maggreg Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Ciekawi mnie wasza opinia na temat wbudowanego w dziesiątkę mechanizmu zbierania i przesyłania informacji do Ms czyli "diagtrack" przyrównywanego do keyloggera. Wygląda na to, że mechanizm ciągle wystepuje w wersji 10240 na dodatek wyłączyć całkowicie mozna go tylko w edycji Enterprise. Ustawienie: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\DataCollection] "AllowTelemetry"=dword:00000000 jest dla innych edycji równoważne z ustawieniem na 1. Ja na wszelki wypadek wywaliłem pakiet: dism /online /remove-package /packagename:Microsoft-Windows-DiagTrack-Internal-Package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.10240.16384 nie widomo czy update tego nie przywróci i na ile jest to w ogóle skuteczne. pzdr Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Obawiasz się niekontrolowanego wysyłania danych do MS? m. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Obawiam się (choć może stwierdzenie - wywołuje to u mnie dyskomfort - byłoby bardziej na miejscu) każdego wysyłania danych którego sam nie zainicjowałem. No i interesuje mnie jak się na takie praktyki zapatrują koleżanki i koledzy forumowicze. pzdr Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi