Jurkon Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Witam.Nie wiem czy jestem we właściwym dziale, jeśli nie to przepraszam. Czytałam wiele artykułów na temat obniżenia pracy dysku, stosowałam się do zaleceń typu: wyłączanie automatycznej defragmentacji plików lub wyłączania usługi Windows Search. Co prawda pomogło, nie mam ciągłego, czerwonego 100%,ale to nie rozwiązało problemu. Mój laptop jest po formacie, zeszłam z win 8.1 do 8, myślałam, że to pomoże i rozwiąże problem, jednak tak się nie stało. Nie zainstalowałam żadnych programów, a jednak obciążenie dysku jest przeważnie od 40% - 90%, a nawet 99%. Proces "System" najbardziej intensywnie pracuje, zdaża się, że nawet dobija do 16 MB/s. Laptop się nie przegrzewa, ale wolno pracuje. Nie wiem co z tym zrobić, nawet gier z płyt nie mogę zainstalować, ponieważ występuje (przy każdej) błąd crc. Laptopa mam już długo, prawie rok. Kiedyś zdażyło mi się, że dysk ciągle ukazywał 100%, ale zrobiłam to co teraz i problem minął. Proszę o pomoc, albo naprowadzenie co jest nie tak. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Podaj dokładny model laptopa i wykonaj smart dysku programem Crystal Disk Info, (wstaw obrazek) Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Przepraszam, że tak późno się odzywam, ale miałam pewien problem, który zawrócił mi w głowie. Model: Asus x550c Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 18 sektorów czekających na remapowanie. Możesz wykorzystać program MHDD (skopiuj wcześniej dane) - komenda ERASE a potem zmiana parametru REMAP na ON I naciśnięcie F4. Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 A jeśli płyta nie bootuje mi się? Wypaliłam mhdd na płycie CD, ale przy ponownym uruchomieniu systemu nie chce mi się bootować. Myślałam żeby stworzyć bootowalny pendrive, ale nie jestem pewna czy zrobię to dobrze. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Musisz w biosie przestawić tryb pracy dysku z AHCI na IDE i wtedy spróbować odpalić MHDD. Tu masz instrukcje http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Musisz w biosie przestawić tryb pracy dysku z AHCI na IDE i wtedy spróbować odpalić MHDD. Tu masz instrukcje http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Weszłam w edytor rejestru i potem HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci ale nie mogę znaleźć folderu msahci Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Weszłam w edytor rejestru i potem HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci ale nie mogę znaleźć folderu msahci Nie w rejestrze tylko w BIOSIE Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Dobra, mam folder iaStorV Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 To wtedy jak? Przepraszam, nie znam się zbytnio na tym Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Mój laptop jest po formacie model i marka laptopa? Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Już mam, zachowałam się jak typowa blondynka Zmieniłam na IDE, ale po tym dwukrotnie pokazał mi się kernel, a teraz następuje naprawianie błędów Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Zmieniłam na IDE, ale po tym dwukrotnie pokazał mi się kernel, a teraz następuje naprawianie błędów Ale na nowych lapkach z W8 trzeba wyłaczyć opcję boot Secure i ustawić bootowanie z napedu CD. I to wszystko z poziomu Biosu. Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Czyli mam czekać, aż skończy mi się naprawianie błędów czy zrobić restarta, znów włączyć biosa i zmienić te boot Secure itd? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Powinnaś wejść do biosu i ustawić tryb na AHCI i sprawdzić czy system wstanie. Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 A jak mam wyłączyć opcję boot Secure i ustawić botowanie z napędu CD? ASUS x550c Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Zmieniłam Secure Boot Control na disabled i AHCI na IDE, coś jeszcze? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Wejdź do biosu F2 przy uruchamianiu kompa zmień tryb pracy dysku na IDE znajdź opcje BootSecure > ustaw na Disabled znajdź opcję First Boot Device i wybierz z listy napęd CD. Zapisz zmiany klawiszem F10 > Enter płyta z MHDD ma być w napędzie. Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Nie mam opcji 1st Boot Device, jedynie Windows Boot Manager Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Gdy wyłączyłam Windows Boot Manager, to BIOS samoczynnie się włączył i pojawiła mi się drugą opcja Boot i przy pierwszej pojawiła się komendą UEFI: TSSTcorp CDDVDW SU-228CN Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 F4 przy starcie powinno uaktywnić menu wyboru urządzenia do bootowania. Wybierasz CD/DVD i sprawdzasz czy mhdd wystartuje. Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Po wcisnieciu f4 wyskakuje ASUSTek Easy Flash Utility, a tam z boku FSO, FS1... FS5 Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 A to spróbuj F8. Najlepiej jak wejdziesz do biosu > Sekcja Boot i zrobisz fotkę Odnośnik do komentarza
Jurkon Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 F8 nie reaguje. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 zaznacz Boot Option 1 i powiedz co tam jest? Boot Option2 ustaw na Enabled pmietaj że zmiany zapisujemy klawiszem F10 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi