. Z listy składników z zakładki Ogólne wybierz Protokół internetowy (TCP/IP). Zaznacz go i kliknij Właściwości, ustaw wg tego: Prawdopodobnie stracisz łączność, więc połącz się z routerem ponownie. Wejdź w ustawienia routera (http://192.168.0.1), przejdź do Advanced -> Forwarding i podaj po kolei, w pierwszym wierszu: 192.168.0.9 41879 41879 protocol: both zaptaszkuj "enabled" Kliknij Apply. Powinno działać. Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Port odblokowany. Tylko jeszcze dwa pytania. W programie PFPortChecker w protokole TCP port jest oznaczony jako otwarty, a w UDP zamknięty. Czy tak ma być ? (zdjęcia) Drugie pytanie to czy mogę coś zrobić żeby więcej wysyłać przez uTorrenta, bo myślałem że to wina odblokowania portu, ale w tej chwili nikt sie nie dołącza do mnie, a moje ratio to 0.0111. Muszę to nadrobić, ale nie wiem czy może jakieś zmiany w ustawieniach programu wpłyną na poprawę uploadowania. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Jeśli zaznaczyłeś Both przy protokołach to port został przekierowany dla TCP i UDP. Zazwyczaj nie wierzę takim dwuklikom, jak PFPortChecker. Ustawienia odnośnie ratio są w: Opcje -> Preferencje -> Ustawienia łącza (określasz limit prędkości wysyłania) Opcje -> Preferencje -> Kolejkowanie (określasz limity i priorytet ratio) Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) W sumie masz racje co do tego programu W każdym razie jeszcze raz dziękuje za pomoc i cierpliwe odpowiadanie na moje pytania. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez DawidS28 Nie ma sprawy, cieszę się, że mogłem pomóc. :) Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 DawidS28 napisał: "Na szybko: wpisz w Wierszu poleceń: netsh firewall reset Oczywiście polecenie ma być wykonane z konta administracyjnego. Potem restart komputera. Aha, ten router nie ma czasem możliwości logowania się jako admin oraz jako zwykły user (bez możliwości zmiany ustawień)? Sprawdź w ustawieniach, czy wszystko jest tak, jak podawałem, bo możliwe, że ustawienia się nie zapisały... Wpisałem tą komendę i włączyła się zapora, którą wcześniej wyłączyłem specjalnie żeby nie blokował uTorrenta i do tego usunęło mi wyjątki dodane do zapory. Mam na komputerze dwa konta i oba mają prawa administratora. Intryguje mnie to że mojemu bratu uTorrent działa o wiele lepiej. Bez żadnych komplikacji udostępnia pliki. Spytałem go co wcześniej zrobił i powiedział że wszedł w Panel sterowania>połączenia sieciowe i internetowe>zapora systemu windows>zakładka wyjątki>dodaj port...>dodał swój port który ma wpisany w utorrent'cie. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Wpisałem tą komendę i włączyła się zapora, którą wcześniej wyłączyłem specjalnie żeby nie blokował uTorrenta i do tego usunęło mi wyjątki dodane do zapory. Wyłącz Zaporę Windowsa w ogóle, zresetowałem ją, ponieważ jest to częsta przyczyna problemów. Mnie nie chodzi o konto w Windowsie, tylko o konto na routerze. Pokaż screeny z ustawień uTorrenta. Spytałem go co wcześniej zrobił i powiedział że wszedł w Panel sterowania>połączenia sieciowe i internetowe>zapora systemu windows>zakładka wyjątki>dodaj port...>dodał swój port który ma wpisany w utorrent'cie. To sam ma uTorrent zrobić (zaznacza się takiego checkboksa w ustawieniach), ale możesz oczywiście spróbować ręcznie. Porty możesz sprawdzać także tu: http://www.utorrent.com/testport?port= Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 1. Wyłączyłem zaporę 2. Ustawienia są zapisane i nie zmieniają się jeśli chodzi o router 3. connection failed error timed out 10060 - błąd pojawiający się podczas testów (ostatni obrazek) 4. "Port 41879 does not appear to be open." - podczas sprawdzania portu na stronie tej której podałeś. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Kolejkowanie: ustaw większe wartości. Zrób jeszcze raz skan Net-log. Dziwne to... Do testowanie prędkości polecam TEN torrent. Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Czy to ma znaczenie, że mój brat ma inny otwart port na swoim utorrencie ? Może powinien być ten sam dla obu ? Pobieranie dobre, ale wysyłanie już nie działa ;] net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Ustaw według tego: http://img219.imageshack.us/i/preferencje2ab7.png/ Ze screenów wynika, że to jest zrobione, natomiast na wszelki wypadek: odznacz Opcje -> Ustawienia... -> Połączenie Włącz mapowanie portów UPnP oraz Włącz mapowanie portów NAT-PMP. Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Obrazki: 1. Przed ustawieniami 2. Po zmianie ustawień podanych przez Ciebie trochę się polepszyło 3. 4. 5. 6. Ustawienia które mam teraz. 7. Po chwili ponownie żółty trójkącik i koniec wysyłania... i moje znalezisko "Error opening Windwos firewall" na samym dole jest zaznaczony ten błąd w zakładce log, może to jest przyczyna ? 8. Użyłem tej strony do sprawdzania portu. Wygląda na to że port jest nadal zamknięty. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Włącz zaporę, dodaj wyjątek. Stwórz logi programem OTL: https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/ Jakie są nominalne parametry Twojego łącza? Wykonaj test na http://speedtest.pl i wrzuć tutaj wyniki. Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 1. Włączyłem zaporę oraz dodałem dwa wyjątki TCP i UDP dla uTorrenta. 2. Mój internet to UPC 25Mb OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Odinstaluj: Bonjour od Apple DAEMON Tools Toolbar Ask Toolbar DVDVideoSoftTB Toolbar W IE zmień stronę startową na coś nieszkodliwego, np. about:blank Z Wiersza poleceń wywołaj komendy: RD /s /q C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\pdfforge RD /s /q C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\Search Settings Podstawowy podejrzany: "{4D359945-633F-4FFC-9E17-A75D2C92D979}" = ESET Smart Security Polecam całkowite odinstalowanie ESET-a na próbę. Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Z Wiersza poleceń wywołaj komendy: RD /s /q C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\pdfforge RD /s /q C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\Search Settings Wszystko wykonałem według Twoich zaleceń oprócz tych komend, bo po prostu nie wiem jak to zrobić Co to jes RD / s /q ? Gdzie to wpisać ? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 RD - usuwanie katalogu /s - usuwanie katalogu z zawartością /q - wyłącza monit o potwierdzenie usunięcia zawartości Kliknij Windows + R, wpisz w okienku cmd W otwartej konsolce wpisz: RD /s /q C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\pdfforge kliknij Enter poczekaj na zakończenie, wpisz: RD /s /q C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\Search Settings i kliknij Enter Po zakończeniu wykonywania się tych poleceń możesz zamknąć okienko (normalnie krzyżykiem albo komendą exit) To, co wywalamy to śmieci, programy adware. Odinstalowałeś ESET-a? Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 1. Nie wiem czy nadal źle to robię, czy te pliki już nie istnieją [obrazek] 2. Wreszcie wysyłanie nieco się poruszyło [obrazek] Średnia prędkość wysyłania w tej chwili to ~60kB/s czyli lepiej niż wcześniej, ale bez przełomu 3. Tak odinstalowałem ESETa 4. Strona utorrenta, którą podawałeś do sprawdzania portów komunikuje że jest otwarty ! "OK! Port 41879 is open and accepting connections. You will be able to receive incoming BitTorrent connections." Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 1. Nie wiem czy nadal źle to robię, czy te pliki już nie istnieją [obrazek] Mój błąd, to ma być tak: RD /s /q "C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\pdfforge" RD /s /q "C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\Search Settings" Zapomniałem o cudzysłowach. 3. Tak odinstalowałem ESETa+4. Strona utorrenta, którą podawałeś do sprawdzania portów komunikuje że jest otwarty ! "OK! Port 41879 is open and accepting connections. You will be able to receive incoming BitTorrent connections." Masz swojego winnego. Spróbuj zainstalować jeszcze raz ESET-a i poszukać tam ustawień odnośnie otwierania portów... Odnośnik do komentarza
JustMe Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 1. Może powinienem wejść na konto brata i wtedy wpisać te komendy ? 2. ESETa na razie sobie podaruje i tak nie używałem go zbyt często. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zrób jeszcze raz log OTL-em, chcę zobaczyć, jak teraz sytuacja wygląda. Może powinienem wejść na konto brata i wtedy wpisać te komendy ? Możesz spróbować, od dawna nie korzystam z XP i nie pamiętam, jak tam dokładnie wygląda dostęp do folderów innego usera, ale skoro jesteś Adminem, to nie powinno być problemu... Chyba, że już to wykasowałeś. Tak, czy inaczej, wykonaj nowe logi. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi