goldi91 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Witam, mam problem laptopem. Problem dotyczy przekierowywania na strony play.ollando, albo offersbycontext, w rozszerzeniach chrome jest zainstalowane coś o nazwie dynamo combo, co wydaje mi się podejrzane, bo na stronach internetowych na dole pojawiają się ogłoszenia Dynamo Combo Ads. Sytuacja jest bardzo irytująca bo w każdej przeglądarce problem się powtarza. Dodatkowo, widziałem zainstalowany program do blokowania reklam AdMuncher, o którym pierwszy raz słyszę, i nie wiem czy też nie jest źródłem tego chaosu na komputerze. Problem dotyczy komputera mojego wuja, który poprosił mnie o pomoc, jako, że wcześniej zgłaszałem się z podobnymi problemami, na stronie zawsze znaleziono rozwiązanie i liczę, że tym razem nie będzie inaczej No bo ja niestety na tych rzeczach się nie znam Pozdrawiam FRST.txt Addition.txt GMER.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Program AdMuncher jest OK. Został zapewne zainstalowany z powodu zalewu reklam przez adware. Istotnie, "Dynamo Combo" w Google Chrome to nic dobrego, adware to jest zresztą podparte politykami Google blokującymi usuwanie. Źródłem adware był portal dobreprogramy.pl - w Temp jest niebudzący wątpliwości plik ICReinstall_Adobe-Reader(12627)-dp.exe: KLIK. Działania do przeprowadzenia: 1. Przez Dodaj/Usuń programy odinstaluj stare niebezpieczne wersje: Adobe Flash Player ActiveX, Adobe Flash Player Plugin, Java 7 Update 65, Java 6 Update 32, Java 6 Update 7, Java SE Runtime Environment 6, Opera 9.51. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: CHR HomePage: Default -> hxxp://www.wp.pl/ CHR StartupUrls: Default -> "hxxp://isearch.omiga-plus.com/?type=hp&ts=1421849315&from=cor&uid=FUJITSUXMHY2200BH_K429T832ADRBT832ADRBX" GroupPolicy: Group Policy on Chrome detected CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction ShellIconOverlayIdentifiers: [00avast] -> {472083B0-C522-11CF-8763-00608CC02F24} => No File Task: C:\WINDOWS\Tasks\avast! Emergency Update.job => C:\Program Files\AVAST Software\Avast\AvastEmUpdate.exe C:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\PL-2303 USB-Serial Driver C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Mozilla C:\Documents and Settings\user\Moje dokumenty\CERTYFIKATY\Skrót do CRL-2003-11-11.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Skrót do CryptoCard Suite.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Skrót do HASPUserSetup.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Skrót do Wykazy KIR S.A..lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nieużywane skróty pulpitu\Adobe Reader 8.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nieużywane skróty pulpitu\avast! Free Antivirus.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nieużywane skróty pulpitu\Menedżer CryptoCard Suite.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nieużywane skróty pulpitu\Menedżer komponentu technicznego.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nieużywane skróty pulpitu\Mozilla Firefox.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nieużywane skróty pulpitu\Nero StartSmart Essentials.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nieużywane skróty pulpitu\Skrót (2) do CryptoCard_Suite_1.20.0039_setup.exe.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nieużywane skróty pulpitu\Skrót do 20100728_Instrukcja_odnawiania_certyfikatów.lnk C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nieużywane skróty pulpitu\Skrót do zamówienie.lnk C:\Program Files\Dynamo Combo C:\Program Files\Mozilla Firefox Reg: reg delete HKCU\Software\Mozilla /f Reg: reg delete HKCU\Software\MozillaPlugins /f Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\Mozilla /f Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\mozilla.org /f Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\MozillaPlugins /f Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shared Tools\MSConfig\startupreg\Adobe Reader Speed Launcher" /f Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shared Tools\MSConfig\startupreg\BgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}" /f Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shared Tools\MSConfig\startupreg\SunJavaUpdateSched" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. W Google Chrome: Ustawienia > karta Rozszerzenia > odinstaluj Dynamo Combo. Ustawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Zresetuj ustawienia przeglądarki. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone. Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Wyszukiwanie > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > skasuj z listy niedomyślne śmieci (o ile będą). Zresetuj cache wtyczek. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie Włącz. 4. Zainstaluj IE8: KLIK. 5. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition i Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt. Potwierdź ustąpienie problemu reklam. Odnośnik do komentarza
goldi91 Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Wszystko wydaje się w porządku, problem z reklamami ustąpił. FRST.txt Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Wszystko wykonane. Kończymy: 1. Skasuj pobrany FRST z folderu C:\Documents and Settings\user\Pulpit\naprawa system oraz odpadkowy folder C:\Program Files\Opera. 2. Zastosuj DelFix oraz wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Był uruchamiany GMER. Na wszelki wypadek sprawdź Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP): KLIK. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi