slawek481 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Witam! Chciałem się zapytać, czy jest jakiś sposób na zainstalowanie Windows 7 na dysku USB wraz z umieszczeniem na nim bootloadera, żeby nie modyfikować MBR dysku wewnętrznego w kompie? Co prawda na nim też jest 7, ale chcę, by bootowanie z tej 'nowej' 7 było możliwe jedynie po wybraniu dysku USB jako first boot device. Da się coś takiego wykonać? PS. Nie koniecznie musi być to 7, zdzierżę ewentualnie Vistę i XP, choć jednak preferuję 7 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Sterowniki dla XP podałem w jednym z moich toturiali. Podawałem też link do opisu przeróbki jaka trzeba wykonać aby zainstalować siódemkę (lub vistę - tu konstrukcja jest podobna) wraz ze wzmianką o zastosowaniu powyższej metody dla WinPE. Zasadniczo całość sprowadza się do zmiany trybu w jakim pracują i startują sterowniki USB w systemie. Odnośniki: Odnośnik do zewnętrznego artykułu Sterowniki USB MassStorage dal XP pzdr Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Ok dziękówka, zaraz sobie przejrzę Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Ja to robię tak, odłączam wszystkim dyskom zasilanie. Podpinam pod zasilanie interesujący mnie dysk, a podczas startu kompa naciskam odpowiedni przycisk, by wywołać menu, z którego wybieram dysk, który ma startować jako pierwszy. Przypuszczam, że to menu wywołuje się dla każdej płyty inaczej, więc musisz sobie zobaczyć do instrukcji, który to jest. U Gigabyte F12 /AMD. Jeśli nie ma na nim systemu, to komp szuka jakiegoś nośnika, który może wystartować i wtedy włącza mi się instalator Windows z CD/DVD. Instaluję. Podczas następnego restartu znów wywołuję boot menu, znów wybieram właściwy dysk. Instalacja się kończy, a ja mam osobnego Windowsa z osobnym MBR i boot loaderem na właściwym dysku. Potem podpinam inne dyski i już wystarczy tylko wywołać boot menu i wybrać dysk, z którego chce, żeby mi system wystartował i z głowy. Niestety bez odpięcia innych dysków, nawet po wyłączeniu ich w BIOSie, instalator Windows je widzi i klops, bo w boot loader zostaną wpięte inne systemy i będzie standardowo. Odnośnik do komentarza
Rafael22peb Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 DragonFire Muszę Cie rozczarować. Po 1 w tym temacie chodzi o instalację systemu na dysk zewnętrzny podpiete pod port USB, a Ty piszesz o zwykłych dyskach Bez modyfikacji instalki nie zainstalujesz systemu na dysku usb bo go instalka nie bedzie widziec Po 2 Co do ostatniego zdania to powiem Ci tak ze system instalujesz na innym dysku ale pliki rozruchowe a szczegolnie mbr masz na tym wczesniejszym i dlatego tak masz. Przez to po odpieciu wczesniejszego dysku inny dysk nie wystartuje. Bez problemy mozna zrobic tak ze ma sie podpiete kilka dyskow i na kazdym sa pliki rozruchowe oraz mbr i po odpieciu pozostalych komp odpali dany dysk i dany system z tego dysku. tylko trzeba wiedziec co wpisac w wiersz polecen. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi