Kaja Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Witam, System windows 8.1 Pro 64 bit Mam problem z wirusem w pamięci operacyjnej nie jestem w stanie poradzić sobie z tym ustrojstwem, NOD32 pokazuje komunikat że w pamięci operacyjnej jest trojan ale nie można go usunąć: MISIL/injector.YT Nie jestem w stanie doprowadzić do końca skanowania GMER ponieważ komputer po chwili się zacina... Proszę o pomoc nie jestem w stanie nic zrobić. Program anti-malware nic nie wykrywa a NOD32 nie jest w stanie usunąć tego wirusa. Pozdrawiam Kaja Shortcut.txt Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 W logach nie widzę niczego podejrzanego, więc prawdopodobnie infekcja została już usunięta (był użyty m.in. RoqueKiller, MBAM). Ale być może są jakieś uszkodzenia w Systemie - niestety nic nie wiem o tej konkretnej infekcji, więc nawet nie wiem, jakich uszkodzeń szukać. Odinstaluj niepotrzebny do niczego Akamai NetSession Interface Kosmetyka: Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKU\S-1-5-21-4021329644-3063707683-3167850359-1001\...\Run: [Akamai NetSession Interface] => C:\Users\Kajczos\AppData\Local\Akamai\netsession_win.exe HKU\S-1-5-21-4021329644-3063707683-3167850359-1001\...\Run: [AdobeBridge] => [X] AppInit_DLLs: C:\PROGRA~2\SearchProtect\SearchProtect\bin\VC64Loader.dll => C:\PROGRA~2\SearchProtect\SearchProtect\bin\VC64Loader.dll File not found AppInit_DLLs-x32: C:\PROGRA~2\SearchProtect\SearchProtect\bin\VC32Loader.dll => "C:\PROGRA~2\SearchProtect\SearchProtect\bin\VC32Loader.dll" File not found FF SelectedSearchEngine: delta-homes FF Extension: No Name - C:\Users\Kajczos\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\898pbxb0.default\extensions\quick_searchff@gmail.com [not found] FF Extension: No Name - C:\Users\Kajczos\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\898pbxb0.default\extensions\sweetsearch@gmail.com [not found] S3 cpuz136; \??\C:\Windows\TEMP\cpuz136\cpuz136_x64.sys [X] S3 cpuz137; \??\C:\Users\Kajczos\AppData\Local\Temp\cpuz137\cpuz137_x64.sys [X] Task: {6126F895-4D57-451A-9B91-613BD1E63422} - \avabvbxvh No Task File <==== ATTENTION EmptyTemp: Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok FRST.exe Uruchom FRST i kliknij przycisk Fix. jessi Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Dziękuje za pomoc póki co komputer się nie resetuje Dodać logi GMER ?Proszę o informację czy istnieje ryzyko zainfekowania serwera FTP poprzez wysyłanie plików w formacie ZIP i RAR przy aktualnym stanie komputera ?? Pozdrawiam Kaja Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Dodać logi GMER ? Przypuszczam, że jak tylko @Picasso zajmie się Twoim tematem (nie wiem kiedy), to upomni się o log z GMER, więc na wszelki wypadek zrób go. czy istnieje ryzyko zainfekowania serwera FTP poprzez wysyłanie plików w formacie ZIP i RAR przy aktualnym stanie komputera ?? Już pisałam, że w ogóle nie znam tej wersji infekcji MSIL/injector.*, więc trudno mi określić zagrożenie. Na forum była infekcja o trochę podobnej nazwie, ale innej wersji. Tam infekcja zmieniała Rejestr. Być może ta wersja też? Na wszelki wypadek: Otwórz Notatnik i wklej w nim: Reg: reg query HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Schedule Reg: reg query "HKCU\Software\Microsoft\Windows Script" /s Reg: reg query "HKCU\Software\Microsoft\Windows Script Host" /s Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok FRST. Uruchom FRST i kliknij przycisk Fix. Powstanie plik fixlog.txt. Daj ten log. Potem pozostanie tylko czekanie na @Picasso. jessi Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Nie jestem w stanie zrobić GMER, czy w trybie awaryjnym da ten sam efekt ? Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Witam, Udało mi się zrobić skan GMER w trybie awaryjnym. Pozdrawiam Kaja GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Kaja Zacznijmy od najważniejszej nie podanej tu informacji: dokładne przeklejenie wyniku ESET z jego raportu, wykazujące jak detekcja jest sformułowana (ścieżki dostępu), bo "wirus w pamięci operacyjnej" to tylko ogólnik i milion możliwości. jessika W spoilerze drobny komentarz: FF Extension: No Name - C:\Users\Kajczos\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\898pbxb0.default\extensions\quick_searchff@gmail.com [not found] FF Extension: No Name - C:\Users\Kajczos\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\898pbxb0.default\extensions\sweetsearch@gmail.com [not found] Mówiłam już o tym, że wpisy tego rodzaju są nieprzetwarzalne. Punkt 3 w spoilerze: https://www.fixitpc.pl/topic/26595-conficker-brak-dostepu-do-microsoft-oraz-stron-z-antywirusami/?do=findComment&comment=166299 Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Dziekuje za odpowiedź. Nie mogę zresetować mozilli nie ma guzika zresetuj firefox... ? Dodaje rejestr NOD'a NOD.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Dodaje rejestr NOD'a Ta detekcja wygląda na fałszywy alarm (nie jest to rzeczywisty trojan): KLIK. NOD wykrywa w pamięci aktywność cracka Office: ==================== Scheduled Tasks (Whitelisted) ============= Task: {690810F5-6B80-4D15-B401-253C56989AF6} - System32\Tasks\AutoKMS => C:\Windows\AutoKMS\AutoKMS.exe [2015-01-12] () Sprawdź czy są aktualizacje baz definicji ESET, a jeśli są to zaktualizuj program i podaj czy nadal jest ten "trojan" wykrywany. Nie mogę zresetować mozilli nie ma guzika zresetuj firefox... ? Nie zalecałam jeszcze żadnej akcji z Firefox. To co jest w spoilerze jest kierowane do jessiki, a "reset" tam wspominany to zamknięcie + ponowne uruchomienie Firefox (to aktualizuje dane w pliku extensions.ini). Zaś inny reset Firefox w rozumieniu utworzenia nowego profilu owszem miałam w planie po uzyskaniu danych co wykrywa ESET, wg tych kroków: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Odśwież program Firefox. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone. menu Historia > Wyczyść historię przeglądania Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zaraz to sprawdzę, proszę o informację czemu system się zacina przy skanowaniu komputera lub po czasie od 2 - 5 minut ? Kaja Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego system się zacina podczas skanowania. Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Odświeżyć system z płyty ? Czy prościej będzie zrobić format ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Nie widzę na razie sensu takich działań. A jeśli już krążysz wokół takich akcji, to pierwsza sprawa do weryfikacji to nie żadne przeładowanie całego Windowsa, tylko weryfikacja komponentów wtórnych - tzn. testowa deinstalacja ESET, by sprawdzić czy przypadkiem to nie on per se jest odpowiedzialny za zawieszenia. Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Po odinstalowaniu ESET komputer się nie zacina, lecz po ponownym zainstalowaniu dalej dzieje się to samo... po włączeniu ESET pokazuje komunikat z trojanem w pamięci operacyjnej. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Po odinstalowaniu ESET komputer się nie zacina, lecz po ponownym zainstalowaniu dalej dzieje się to samo... Nie jest wykluczone, że ESET nie jest tu optymalnym rozwiązaniem. Skoro tworzy problemy, nie instaluj go ponownie. po włączeniu ESET pokazuje komunikat z trojanem w pamięci operacyjnej Jeśli to są te same detekcje co poprzednio, to już mówiłam że przyczyną jest crack Office (nie jest to infekcja, ale wiadomo że nielegalne manipulacje). Możesz cracka wyłączyć lub usunąć na stałe posługując się Autoruns - w karcie Scheduled Tasks odznaczyć lub skasować zadanie o nazwie AutoKMS. Następnie reset komputera i ręczne usunięcie z dysku folderu C:\Windows\AutoKMS. Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Nie jest wykluczone, że ESET nie jest tu optymalnym rozwiązaniem. Skoro tworzy problemy, nie instaluj go ponownie. Niestety kupiłam ten program i chcę z niego korzystać. Jeśli to są te same detekcje co poprzednio, to już mówiłam że przyczyną jest crack Office (nie jest to infekcja, ale wiadomo że nielegalne manipulacje). Możesz cracka wyłączyć lub usunąć na stałe posługując się Autoruns - w karcie Scheduled Tasks odznaczyć lub skasować zadanie o nazwie AutoKMS. Następnie reset komputera i ręczne usunięcie z dysku folderu C:\Windows\AutoKMS. Wykonałam powyższe zalecenia komputer już się nie zacina i nie wyświetla komunikatu z zainfekowaną pamięcią podręczną. Lecz to nie koniec teraz jest problem z samym ESET po ponownym zainstalowaniu wyświetla komunikat: „Wystąpił błąd podczas uruchamiania usług. Analiza protokołów aplikacji nie będzie wykonywana Wystąpił błąd podczas uruchamiania usług. Analiza protokołów aplikacji (POP3, HTTP) nie będzie wykonywana" Odnośnik do komentarza
johhny95 Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Pobierz ESET Uninstaller za pomoca tego programu odinstaluj, po czym zainstaluj Eset ponownie. Napisz jakie są wyniki. Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Czytałam już podobny post na forum zrobić to w trybie awaryjnym czy normalnie ? Odnośnik do komentarza
johhny95 Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Najpierw spróbuj w normalnym jeżeli nie poskutkuje wykonaj to samo w trybie awaryjnym Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc, i chylę się nisko przed waszą wiedzą jest ogromna ! Aktualnie komputer maszyna chodzi bardzo dobrze i nie ma komunikatów z złośliwym oprogramowaniem ! Czy mam zastosować jeszcze jakieś kroki ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 johhny95 Proszę przeczytać opis narzędzia ESET Uninstaller. ESET Uninstaller nie działa w Trybie normalnym (zwraca błąd, że jest uruchomiony w nieodpowiednim trybie). Warunkiem jego użycia jest Tryb awaryjny, gdyż tylko wtedy można zlikwidować sterowniki ESET (są nieaktywne). Kaja Zanim podam końcowe kroki poproszę jeszcze o nowe raporty z FRST (włącznie z Addition) mające potwierdzić stan końcowy systemu. Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Nie wiem czy zakładać nowy temat gdyż problem pojawił się znowu a mianowicie komputer dalej się zacina lecz nie ma żadnych komunikatów odnośnie infekcji. Eset nie sygnalizuje żadnych zagrożeń a skanu anti-malware nie mogę doprowadzić do końca w normalnym trybie. Komputer przez tydzień zachowywał się OK, i tak jak wcześniej ani eset ani pełny skan anti-malware nie wykazywał nic podejrzanego. Problem po stronie sprzętu by wykluczały zacięcia przy pracy na trybie awaryjnym ale wtedy działa ok. Mogę dodać że komputer służy za narzędzie do pracy w środowisku 3D i czasem renderuje nawet po 60 godzin na pełnych obrotach a przynajmniej każdą noc. Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Przesyłam logi Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Kaja Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Nie mogę dłużej czekać proszę o informację czy format dysku C rozwiąże sprawę ? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Na odpowiedź czekasz już prawie miesiąc, a więc od czasu, gdy @Picasso jeszcze była forum. Od 2 sierpnia do 23 sierpnia Jej nie będzie. Teoretycznie w tym czasie powinien odpowiadać nowy Moderator @Naathim, ale w praktyce nawet się tu nie pojawił. https://www.fixitpc.pl/topic/27096-nowy-moderator-w-dziale-malware/page-2?do=findComment&comment=171001 Tak więc nie ma komu odpowiedzieć nawet tylko na te powyższe pytanie. Pomijając fakt, że ponieważ nie jest znana przyczyna problemu, to trudno zgadnąć, czy format załatwi sprawę. w logach nie widzę niczego niepokojącego. jessi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi