DragonFire Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Witajcie. Takie niecodzienne pytanie. Nie wiedziałem jak zapytać i gdzie wrzucić ten temat, ponieważ miałem problem jak mi się zdawało z trojanem, ale żaden antywirus nic nie znalazł. Uruchomiłem sobie msconfig w Windows Vista i w tabelce, gdzie jest lista uruchamianych aplikacji, znalazłem plik, który miał się uruchamiać - o nazwie udpdate.js. Nic o nim nie ma w internecie. Chciałem się więc dowiedzieć, co dają komendy w nim zawarte. Nigdy nie widziałem, aby plik o podobnej nazwie uruchamiał się razem z systemem, tym bardziej że jakaś ta nazwa przekombinowana trochę. Powodem przeglądania programów startowych było szukanie jakiegoś pliku/programu, który powodował (albo powoduje, bo nie wiem, czy znikneło), że okna traciły fokus same z siebie. Link do pliku: Edycja Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 DragonFire Takich rzeczy się nie robi (!), by linkować zainfekowany plik wprost (zasady działu Malware się kłaniają)! Usuwam link, nikt tego nie będzie otwierał i analizował. To trojan (KLIK). Jeśli chcesz sprawdzić system, podaj wymagane logi. Jeśli nie interesuje Cię to, to chociaż przeskanuj system przez Malwarebytes' Anti-Malware. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Ale plik sam z siebie bezpieczny. Póki go oczywiście nie uruchomisz. Fakt, mogłęm mu zmienić format, ale dopiero teraz o tym pomyślałem. Ten Malwarebytes moim zdaniem to beznadziejny program. Nie raz mi nic nie dał. Dodatkowo zgłaszał katalogi i pliki tekstowe (z jakimś moim tekstem) jako trojany, także jak to mawia młodzież "żal.pl". Dzięki za link do tego tematu, poczytam. Edytowane 19 Stycznia 2011 przez picasso Temat w takim razie zamykam. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi