ona123 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Witam, Podczas próby uruchomienia komputera pojawia się długi sygnał dźwiękowy (ok 4- sekundowy, z 2- sekundową przerwą) wentylatory chodzą na max, świeci się stale jedna z dwóch diod (żarówka), na monitorze nie pojawia się nic. Problem pojawił się już wcześniej dwukrotnie pomogło przeczyszczenie wnętrza z zalegającego kurzu (być może zbieg okoliczności) po czym system uruchamiał się prawidłowo. Zresetowałam BIOS, system uruchomił się raz (załącznik) system wystartował prawidłowo, każda kolejna próba uruchomienia- problem znów występuje.. kolejny reset BIOS (wyciągnięcie baterii na ok 30 minut) nie pozwala jednak nawet na jednorazowe uruchomienie sprzętu. Napięcie baterii w porządku nieco powyżej 3V. Typ procesora: Intel ® Celeron ® D CPU 3.06 GHz BIOS: Phoenix- AwardBIOS v6. 00PG W czym może tkwić problem? Pozdrawiam, Natalia Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) To jest ten komp? http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/public/readIndex?sp4ts.oid=3353051 Kiedy ostatnio wymieniano paste na procku? Sprawdzano stan kondensatorów? Jaki tam jest zasilacz? jaki system jest na dysku? Edytowane 31 Maja 2015 przez Zappa Odnośnik do komentarza
ona123 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 tak to ten, komputer posiadam od ok 2 lat, wcześniej stanowił wyposażenie firmy dlatego nie jestem w stanie powiedzieć czy cokolwiek w tej kwestii było robione (wymiana pasty, stan techniczny etc). Zasilacz: Bastec Model: ATX-250-12Z (PFC) (RoHS) system operacyjny: Windows XP Home, SP1 kondensatory nie mają uwypukleń, żadnych nacieków Ps. komputer ponownie się wczoraj uruchomił (jednorazowo), działał wówczas bez zarzutu. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 komputer posiadam od ok 2 lat, wcześniej stanowił wyposażenie firmy dlatego nie jestem w stanie powiedzieć czy cokolwiek w tej kwestii było robione Zacznij od kompleksowego czyszczenia i wymiany pasty na procesorze. Nastepnie sprawdź stan kondensatorów we wnetrzu zasilacza. To nie jest żaden tytan konstrukcji zasilających. Jak masz mozliwośc podmiany zasilacza na inny spróbuj. System operacyjny: Windows XP Home, SP1 jesteś pewna że system ma tylko dodatek SP1? Sprawdź - prawy przycisk myszy na mój komputer > właściwości > wstaw obrazek Jak ci się uda uruchomic system mozesz sprawdzić temperatury podzespołów za pomocą HWinfo > zakładka Sensors > Wstawiasz obrazki. Szcególy obsługi HWinfo znajdziesz w dziale Hardware > https://www.fixitpc.pl/topic/155-zak%C5%82adanie-tematu-jakie-informacje-podawa%C4%87/ Odnośnik do komentarza
ona123 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 czyszczenie i wymiana pasty pomogło, komputer uruchamia się. kondensatory w zasilaczu bez nacieków i spulchnień. Zainstalowałam program HWinfo wersję 32 bit (pełna) ale każda próba jego uruchomienia kończy się restartem komputera. Czy może to być spowodowane ustawieniami bios-u? po jego resecie ustawiłam jedynie datę i godzinę. Mam również wyłączone aktualizacje od momentu instalacji systemu. nie wiem czy speed fan będzie właściwym zamiennikiem ale wrzucam screena Odnośnik do komentarza
ona123 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 nie wiem czy speed fan będzie właściwym zamiennikiem ale wrzucam screena Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 po jego resecie ustawiłam jedynie datę i godzinę. Mam również wyłączone aktualizacje od momentu instalacji systemu. Wiem. Ten wątek załatwimy (mam nadzieję) dopiero po zakończeniu tego tematu. https://www.fixitpc.pl/topic/27088-toolbar-oursurfing-search-protect/?view=findpost&p=168503 Odnośnik do komentarza
ona123 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Witam, zaktualizowałam system, dzieki temu HWinfo odpalił. Wklejam screeny z programu. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 zaktualizowałam system Zainstalowałaś Internet Explorer 8 i Service Pack3 ? Odnośnik do komentarza
ona123 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zainstalowałaś Internet Explorer 8 i Service Pack3 ? tak jest SP3 i IE8 Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Najsłabszym elementem tego budżetowego kompa jest procesor i brak mozżiwości dołożenia ramu. Płyta obsługuje max. 2 gb i tyle masz. Wymiana procesora znacznie podniosłaby wydajność. Proponuje zakupić Intel Core 2 Duo E6600 Processor. Tu masz specyfikację komputera, razem z listą obsługiwanych procesorów. http://www8.hp.com/h20195/v2/getpdf.aspx/c04286098.pdf?ver=17#pagemode=bookmarks Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi