zdms Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Witam SerdecznieMam problem z działaniem sieci wewnętrznej Mam sieć w domu...trzy komputery, jeden stacjonarny+ dwa laptopy .Na wszystkich (xp pro) Problem zauważyłem, gdy zainstalowałem drukarkę do stacjonarnego i chciałem ją udostępnić dla laptopów.. Gdy to mi się nie udało.... sprawdziłem, czy mogę przegladać komputery w sieci i udostępnone dokumenty . Mozna przeglądać wszystkie zasoby na laptopach (ściąganie i wysyłanie działa prawidłowo) ale gdy chcę wejść do tego stacjonarnego stacjonarnego ... nie ma dostępu !!! Wyskakuje prośba o podanie użytkownika i hasła !!! ( jakiego ? nie ma założonych haseł do dwóch kont na tym komputerze !!!) Wszystko zrobione zgodnie ze "sztuką" Grupy robocze, udostępnienia etc. wszystkie porady i instrukcje poniżej wymienione zastosowane : http://www.mechanikryki.pl/renata/pliki_pdf/powtorka_z_winXP_mmc.pdf http://banita.pl/konf/smbuprwinxp.html http://fileth.w.interia.pl/przegladaniexp.html i wszystko inne co można w google znaleźć !!!!!!!! Brakuję mi już pomysłów .... może jakaś zasada, usługa została włączona ..KTÓRA ??? Poradzicie Coś ??? Dziękuję i Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Włącz "proste" udostępnianie plików na problematycznym komputerze. Wtedy będziesz logować się na konto "gość" bez hasła. W innym przypadku logowanie sieciowe windows wymaga konta z hasłem. Odnośnik do komentarza
zdms Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Włącz "proste" udostępnianie plików na problematycznym komputerze. Wtedy będziesz logować się na konto "gość" bez hasła. W innym przypadku logowanie sieciowe windows wymaga konta z hasłe Już to przerabiałem ... efekt: 1.Po włączeniu konta "Gość" i "Prostego..." komunikat o braku dostępu itd. 2.Po wyłączeniu konta "Gość" i pozostawieniu "Prostego...." Ekran logowania o takim wyglądzie jak poniżej. Pzdr. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Ad 2) Proste udostępnianie plików korzysta z wbudowanego konta "Gość" więc jeśli je wyłączysz, to jest oczywiste, że ten sposób nie będzie działać. Ad 1) Komunikat o braku dostępu może być wynikiem działania zapory systemu windows. Testowo wyłącz na komputerze udostępniającym zasoby i sprawdź, czy pomogło. Zakładam, że w ogóle masz tam coś udostępnionego (drukarki, foldery). Osobiście najchętniej korzystam z "nieprostego" udostępniania plików (dodatkowa korzyść to zakładka "Zabezpieczenia" we właściwościach plików i folderów). Wymaga to posiadania na komputerze udostępniającym konta z hasłem. Może to być wbudowane konto administratora lub dedykowane konto dla udostępniania drukarki np. o nazwie druk lub print. Odnośnik do komentarza
zdms Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Ad 2) Proste udostępnianie plików korzysta z wbudowanego konta "Gość" więc jeśli je wyłączysz, to jest oczywiste, że ten sposób nie będzie działać. Ad 1) Komunikat o braku dostępu może być wynikiem działania zapory systemu windows. Testowo wyłącz na komputerze udostępniającym zasoby i sprawdź, czy pomogło. Zakładam, że w ogóle masz tam coś udostępnionego (drukarki, foldery). Osobiście najchętniej korzystam z "nieprostego" udostępniania plików (dodatkowa korzyść to zakładka "Zabezpieczenia" we właściwościach plików i folderów). Wymaga to posiadania na komputerze udostępniającym konta z hasłem. Może to być wbudowane konto administratora lub dedykowane konto dla udostępniania drukarki np. o nazwie druk lub print. Uwierz mi.. wszystko to przerabiałem . Konfigurowałem już wiele takich sieci na maszynach z XP i tylko mam tu taki jedyny "Zonk" . Postawiłbym system ( jest uszkodzony na 99%), ale akurat nie można w tym przypadku tego uczynić. Obsługuje on wiele certyfikatów, których odnowienie byłoby bardzo kłopotliwe. Dlatego szukam rozwiązania w wyłaczeniu tego zabezpieczenia z zaawansowanego poziomu(edycja Rejestru, Zasad itp) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Uwierz mi.. wszystko to przerabiałem . Wszystko czyli co? Konto administratora z hasłem? Z twoich wcześnieszych wpisów to nie wynikało. Jeśli oczekujesz pomocy, to zrób jedną konkretną rzecz i opisz dokładnie wynik. Bo na razie to jakieś ogólniki w rodzaju "robiłem już wszystko. Nic nie działa!" W ten sposób niczego nie osiągniesz. Odnośnik do komentarza
zdms Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Wszystko czyli co? Konto administratora z hasłem? Z twoich wcześnieszych wpisów to nie wynikało. Jeśli oczekujesz pomocy, to zrób jedną konkretną rzecz i opisz dokładnie wynik. Bo na razie to jakieś ogólniki w rodzaju "robiłem już wszystko. Nic nie działa!" W ten sposób niczego nie osiągniesz. Dzięki za cierpliwość i przepraszam za niedomówienia. Problem : brak możliwości udostępnienia zasobów komputera w sieci (tylko w jego stronę) Testowane ustawienia : 1. Konto Administratora z Hasłem- po jego wpisaniu ponowene żądanie danych do zalogowania 2..Konto Administratora bez Hasła- efekt identyczny 3. Konto z ograniczeniami z Hasłem lub bez- efekt identyczny 4. Nazwy Użytkownika wpisywane na różne sposoby: Nazwa komputera\ Konto i same Konto - efekt identyczny (Slave pojawia sie po próbie nieudanego logowania do konta Gościa) 5 .Grupa robocza utworzona. Dyski i dokumenty, drukarka.... udostępnione 6. Porady z linków w pierwszym poście - zastosowane 7. Próby zmian Nazwy komputera i Nazw Kont - efekt identyczny 8. Dodawanie nowego konta z uprawnienia administracyjnymi lub z ograniczeniem z Hasłem i bez- - efekt identyczny 9. Wyłączanie Firewalla , Antywirusa - efekt identyczny 10.Właczone Konto Gościa z ustawionym "Prostym udostępnianiem ...lub bez tej opcji" -Komputer zalogowany jako Adm. lub Gość - Efekt : Błąd .. Brak dostępu do \\Komputera i oczywiscie nie pojawia się ekran logowania Wydaje mi się , że to właśnie jest "WSZYSTKO" ....ale może coś pominąłem ? Dziękuję i Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Daj obrazek z secpol.msc gałąź przypisywanie praw użytkownika (w części związanej z logowaniem) Zapora: używasz systemowej, czy firmy trzeciej? Odnośnik do komentarza
zdms Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Zapora systemowa XP PR0 SP3 Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Masz klika ustawień, które się wzajemnie wykluczają. W opcjach zabezpieczeń: Stan konta Gościa - wyłączony Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych - Tylko Gość. W przypisywanie praw użytkownika Odmowa dostępu do tego komputera z sieci - m. in. Gość Te ustawienia mają priorytet nad np. włączeniem konta Gość za pomocą panelu sterowania. Tyle teorii, teraz moje propozycje rozwiązań. Odznaczasz "proste udostępnianie plików" Ustawiasz hasło dla konta Administrator (dla testów proponuje jakieś proste typu 123) Wyłączasz zaporę sieciową systemu Windows. Zmieniasz ustawienie Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych na Klasyczny Z laptopa mapujesz udział administracyjny na dysk sieciowy najlepiej przez adres IP nie przez nazwę (\\192.168.1.100\C$ - tu wpisujesz właściwe IP twojego komputera) podając nazwę i hasło konta administratora. Zwróć uwagę na symbol $ po literze dysku twardego. Oznacza on właśnie udział administracyjny dostępny z sieci dla konta lokalnego administratora - nie musisz go specjalnie udostępniać. Sprawdzasz, czy dysk C:\ jest dostępny - stwórz na nim nowy folder lub dokument tekstowy, później usuń go. Jeśli się powiodło, masz problem rozwiązany. Pozostanie poprawienie bezpieczeństwa - włączenie zapory, dodanie wyjątków, zmiana hasła na bezpieczne itp. Jeśli nie będzie dostępu daj znać, będziemy szukać dalej. Odnośnik do komentarza
zdms Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Dzięki za cierpliwość. Wykonałem wszystkie Twoje wskazówki i efekt identyczny (powtarzający się ekran logowania i brak dostępu do C:\ ) Co ciekawe, gdy próbuję zmapować w drugą stronę przez IP to jest to samo. Jeśli jednak użyję okna "Przeglądaj" to mam dostęp poprzez grupę roboczą i mogę podłączyć dysk. Zależy mi tylko na Drukarce lokalnie podłączonej do problematycznego komputera ( ale to się przecież wiąże ..brak dostępu i tyle) Zacząłem też tu szukać odpowiedzi : http://banita.pl/konf/smbmapwinxp.html Dzięki i PZDR Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Prawdę powiedziawszy nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji, żeby przeglądanie sieci po IP nie działało, podczas gdy działa po nazwach netbios. W końcu i tak nazwy są tłumaczone na IP i to właśnie po adresach IP odbywa się komunikacja sieciowa. Często za to zdarza się sytuacja odwrotna, kiedy komputer nie potrafi przetłumaczyć nazwy na prawidłowe IP. No właściwie potrafię sobie wyobrazić jedną taką sytuację - użycie błędnego IP, ale wtedy byłby komunikat "nie odnaleziono ścieżki sieciowej", nie zaś brak dostępu. To taka dygresja, a teraz wracamy do zasadniczego problemu. W tym celu wykonaj następujące czynności na komputerze udostępniającym drukarkę: Opcje zabezpieczeń - stan konta Gość włączony Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych - Tylko Gość Usuń konto Gość z Odmowa dostępu do tego komputera z sieci w przypisywaniu praw użytkownika Upewnij się, że konto Gość jest włączone w lusrmgr.msc Włącz proste udostępnianie plików Udostępnij drukarkę nadając jej jakąś prostą nazwę np. HP, Canon itp (bez spacji i znaków specjalnych) Wyłącz zaporę systemu windows Nie jestem pewien, czy to konieczne, ale na wszelki wypadek restart Na komputerze, na którym chcesz zainstalować udostępnioną drukarkę: Uruchom kreator dodawania drukarki Wybierz drukarka sieciowa lub podłączona do innego komputera W kolejnym oknie wybierz opcję 2 (Podłącz do tej drukarki...) Wpisując jej nazwę w postaci \\komputer\drukarka (nazwa, którą nadałeś w kroku 6 powyżej) Jeśli wszystko przebiegło poprawnie powinien pojawić się monit o instalację sterowników. Gdyby nie zadziałało, to mam jeszcze bardziej hardcorowe pomysły, ale o tym następnym razem Odnośnik do komentarza
zdms Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Dzięki Kolego- PEŁNY SUKCES !!! Próbowałem wcześniej dodawać drukarkę w ten sposób \\komputer\drukarka ale nie zmieniałem tych zasad co Wskazałeś. Mam też po tym zabiegu dostęp do dysku i udostępnionych na nim zasobów. Włączyłem zaporę systemu i jest O.K ! Problem rozwiązany - jeszcze raz DZIĘKI ! P.S. Ciekawe , która zmiana miała zasadniczy wpływ na rozwiązanie problemu ? Odnośnik do komentarza
LuxPerpetua Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 OK ŚWIETNIE. Ale bardzo proszę - poprowadźcie mnie jak znaleźć miejsca ustawień tych wszystkich punktów w windows 7 professional: Opcje zabezpieczeń - stan konta Gość włączony Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych - Tylko Gość Usuń konto Gość z Odmowa dostępu do tego komputera z sieci w przypisywaniu praw użytkownika Upewnij się, że konto Gość jest włączone w lusrmgr.msc Włącz proste udostępnianie plików Udostępnij drukarkę nadając jej jakąś prostą nazwę np. HP, Canon itp (bez spacji i znaków specjalnych) Wyłącz zaporę systemu windows Nie jestem pewien, czy to konieczne, ale na wszelki wypadek restart Za cholerę nie mogę znaleźć gdzie zmieniać poszczególne z tych ustawień. Jedyne co mi się udało to że faktycznie zniknąło mi okno loogowania - czyli proszenia o hasło którego nie ma po tym gdy w "Network" próbówałem wejść na porządany drugi komputer w sieci domowej. Pierwszy komputer go widzi ale najpierw żądał hasła, Po tym jak wszedłem w:Panel sterowania - Siec i Internet - Grupa domowa - zamien zaawansowane ustawienia udostepniania i tutaj zmieniłem odznaczenia z "Włącz" na "Wyłącz" Udostępnianie chronione hasłem. Ok - pierwszy krok jest - zniknęło okno logowania. Ale co z tego jak po wejsciu w komputer 2 widzę wszystkie foldery jakie udostpenilem ale do zadnego nie moge wejść. Network error detail: error code 0x80070005 Access is deenied Nie mam pojecia co mogę zrobić dalej Proszę pomuszcie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi