Rucek Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witam połączyłem się zdalnie z netbookiem znajomej, był strasznie zamulony, powyłączałem część zbędnych rzeczy, poczyściłem co mogłem (wiem że jeszcze śmieci w przeglądarkach sporo), komp ma bardzo mało ramu 1GB, słaby procek, proszę o info jeśli coś jeszcze można zrobić by go lekko przyśpieszyć. To co udało mi się zrobić: - CCleaner + TFC = wywalono ok 300 MB śmieci - mbar + tdsskiller = nie znalazły nic istotnego - AdwCleaner = wskazał kilka rzeczy, nie dawałem jeszcze usuń, to co można było to odinstalowałem z programy dodaj/usuń, wskazuje też na śmieci w firefox Poniżej logi bez GMERa, gmer ukończył skan, strasznie długo to trwało, nie wyświetliło się nic na czerwono ale log niestety nie został zapisany... nie mam jak odpalić ponownie. @Jessi, @Zappa - jak macie chwilkę, proszę o info co jeszcze doczyścić Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Otwórz Notatnik i wklej w nim: Task: {DAC25CF4-D5CB-4277-B85C-D250C0F24672} - System32\Tasks\DSite => C:\Users\Monia\AppData\Roaming\DSite\UPDATE~1\UPDATE~1.EXE <==== ATTENTIONC:\Users\Monia\AppData\Roaming\DSiteTask: C:\Windows\Tasks\DSite.job => C:\Users\Monia\AppData\Roaming\DSite\UPDATE~1\UPDATE~1.EXE <==== ATTENTIONGroupPolicy: Group Policy on Chrome detected <======= ATTENTIONCHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction <======= ATTENTIONHKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://istart.webssearches.com/?type=hp&ts=1410440752&from=wpc&uid=ST9250315AS_5VCKD67DXXXX5VCKD67DHKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://istart.webssearches.com/web/?type=ds&ts=1410440752&from=wpc&uid=ST9250315AS_5VCKD67DXXXX5VCKD67D&q={searchTerms}HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://istart.webssearches.com/?type=hp&ts=1410440752&from=wpc&uid=ST9250315AS_5VCKD67DXXXX5VCKD67DHKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://istart.webssearches.com/web/?type=ds&ts=1410440752&from=wpc&uid=ST9250315AS_5VCKD67DXXXX5VCKD67D&q={searchTerms}Reg: reg delete "HKU\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /fReg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /fReg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /fHKU\S-1-5-21-2476440829-2024474781-965103288-1000\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://istart.webssearches.com/?type=hp&ts=1410440752&from=wpc&uid=ST9250315AS_5VCKD67DXXXX5VCKD67DSearchScopes: HKLM -> DefaultScope {33BB0A4E-99AF-4226-BDF6-49120163DE86} URL = http://istart.webssearches.com/web/?type=ds&ts=1410440752&from=wpc&uid=ST9250315AS_5VCKD67DXXXX5VCKD67D&q={searchTerms}SearchScopes: HKLM -> {33BB0A4E-99AF-4226-BDF6-49120163DE86} URL = http://istart.webssearches.com/web/?type=ds&ts=1410440752&from=wpc&uid=ST9250315AS_5VCKD67DXXXX5VCKD67D&q={searchTerms}SearchScopes: HKU\S-1-5-21-2476440829-2024474781-965103288-1000 -> DefaultScope {33BB0A4E-99AF-4226-BDF6-49120163DE86} URL =StartMenuInternet: IEXPLORE.EXE - C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe http://istart.webssearches.com/?type=sc&ts=1410440752&from=wpc&uid=ST9250315AS_5VCKD67DXXXX5VCKD67DFF SearchPlugin: C:\Program Files\mozilla firefox\browser\searchplugins\webssearches.xml [2014-09-11]CHR Extension: (GoSaave) - C:\Users\Monia\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\kmeebefdjahmfjmmkafjglhlnmnpcmcn [2014-09-11]CHR Extension: (NexTaCoup) - C:\Users\Monia\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\njbbjmfkpeeglmbjakokbphompcidmnh [2014-09-11]CHR Extension: (Save Best) - C:\Users\Monia\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\pnaiinchjaonopoejhknmgjingcnaloc [2014-09-11]EmptyTemp: Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok FRST.exeUruchom FRST i kliknij przycisk Fix.Powstanie plik fixlog.txt.Daj ten log. Zrób nowe logi,- już bez Shortcut. jessi Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Poniżej nowe logi, fixlog wykonany poprawnie z tego co widzę. Komp się ogólnie odmulił, chodzi dużo szybciej. Czy coś jeszcze? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 - Tu jeszcze niezbyt czysty Firefox oraz na dysku szczątkowe Google Chrome w wersji "dev". W całości należało usuwać wszystko od Google, a nie przetwarzać pojedyncze rozszerzenia z martwego profilu. Nawiasem mówiąc, usuwanie rozszerzeń adware skryptem FRST nie usuwa ich z preferencji i pozostają widoczne na liście = jak wyłożone w tutorialu, zalecana metoda to deinstalacja w opcjach a nie skrypt FRST. To samo dotyczy Opery. - Po ukończeniu czyszczenia coś należy zrobić z archaizmen ESET z 2009 (!). A ten "MBAM Portable" (nie wiem skąd pobrany, ale to nie jest wersja producenta) to nie portable - na dysku porozrzucane różne elementy (usuwam skryptem). 1. Odinstaluj te niezdrowe truposze sprzed kilkunastu lat: Nimo Codecs Pack v5.0, SLD CODEC PACK 1.5. 2. Wyczyść Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Odśwież program Firefox. Po akcji trzeba będzie przeinstalować Adblock Plus. menu Historia > Wyczyść historię przeglądania 3. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: DisableService: PLAY ONLINE. RunOuc C:\Program Files\Google C:\ProgramData\Malwarebytes' Anti-Malware (portable) C:\ProgramData\Malwarebytes C:\Users\Monia\AppData\Local\Google C:\Users\Monia\AppData\Roaming\LiveSupport.exe_log.txt C:\Users\Monia\AppData\Roaming\regsvr32.exe_log.txt C:\Windows\system32\Drivers\MBAMSwissArmy.sys C:\Windows\system32\Drivers\mbamchameleon.sys Reg: reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2 /f Reg: reg delete HKCU\Software\Google /f Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\Google /f EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Po restarcie zaprezentuj fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Co do ESET - przekazano sugestie Co do mbam - pojecia nie mam, ja uzywalem chyba dobrej wersji sciagnietej z Twojego linka. AD1: Nimo Codecs Pack v5.0 - nie było tego na liście do odinstalowania SLD CODEC PACK 1.5. - odinstalowane AD2: zrobione AD3: zrobione log poniżej Dodatkowo - na dysku C: znajdował się katalog Windows.old - usunalem to. Coś jeszcze? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Fix wykonany, więc wiadome kroki końcowe będą do wdrożenia. Nimo Codecs Pack v5.0 - nie było tego na liście do odinstalowania Dostarczone raporty FRST pokazywały ten program na liście Dodaj/Usuń oraz jego skróty na dysku: ==================== Installed Programs ====================== Nimo Codecs Pack v5.0 (Remove Only) (HKLM\...\NimoCorp) (Version: - ) Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\DivFix.lnk -> C:\Program Files\NimoCodec Pack\Div Fix\DivFix.exe (Budai Csaba) Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\Misc Utlities.lnk -> C:\Program Files\NimoCodec Pack\MiscStuff () Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\Nimo.lnk -> C:\Program Files\NimoCodec Pack\Nimo.jpg () Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\NimoPack.lnk -> C:\Program Files\NimoCodec Pack () Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\SubMux.lnk -> C:\Program Files\NimoCodec Pack\DirectVobSub\submux.exe (Gabest) Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\SubResync.lnk -> C:\Program Files\NimoCodec Pack\DirectVobSub\subresync.exe (Gabest) Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\Uninstall.lnk -> C:\Program Files\NimoCodec Pack\uninstall.exe () Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\Player\DivX Player 2.0 Alpha.lnk -> C:\Program Files\DivX\DivX Player 2.0 Alpha\DivX Player 2.0 Alpha.exe () Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\Player\Playa.lnk -> C:\Program Files\The Playa\ThePlaya.exe (Project Mayo) Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\Divx 5 Codec\DivX help guide.lnk -> C:\Program Files\DivX\DivX Codec\DivX help guide.url (No File) Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\Divx 5 Codec\DivX.com.lnk -> C:\Program Files\DivX\DivX Codec\DivX.com.url (No File) Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\Divx 5 Codec\License.lnk -> C:\Program Files\DivX\DivX Codec\LICENSE.TXT (No File) Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Nimo Codec Pack\Divx 5 Codec\ReadMe.lnk -> C:\Program Files\DivX\DivX Codec\README.txt (No File) Czy widzisz folder C:\Program Files\NimoCodec Pack na dysku? Edytowane 2 Czerwca 2016 przez picasso Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi