nocek Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Cześć! Zwracam się z prośbą o pomoc ponieważ od dłuższego czasu pracuję na komputerze zainfekowanym Brontokiem.A. Dotychczas dawałem radę współżyć, bo oprócz otwierania charaterystycznego zielonego okna w przeglądarce mniej więcej co godzinę, nie zmieniło się nic. Zainstalowałem wcześniej m.in. Panda Antivirus, która była bardziej wkurzająca od samego wirusa. W tym momencie instalacja lub próba ściągnięcia większości programów, najprawdopodobniej wykrywanych przez wirusa jako dla niego niebezpieczne kończy się przymusowym restartem systemu. Podobnie było z FRST teraz czy nawet Dropboxem wcześniej. Czy jest szansa zmapowania problemu obchodząc ten krok? Z góry dzięki, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 logi z trybu awaryjnego, pobierz FRST na innym kompie i wrzuć na pendraka https://www.fixitpc.pl/topic/4414-diagnostyka-infekcji-na-niestartujacych-windows/ Odnośnik do komentarza
nocek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Cześć. Uporałem się. Załączam trzy logi i proszę o pomoc wciąż. Pozdrawiam! Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Spróbujmy powalczyć z infekcją 1. Otwórz notatnik i wklej CloseProcesses:HKU\S-1-5-21-3709328401-3719035880-1003004347-1000\...\Run: [Tok-Cirrhatus] => C:\Users\Konrad\AppData\Local\smss.exe [42619 2014-01-12] ()Startup: C:\Users\Konrad\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\Empty.pif ()S3 VGPU; System32\drivers\rdvgkmd.sys [X]C:\Users\Konrad\AppData\Local\Bron.tok-12-13C:\Users\Konrad\AppData\Local\Bron.tok-12-12C:\Users\Konrad\AppData\Local\Bron.tok-12-11C:\Users\Konrad\AppData\Local\Loc.Mail.Bron.TokC:\Users\Konrad\AppData\Local\Bron.tok.A12.em.binC:\Users\Konrad\AppData\Local\csrss.exeC:\Users\Konrad\AppData\Local\inetinfo.exeC:\Users\Konrad\AppData\Local\Kosong.Bron.Tok.txtC:\Users\Konrad\AppData\Local\lsass.exeC:\Users\Konrad\AppData\Local\services.exeC:\Users\Konrad\AppData\Local\smss.exeC:\Users\Konrad\AppData\Local\winlogon.exeC:\Users\Konrad\AppData\Roaming\Panda SecurityC:\Program Files\Panda SecurityC:\ProgramData\Panda SecurityTask: {4240324C-DEB4-44F1-BC17-BBF822ACBFEB} - System32\Tasks\{BDEB99CE-66AF-4138-A7BE-BB7040D87AC7} => pcalua.exe -a C:\Users\Konrad\Desktop\WinWDF\x86\InstNT.exe -d C:\Users\Konrad\Desktop\WinWDF\x86EmptyTemp: plik zapisz jako fixlist.txt i umieść na Pulpicie. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Przedsta raport fixlog.txt, który powstanie po usuwaniu. Zrób nowy skan FRST - opcji Additions i Shortcut nie zaznaczaj. Odnośnik do komentarza
nocek Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zatem fixlog wykonałem. Po kliknięciu potwierdzenia wykonania logu komputer się zresetował; jedyną zmianą w systemie jaką zauwałem po włączeniu jest usunięcie ikon zakładek w zakładek w firefoxie (odnośniki zostały, nie ma grafik) - jeśli to ma jakieś znaczenie. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zrób nowy skan FRST - opcji Additions i Shortcut nie zaznaczaj. jedyną zmianą w systemie jaką zauwałem po włączeniu jest usunięcie ikon zakładek w zakładek w firefoxie (odnośniki zostały, nie ma grafik) - jeśli to ma jakieś znaczenie. To normalne po komendzie EmptyTemp. Graficzki wrócą jak bedziesz wchodził na strony. Odnośnik do komentarza
zebord37 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 http://utils.kaspersky-labs.com/klwk/klwk.zip możesz spróbować go użyć. Odnośnik do komentarza
nocek Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Hej, póki co nie zapeszając funkcjonuje. Udało mi się zainstalować dropbox, wszystko gra. Dzięki wielkie, zadonuję jak się tylko złoży okazja. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 nocek, ja npaisałem wyraźnie żebyś zrobił nowy skan FRST i przedstawił raport. Dodatkowo pobierz Malwarebytes zainstaluj wersję free, zaktualizuj bazę wirków i zrób pełny skan. Przedstaw raport https://www.malwarebytes.org/ Odnośnik do komentarza
zebord37 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 https://www.malwarebytes.org/ http://downloads.malwarebytes.org/file/mbam/ - wersja free pobierana automatycznie po jedynym kliknięciu Odnośnik do komentarza
nocek Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Ok. Już popłynąłem z myślą o czystym komputerze. Załączam raporty z FRST oraz Malwarebytes raport.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Te wyniki MBAM do usunięcia. Czy na pewno był to skan pełny a nie ekspresowy? jedyną zmianą w systemie jaką zauwałem po włączeniu jest usunięcie ikon zakładek w zakładek w firefoxie (odnośniki zostały, nie ma grafik) - jeśli to ma jakieś znaczenie. Dzieje się tak dlatego, że FRST czyszcząc Historię Firefox usuwa plik places.sqlite, który trzyma w odrębnych tabelach Bookmarki, favikony Bookmarków oraz Historię: KLIK. Jakiś czas temu już zgłosiłam autorowi, że FRST nie powinien usuwać tego pliku, bo usuwa nie tylko ikony zakładek ale i zakładki właściwe, tylko że usterka nie jest notowana, bo Firefox po cichu odbudowuje szkodę z folderu Bookmarks backups. Favikony Firefoxa odbudujesz masowo za pomocą FavIcon Reloader. Odnośnik do komentarza
nocek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Hm... pełne skanowanie. Przeprowadziłem dziś jeszcze raz. Malwarebytes nie podaje sam tytułu pliku txt, więc nazwy plików są moje. Wziąłem z dwóch "różnych miejsc", ale - mogą to być te same raporty. W kwarantannie mam kilkadziesiąt plików z brontokiem. Usunąć? Pozdrawiam. wyniki.txt raport.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 W kwarantannie mam kilkadziesiąt plików z brontokiem. Usunąć? Oczywiście, że tak. Odnośnik do komentarza
nocek Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Super. Wszystko działa, rozumiem, że to już koniec walki z tym syfem?Dzięki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o usuwanie Favikon, to FRST już nie czyści Historii Firefox. Jeśli chodzi o problem infekcji Brontok, to sprawa zdaje się być rozwiązana. Na koniec: Usuń pobrany FRST z katalogu D:\Zielony\Programy. Zastosuj DelFix, wyczyść foldery Przywracania systemu oraz zaktualizuj poniżej wyliczone programy: KLIK. Internet Explorer Version 9 (Default browser: FF) ==================== Installed Programs ====================== Adobe Flash Player 16 ActiveX (HKLM\...\Adobe Flash Player ActiveX) (Version: 16.0.0.235 - Adobe Systems Incorporated) ----> wtyczka dla IE Mozilla Firefox 36.0.4 (x86 pl) (HKLM\...\Mozilla Firefox 36.0.4 (x86 pl)) (Version: 36.0.4 - Mozilla) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi