XkkroninX Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Witam mam pewien problem mam płytę z windowsem wchodzę w boot menu wybieram napęd CD/DVD i zamiast instalacji uruchamia mi się mój system windows 7 (chcę zmienić sformatować i zmienić na 64-bit) i tu pojawia się pytanie na poradnikach ludzie mają plik BOOTMRG.EFI a ja go nie mam czy da się go jakoś zdobyć, i czy dlatego nie mogę zainstalować nowego systemu? EDIT: Jeśli ktoś może mi udostępnić ten plik to bardzo bym o to prosił Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 O czym Ty piszesz? Czy załączony screen dotyczy zawartości płyty instalacyjnej? Na każdej płycie MS od XP stosowne pliki instalacyjne są. A EFI dotyczy płyt GŁÓWNYCH kompa z BIOSEM UEFI. Pokaż obrazek z System Summary - opis w Hardware. To, że startuje W7 zamiast DVD to niewłaściwe ustawienia w BIOS (UEFI). Sądząc po datach katalogów to jakiś wynalazek. Odnośnik do komentarza
XkkroninX Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Załączony screen to zawartość płyty.Co do .EFI to dzięki wyprowadziłeś mnie z błędu. Płyta główna: ASUS P8H61-MX R2.0 Procesor: Intel Core i5-3470 Karta graficzna: zintegrowana Intel HD Graphics 2500 Edit: Ewentualnie mogę zrobić zdjęcia z BIOSU i powiesz co pozmieniać. Edit2: Dodam że na tym samym komputerze tyle że 4 miesiące temu przed formatem lub dwoma, zainstalowałem Ubuntu Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Płyta ma klasyczny BIOS. Del przy starcie i w sekcji BOOT ustaw na pierwszym miejscu DVD a na drugim swój dysk systemowy. Przy okazji w sekcji typu Advanced lub podobnie włącz Virtualizację (na SS VMX czerwone). Odnośnik do komentarza
XkkroninX Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 To mam zrobione.A w Advanced w zakładce Boot mam dział(czy coś takiego) Boot Override wygląda to mniej więcej tak jak tu (zdjęcie z google) I mam 2 pozycje: 1. TSST corp CD/DVDW (czy coś takiego)(2 zdjęcie też z google) i 2. dyskiem twardym Odnośnik do komentarza
XkkroninX Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Próbowałem wszystkiego czy jest możliwe że jeśli zrobie bootowalnege pendrive to uda mi się zainstalować system? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Źle spojrzałem. To UEFI. Aby wystartować z płyty - przy starcie Del - powinien pojawić się Podstawowy ekran UEFI. Oczywiście zakładam, że płyta wypalona z obrazu pobranego ze strony. Otwierasz tackę DVD - wkładasz płytę - zamykasz tackę i na ekranie klikasz: Nastąpi restart i informacja - aby uruchomić z DVD wciśnij dowolny klawisz ..... Jeżeli nie nagrałeś płyty typu bootowalnego z obrazu to ten komunikat się nie pojawi. Odnośnik do komentarza
XkkroninX Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Spoko to próbujeEdit: do zamknięcia zainstalowałem z pendrive wszystko pięknie działa Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi