DragonFire Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam Państwa Chciałem zapytać, czy znacie jakieś ciekawe programy do wirtualizacji (w których można postawić np Linuxa, Maca, czy Windowsa z Windowsa)? Na myśli mam coś takiego, jak Sun VirtualBox lub VmWare Workstation, ale pytam także o inne produkcje, o których nic nie wiem Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 To ja wymienię pradziadka wszystkich takich programów czyli QEmu ale też choćby Parallels Desktop czy najmłodszy ale bardzo obiecujący zestaw VMLite Workstation. Zresztą nawet jeżeli działamy w VirtualBox to ze strony VMLite warto sobie ściągnąć pakiet vboot - jest w nim oprogramowanie do tworzenia i konwersji obrazów wirtualnych (a także ich montowania) obsługujące wszystkie podstawowe formaty (vhd, vdi i vmdk a także wim). W ogóle vboot jest fajną inicjatywą - w teorii pozwala na odpalenie dowolnego systemu z pliku wirtualnego (w trzech wymienionych wcześniej formatach), zarówno windowsy jak i linuxy - napisałem w teorii bo mnie się nie udało jak na razie odpalić XP ale głosy na forum sugerują, że to działa, natomiast mogę potwierdzić, że z siódemką nie było żadnych problemów (edycja Prof). pzdr Odnośnik do komentarza
greh Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 A ja pozwolę sobie wskazać na istnienie czegoś takiego, jak Microsoft Virtual PC. Odnośnik do komentarza
Kusma Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 po co ci cos innego niz Vmware? kawal dobrego programu... osobiscie nacodzien uzywam VMware Workstation i emuluje sobe tam linuxa w nakladce ubuntu z konkretnym programem ktory jest mi potrzebny ale program jest drogi a inne sposoby jego dostepnosci sa... powiedzmy ze nawet ze zrodel alternatywnych ciezko go dorwac, wiec poprostu szukaj jego starszych wersji, a na roznych forach mozna do niego znalezc gotowe wyemulowane programy do podczepienia Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Próbowałem emulować Linuxa (kilka różnych distro) na tym Oracle VirtualBox i jakoś tak ślamazarnie chodzą... A na VmWare zero problemów, zasuwają tak, że głowa mała Ale Vmware sporo waży i tak sobie niegdyś pomyślałem, że przydałby się także jakiś mniejszy, alternatywny emulator. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi