miXXed Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Witam ! Chciałem zmienić już mojego wysłużonego Windowsa XP na 7 ale niestety podczas wyboru na jakiej partycji ma zainstalować instalator prosi o sterowniki SATA tzn do obsługi dysku jak dobrze wiem , Pobieram ze strony producenta On-Board PIDE/SATA Drivers i kopiuje na pendrive , wybieram sterownik ale pisze że jest nieprawidłowy :/ Płyta Główna : MSI K9AG NEO2-DIGITAL Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 a masz pewne źródło Windows ? musi działać. Zaktualizuj Bios to najwyższej wersji, włącz dysk w tryb AHCI (ewentualnie spróbuj ten drugi) i załaduj. Odnośnik do komentarza
miXXed Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Bios najnowszy, próbowalem ahci ide i nie dziala , windows 7 z usb bo napęd padł ale kopia oryginalnej plyty win 7 Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 a nie masz na tej płycie innego kontrolera np. ?? próbowałeś pod inne porty Sata ? obadaj może ten topik: http://www.tomshardware.co.uk/forum/274269-32-windows-install-raid-driver Odnośnik do komentarza
miXXed Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Nie mam, dysk jest podlaczony do portu IDE1 na plycie Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Pokaż screena jak instalotor prosi o sterowniki. Jeżeli instalator widzi partycje, a więc i dysk - to żadne sterowniki nie powinny być potrzebne. W linku przedstawionym przez HTW jest inna sytuacja, dysk nie jest w ogole rozpoznawany, bo jest w Raid 0. Niemożlwym jest równeż, aby były wymagane sterowniki do sata, gdy dysk jest w trybie IDE. instalator prosi o sterowniki SATA tzn do obsługi dysku jak dobrze wiem , Podaj dokładny komunikat, a najlepiej jak zrobisz screena, lepiej skupić się na faktach niż domysłach. Zwłaszcza, że nikt w sieci takiego problemu z instalką 7 na tej płycie nie miał. Odnośnik do komentarza
miXXed Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Screenshot jak próbuje stery instalowac : http://zapodaj.net/6ba7e34f3279e.jpg.html Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Screenshot przedstawia jak próbujesz wybrać sterownik. Pokaż sytuację, w której windows go od Ciebie wymaga... Odnośnik do komentarza
miXXed Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Teraz dostępu do tego komputera nie mam , o godz ok 15 wysle zdjecie. Odnośnik do komentarza
miXXed Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Oto zdjęcie : http://zapodaj.net/f0424eaa5ac23.jpg.html Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Co do mojego niefortunnego początku - troszkę zmyliła mnie fraza "podczas wyboru na jakiej partycji". Mogłeś pisać, że od razu wyświetla Ci się monit z info, że nie znalazł dysku, na ktorym moglby zainstalowac system. Jest chyba roznica? Z którego roku jest Twoja instalka? To nie jest jakiś skąd wygrzebany staroć? I te sterowniki, o których wspomniałeś - to z oryginalnej strony? http://pl.msi.com/support/mb/K9AG_Neo2Digital.html#down-driver&Win764 XP/XP64 Ver: 2.500.1540.48Vista 32/64 Ver: 2.5.1540.48Win7 32/64 Ver: 2.5.1540.17 Ty, sądząc z nazwy folderów - masz tam koncowke 13.Powinna być 17. Nie ten sterownik. Zreszta nazwa folderu wyraznie wskazuje, ze nie sciagales z oryginalnej strony. Instalka windowsa zaś prawdopodobnie jest stara i nie ma nawet zaimplementowanego sterownika do popularnego mostu południowego SB600. Tu zaś screen jak te stery są rozpoznowane na win7 x64 Odnośnik do komentarza
miXXed Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Tak ze strony MSI Da się pobrać nową instalkę bez pobierania np obrazu iso całej ? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 To jak nazywa się Twój folder świeżo pobrany ze sterownikami? Skąd Ty wziąłeś Folder Floppy(v3.3.1.15.40.13)itd...... ? ? Gdy oryginalnie pobiera się ati_sb600_raid_7_mb ? Odnośnik do komentarza
miXXed Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 No tutaj na zdj akurat innych sterów próbowałem ale na ati_sb600_raid_7_mb to samo :/ Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ten XP dalej Ci chodzi? Pokaż screena z menadżera urządzeń > kontrolery IDE ATA/ATAPI Jak przygotowales instalke 7 na pendrive? Za pomocą narzędzia microsoftu czy coś innego? Edit: Może dysk jest w GPT? Odnośnik do komentarza
miXXed Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Robiłem za pomocą Windows USB/DVD Download Tool i Rufusa srceenshot : http://zapodaj.net/72a170c47706a.bmp.html Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi