minekirek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam! Obsługuję w pracy tablicę ineraktywną. Wszystko było Ok dopóki była podłączona do komputera stacjonarnego. Kiedy podłączyłem do laptopa pojawił się taki problem, że w czasie uruchomiania system muszę odłączyć kabel USB łączący laptopa i Tablicę, bo w innym przypadku ładowanie systemu Windows zatrzymuje się. Po wyjęciu wtyczki USB Windows ładuje się normalnie. Co zrobić, żeby pozbyć się tego błahego w sumie problemu? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Ile portów USB ma lapek? Czy masz jeszcze coś podłączonego na USB? Czy próbowałeś na innym porcie? Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 ma chyba 4, piszę chyba bo mam go od dziś w pracy, ale tak jeden z tyłu i 3 z boku; to Asus; nie próbowałem zmieniać, cos tam informatyk próbował ale mu nie wyszło, jutro będę w pracy rano to odpowiem na wszystkie potrzebne pytania, które zadacie Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Wydaje mi się, że masz problem z obciążeniem portów. Tzn sprawdź, czy nie łączysz tablicy do portu sąsiedniego z portem pod którym jest już inne urządzenie. Możesz to sprawdzić w Menadżerze Urządzeń. Dla 4-ch to będzie 1 i 2 oraz 3 i 4. Czy po starcie systemu możesz podpiąć tą tablicę i system działa? EDYTA Łatwiej będzie zajrzeć do manuala lapka i sprawdzić lokalizcję portów USB wg numerów. Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 mam podłączone tylko myszkę w tylny port i tablicę w boczny, wydaje mi się; że wystarczy tylko wyjąć i za chwilkę włożyc USB i już dalej jest ok, informatyk coś w Biosie przestawiał ale nic nie dało, jutro rano wszystko sprawdzę wszystko i odpowiem, tylko gdzie szukać jak to nie porty sugerowane przez Ciebie? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 To akurat mogą być sąsiednie porty. 1. Czy próbowałeś odpalać system bez tablicy? 2. Po starcie systemu podpinasz tablicę i co się dzieje w Trayu? 3. W Menadżerze Urządzeń po takim działaniu masz jakiś wykrzyknik? 4. Zrób próby z podpięciem pod np. port tylny ale skrajny w stosunku do myszki (jeżeli myszka 1 z lewej to tablica 3 z lewej ewentualnie myszka na porcie bocznym). 5. Ale generalnie podłączenie tablicy zrób po starcie systemu. Zrób testy. Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 ok, zrobie rano testy i wszystko opiszę Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 A wogóle jaki to dokładnie system oraz model lapka? Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 więc tak, wyjmowanie i zmienianie portów nic nie daje, ale wystarczy wyjąć na chwilkę USB już w momencie kiedy się zatrzyma sysstem i dosłownie po 2 sekundach włożyć i wszystko odblokowuje się i instaluje bez przeszkód, system Windows XP Home Edition 2002, laptop Asus F5R, 4 wejścia USB, Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Podaj pełną wersję systemu. SP ??? Jaka jest długość kabla USB? Odpowiedz na post nr #6. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ten tablet ma jakąś nazwę? Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Podaj pełną wersję systemu. SP ??? Jaka jest długość kabla USB? Odpowiedz na post nr #6. Service Pack 3, długość kabla ok 2,5 -3 metry, nie widziałem żadnych wykrzykników w Menadżerze Urządzeń, Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Czy próbowałeś podłączać ją po starcie systemu? W którym momencie staje system i na jak długo? Czy do sprzętu dołączone były jakieś sterowniki? Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Czy próbowałeś podłączać ją po starcie systemu? W którym momencie staje system i na jak długo? Czy do sprzętu dołączone były jakieś sterowniki? do sprzętu są dołaczone 2 płyty instalacyjne, które zainstalowałem na laptopie po włączeniu kompa od razu pokazuje się czarny ekran z nazwą Laptopa na środku a w dolnym lewym rogu jest: F2 chyba (setup) i Enter (nie pamietam) jak sie pokaże taki ekran to wszystko stoi w miejscu aż nie wyjmę USB dosłownie na 2 sekundy i wtedy wkładam spowrotem i już dalej otwiera się normalnie i jest wszystko OK teraz sobie przypomniałem, że wczasie instalacji jednejz płyt pokazał się jakiś komunikat z czerwonym krzyżykiem, że coś tam... chyba chodziło o brak polączenia z Internetem ale mimo to tablica działa bez zarzutów, więc chyba to nie ma wpływu na poruszany problem. Jutro będę dużej w pracy niż dziś to mogę wykonać czynności, które zaproponujesz Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Dlaczego nie podajesz wcześniej takich informacji? Skróciłoby to temat. do sprzętu są dołaczone 2 płyty instalacyjne, które zainstalowałem na laptopie Pewnie podpiąłeś tablicę i zainstalowałeś. po włączeniu kompa od razu pokazuje się czarny ekran z nazwą Laptopa na środku a w dolnym lewym rogu jest: F2 chyba (setup) i Enter (nie pamietam) teraz sobie przypomniałem, że wczasie instalacji jednejz płyt pokazał się jakiś komunikat z czerwonym krzyżykiem, że coś tam... Robisz dokładnie tak: Restart tylko dopiero jak napiszę!!! Przy ewentualnych propozycjach systemu wybierasz Uruchom ponownie później. 1. Włączasz kompa starym sposobem z tablicą. 2. Po starcie szukasz w Dodaj usuń programy tego co mogło się zainstalować z płyt (ewentualnie z Menu) i odinstalowujesz to wszystko. 3. Wchodzisz do MU i szukasz tej tablicy np w widoku wg połączeń. 4. PPM->Właściwości->Odinstaluj->OK 5. Wyłącz komputer. 6. Odłączasz fizycznie tablicę. 7. Odpalasz lapka i po piknięciu wybierasz F2 (Setup). 8. Szukasz w Bios (pewnie Advanced Menu lub coś podobnego - w manualu do tego lapka brak opisu BIOS) opcji związanych z kontrolerami USB i USB2.0 i sprawdzasz czy są włączone i odpowiednio skonfigurowane. Dodatkowo wyłączasz w Boot Settings Configuration - Full Screen LOGO - to umożliwi odczytanie info w czasie POST. 9. Exit + OK na zapisz zmiany. 10. Po uruchomieniu systemu wchodzisz do MU i wewnątrz Kontrolery USB usuwasz wszystkie gałęzie. Nie restartuj. 11. Z katalogu C:\Windows\Inf usuwasz plik infcache.1 (ustaw wcześniej widoczność plików ukrytych). 12. Restart kompa. 13. Automatyczna instalacja sterowników przez system i pewnie sugerowany restart (zrób to). 14. Kontrolnie podpinasz jakiegoś pena i sprawdzasz czy system go rozpoznaje i instaluje. Jeżeli tak to OK. 15. Wchodzisz do MU i wewnątrz Kontrolery USB w każdej gałęzi -> PPM->Właściwości->Opcje zasilania i sprawdzasz czy nie masz zaptaszkowanej opcji "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie w celu oszczędzania energii". 16. Odpalasz płyty instalacyjne dołączone do tablicy i postępujesz zgodnie z instalatorem. 17. Prawdopodobnie restart. Wszystko zależy od instalatora. 18. Jeżeli instalator nie zasugeruje innego postępowania to po restarcie podpinasz tablicę i obserwujesz co się dzieje. Patrz i zapamiętaj komunikaty. Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Pewnie podpiąłeś tablicę i zainstalowałeś. Płyty zainstalowałem bez podpietej tablicy ale ponieważ nie był również podłaczony do internetu to chyba (jak dobrze pamiętam) pokazał sie komunikat że nie można coś tam....... bo nie ma łączności z internetem ale mimo tego tablica chodzi OK Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 jednak zrobię to wszystko w poniedziałek, dzis nie dam rady i wtedy poproszę o ponowny kontakt pozdrawiam is Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 witam dopiero teraz sie za to zabrałem bo ferie itd, tak czy inaczej mam laptopa w domu a do pkt 6 zrobiłem wszystko w szkole. Natomiast po wejściu w biosa nie mogę wykonac pkt 8 poniewaz wygląda że ten bios jest bardzo ubogi i nic takiego (po przejrzeniu całego biosa) nie ma zwiazanego z USB ani nawet z FULL Screen LOGO, czy mam pominąć te punkty?? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 czy mam pominąć te punkty?? Nie. Wykonaj. Wyłączenie Full Screen Logo umożliwi Ci podgląd co się dzieje w trakcie POST. Tam jest dużo ważnych informacji a Logo pokrywa te dane i służy tylko reklamie i to jest najgorsze. Szukaj tej opcji. EDYTA Podaj dokładny model tego lapka. Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 ASUS F5R Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Nie mogę znaleźć manuala z opisem BIOS. Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 W Boot Setting Configuration w pozycji Quiet Boot mam odchaczoną [Enabled] czyli powinienem zaznaczyc opcję [Disabled] ( co w opissie po prawej: Displays normal POST messages) TAK? Mam zaznaczyc Disabled??? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Tak zrób taką próbę i zobacz czy zwiększy Ci się ilość opcji BIOS. Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 [wyglada, że ilość opcji się nie zwiększyła jeszcze wracając do Advanced-Boot Setting Configuration to tu mam Ide Easy Flash; Start Easy Flash; Internal Pointing Device; Internal Numeric Pad Lock; Play POST Sound; Speaker Volume po wejsciu w Start Easy Flash po prawej stronie jest opis: Press ENTER to run the utility to select and update BIOS. Press F4 at Post to invoke the utility. This utility doesn't support: 1 CDROM 2 USB HDD 3 Secondary HDD ale czy oto chodzi? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Nie potrafię odpowiedzieć na taki post. Podaj linka do opisu bios lapka. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi