CamiloDraye Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Witam serdecznie, Dziś przeinstalowałem system windows i po instalacji nowego zauważyłem że z moim dyskiem zewnętrznym stała się dziwna rzecz... w zasadzie sam nie wiem jak to określić. Na początku wydawało mi się że to kwestia braku sterowników, które nie mogą sobie poradzić z odczytem dysku zewnętrznego ale po instalacji wszystkiego problem nadal występuje. Na dysku były dwie partycje - system i wolna partycja. Był to dysk z drugiego laptopa używany jako zewnętrzny. Nie bardzo wiem w czym problem, bardzo mi zależy na danych które są przechowywane na danym dysku. Drugi laptop również nie radzi sobie z odczytem. Bardzo proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny. W zarządzaniu dyskami, dysk wyświetla się w systemie plików FAT32 pomimo że działał na NTFS. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Najpierw Smart dysku, chociaż jeśli jest podpięty przez USB to może być problem - Spróbuj użyć DiskSmartControl i Cristal Disk Info. Wrzuć tu screeny jeśli programy sobie dadzą radę. Jeśli nie - to Hard Disk Sentinel sprobuj... w innym przypadku bedzie trzeba dysk podlaczyc bezposrednio pod plyte - czy to w pc czy w lapku. Odnośnik do komentarza
CamiloDraye Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Dziękuję za zainteresowanie tematem. Sprawdzałem błędy dysku HDTune - nie wykryło żadnych, wszystkie sektory w najlepszym porządku. Zapis i odczyt w normie, wszystko wydaje się być w porządku. Screen z CrystalDiskInfo. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 świetnie, przed dalszą robotą było to trzeba sprawdzić. Pobierz DMDE - http://dmde.com/download/dmde-free-2.10.2.564-win32-gui.zip Odpal, zatwierdz licencje, wybierz dysk (domyślnie jest zaznaczona opcja "pokaż partycje") - pojawi się okno z partycjami. Zrób screena i wrzuć tutaj. Możesz też wejść w partycję i zobaczyć czy po rozwinięciu folderu root foldery są widoczne poprawnie. Jeśli nie - użyj wszystkie znalezione + rekonstrukcja (symbol zielonej strzałki). Zobacz czy wtedy będzie okej. Drugą rzeczą, bez związku z tym co wyżej - jest odpalenie chkdsk w trybie tylko do odczytu - chkdsk x: gdzie x: to litera tego dysku... w tym przypadku jako H. Żebyś mi tylko nie dopisywał żadnych przełączników w postaci /r, bo przy złych wiatrach na zawsze stracisz dane. Odnośnik do komentarza
CamiloDraye Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 1. DMDE - O taki screen chodziło? 2. Co mam zrobić w związku z chkdsk? Pyta za każdym razem czy zapisać folder do pliku. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Kochani, ja widzę, że ten dysk jest sformatowany w Fat32. Wspominałeś coś o dwóch partycjach. Na tym dysku było kiedyś całkiem sporo partycji - od recovery, ESP (partycja EFI), jest jakaś 979 GB partycja NTFS Lunux System's. Twoim zadaniem jest sprawdzenie tych partycji we własnym zakresie. Zaznaczasz daną partycję i opcja "otwórz wolumin". Sprawdź po kolei partycję: Noname01 LUNUX system's LUNUX system's Zresztą, widać tez, że kiedyś był to dysk z jakiegoś acera albo przynajmniej była klonowana zawartość acera na niego.... Jeśli nie znajdziesz na nim swoich danych - to w dalszej częsci zostaje "szukanie NTFS" i po pełnym skanie jeszcze raz wybranie opcji "Partycje" żeby zerknąć czy doszły jakieś nowe. Jeśli nie - to słabo, w zależności czy będziemy poruszać się po NTFS czy po FAT32 - albo resztek tablic, albo resztek MFT... co oznacza, że nie wszystkie dane da się uratować metodą w oparciu o system plików. W dalszej perspektywie odzyskiwanie sygnaturowe. Odnośnik do komentarza
CamiloDraye Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Dysk jak napisałem wyżej pochodzi z laptopa i pracował w systemie plików NTFS z tym że używam go jako zewnętrznego. Mam dwa laptopy, służbowy i prywatny a że częściej używam służbowego to z prywatnego dysk jest wzięty na zewnętrzny. Dysk ma oryginalnie ukryte partycje z windowsem 8 i jakieś tam inne zabezpieczające. Ja podzieliłem go na dwie partycje, gdzie na jednej jest system a na drugiej wolne pliki. Rozumiem że przez ten program mam odzyskiwać dane, tak? Nie wiem jakim cudem dysk jest w FAT32 skoro był NTFS ale może by przekonwertować go na NTFS? Z tego co się orientuje podobno da się bez utraty danych. Jest jakieś wyjaśnienie co się stało z tym dyskiem ? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Powiem Ci co się stało - sformatowałeś go na FAT32. Napisałem wyraźnie co masz zrobić. Najpierw zobacz czy na tym Fat32 cokolwiek jest sensownego czy same bzdury. Wszystko Ci napisałem, jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj konkretnie czego. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi