XkkroninX Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Chciałbym wymienić system Win7 32-bit na 64-bit, słyszałem że procesor i RAM grają w tym dużą rolę. Posiadam procesor Intel Core i5-3470 i 8,00 GB RAM'u w nawiasach mam 3,20 GB dostępne. Czy jeśli wymienię na Win7 64-bit będzie więcej dostępnego RAM'u i czy w ogóle mogę wymienić na 64-bit. Odnośnik do komentarza
lonialomax Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Oczywiście, nawet wskazane przy 8GB RAM. Procesor spokojnie da sobie rade. Odnośnik do komentarza
invok3d Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Systemy 32 bitowe wykorzystują maksymalnie do 3.25 GB pamięci ram więc przy takiej ilości pamięci operacyjnej zwyczajnie cała reszta staje się bezużyteczna. Jak Ci napisał lonialomax w takiej konfiguracji jaką podałeś system 64 bitowy jest nawet wskazany.Posiadam identyczną płytę główną w drugim PC i proponowałbym także aktualizację biosu bo masz wersję z 2012 roku a najnowsza z tego co widzę jest ze września 2014. http://www.asus.com/pl/Motherboards/P8H61MX_R20/HelpDesk_Download/ Wybierasz swoją wersję systemu i wchodzisz w zakładkę "bios" poniżej. Najnowszą wersję masz u samej góry. Instrukcje co do flashu biosa znajdziesz także na stronie producenta Twojej płyty głównej. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Aktualizacja BIOS (UEFI) ASUS - KLIK. Odnośnik do komentarza
XkkroninX Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 A da się przejść na 64-bit bez utraty danych? Czy lepiej zgrać na dysk przenośny? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Wszystko zależy od tego jak miałeś skonfigurowane partycje i lokalizację danych. Jeżeli ważne dane były na innej partycji to nie masz problemów. Jeżeli na partycji systemowej to dla bezpieczeństwa radzę kopię danych. EDYTA Pokaż obrazek z Zarządzania Dyskami aktualny. Pokaż również obrazek SMART z Crystal Disk Info do oceny w jakim stanie jest ten dysk przed zmianą systemu. Edytowane 14 Marca 2015 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
XkkroninX Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Spoko dodam koło 10:30. Dodam że dysk jest nowy(miałem problemy z startem systemu i kupiłem nowy dysk) mam go od około miesiącaEdit: Czy wszystko z dyskiem w porządku jak widać na zdjęciu niektóre wartości z "Bieżący" są większe niż wartości w rubryce "Najgorszy" Temperatura dysku waha się między 29°C a 31°C A co do BIOS'u czy konieczna jest aktualizacja (posiadam wersję 0803) i czy jak trzeba zaktualizować to po instalacji 64-bitów czy przed? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Dysk OK. Ale masz tylko jedną partycję. Prosiłem o obrazek z Zarządzania dyskami. Ile wolnego miejsca na dysku? Proponuję zmniejszyć partycję C i w wolnym miejscu utworzyć partycję D. Przenieść na D dane . W ten sposób nie musisz niczego kopiować na zewnętrzny dysk. Przy instalacji systemu z płyty wybierasz opcje zaawansowane dysku, formatujesz partycję C - zwróć uwagę na wielkość aby nie sformatować D i instalujesz. Aktualizacja BIOS - zalecam przed instalacją systemu. Odnośnik do komentarza
XkkroninX Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Wolnego miejsca mam 719 GB z 931 GB (choć nie wiem czemu nie na 1TB) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 To różny sposób liczenia. Jest OK. Zrób co proponowałem. Odnośnik do komentarza
XkkroninX Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Spoko jak coś załączyłem miniaturę z Zarządzania dyskami. A jaki wybrać Home Basic, Home Premium, Professional czy Ultimate? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Skoro możesz poszaleć to Pro wystarczy. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 A jaki wybrać Home Basic, Home Premium, Professional czy Ultimate? Jeśli masz licencję np. na Home Premium 32 bit to na tym samym kluczu możesz zainstalować tylko HP 64 bit. Bo chyba nie zamierzasz kupować nowej licencji na Professional (że o Ultimate nie wspomnę)? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi