dragolice Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Cześć. Chciałbym zrobić porządek ze sterownikami od laptopa HP Pavilion G6 1050ew. Niby domylślnie laptop posiada 2 karty graficzne: 1. Intel HD: Obrazek nr. 1 2. AMD Radeon HD: Obrazek nr. 2 A to zrzut ekranu z menedżera urzadzeń: Obrazek nr. 3 Właściwości dla: 1. Intel® HD Graphics: Obrazek nr. 4 2. Chyba AMD: Obrazek nr. 5 Obrazek nr. 6 Obrazek nr. 7 Wersja BIOSu: Obrazek nr. 8 Screeny z programu HP Support Assistant: Obrazek nr. 9 Obrazek nr. 10 Co ciekawe sterownik audio mam w wyższej wersji niz jest podana na stronie producenta. Gdy próbuję zainstalować sterowniki do AMD niby wszystko idzie ok, ale kończy się na tym, że pozostaje pusty folder instalacji, po ponownym uruchomieniu komputera obrazek w MU bez zmian. Więc chyba się nie instaluje. Pomyślałem, że pewnie winne ą ustawienia BIOSU. Szukałem ustawień dotyczących kart graficznych, ale nic nie znalazłem. Proszę o pomoc bo laptop się przegrzewa, chcę sprawdzić czy to nie wina sterowników, zamim zacznę go rozbierać. Temperatury: Obrazek nr. 11 Obrazek nr. 12 (!) Przy 90 stopniach lapek się wyłącza, pewnie BIOS kontroluje, żeby się procek nie spalił. Wiatrak co dziwne tylko jakby puluje co jakieś 1.5 sek. Teraz jak jest 47 stopni buczy jak szalony, ale temperatura spada do 43 i się uspokaja (czemu przy wyższej temperaturze nie zareagował tak samo?) Dzięki za wszystkie wskazówki, pzdr. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zobacz czy po sterownikach ATI są jakieś resztki, Wiesław poleca Display Driver Uninstaler , a wcześniej Drive Sweeper. Co do przegrzewania się lapka to idę o zakład, że po prostu wiatrak przy otworze, który odprowadza ciepłe powietrze jest zasyfiony. Pozbądź się kurzu i wszystko wróci do normy. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedź. Jutro przelecę system tymi programami. Wiatrak właśnie czysty. Zdjąłem tylko panel klawiatury i 0 kurzu. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Mam coś takiego. Obrazek nr. 13 Kliknąłem wyczyść. Ponowna instalacja nie pomaga. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 To rób logi w FRST. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Widzę OTL poszedł w odstawkę Załączam logi: Shortcut.txt Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Masz dwa konta, odpal ponownie kompa, wybierz drugi profil i zrób jeszcze jeden skan w FRST i wrzuć tu logi. No i jest wyraźnie info, że masz zainstalowane: AMD Catalyst Install Manager Próbowałeś to odinstalowac? Do tego odinstaluj Standardową kartę VGA, bo i tak nie trybi. Uruchom ponownie system i powiedz czy jest jakaś zmiana... Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Myślałem, że Standardowa karta VGA to AMD. Odintalowanie tego z MU nic nie daje, po restarcie pojawia się to samo (obrazek nr. 5). Odinstalowanie AMD Catalyst Install Manager nie poprawia sytuacji w MU, tak samo jak ponowna instalacja. Komp za każdym razem uruchamiany ponownie. Mam jeszcze raport z instalacji AMD Catalyst Install Manager LINK. Wiatrak przy 90 stopniach: https://www.youtube.com/watch?v=Sws37JudSBM&feature=youtu.be Wiatrak przy 40/50 stopniach: https://www.youtube.com/watch?v=j0ns6_ey5Mg&feature=youtu.be FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Wspomniałeś o BIOSie, nie sądze, żeby program poprawnie go pokazywał, w każdym razie dlaczego od razu nie zacząłeś od tego uaktualnienia? Masz najnowszą wersję na stronie hp oznaczoną jako wersję F.66. To raz, dwa, że dlaczego odpaliłeś program HWInfo w wersji 32 bitowej na 64 bitowym systemie? Sterownik do chipsetu intela instalowales? Kiedy się problem pojawił? Ja bym spróbował zainstalować AMD Catalyst™ Notebook Display Driver - http://support.amd.com/de-de/download/mobile?os=Windows+7+-+64 A jeśli i to nic nie da to zostaje: http://leshcatlabs.net/downloads_unfil/ Mam nadzieję, że kwestię tych nieszczęsnych kart graficznych uda się załatwić. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Działa! Dzięki za pomoc! AMD Catalyst™ Notebook Display Driver LINK to był strzał w dychę Więc wniosek taki: Jak instalować stery do karty, to tylko ze strony producenta. Instalacja przebiegła o wiele dłużej. Teraz wygląda to tak: Obrazek nr. 14 i Obrazek nr. 15. Jak myślisz, instalować aktualizacje? Procek chyba odżył. Temperatura nie przekracza 45 stopni Obrazek nr. 16. Chyba ta integra Intela go tak piłowała. A stery chipsetu mam takie: Obrazek nr. 17 Obrazek nr. 18. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi