InvertedTriangle Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Ostatnio zakupiłem nowe kości RAM w celu upgrade'u pamięci z 2x2GB do 2x4GB. Niestety gdy po wymianie na nowe uruchamiam komputer, system nie chce się załadować(tj. są dwie opcje uruchomienia- uruchom normalnie i uruchom z opcją naprawy systemu; obydwie nie działają). Po powrocie na stare kości system znów działa. Dodam również, że BIOS prawidłowo wykrywa 8192MB pamięci RAMInformacje o nowych kościach RAM: 2x4GB 204p PC3-12800 CL11 8c 512x8 DDR3-1600 1Rx8 1.35V SODIMM RFB, Samsung, DCI, M471B5173QH0-YK0Mój komputer to laptop MSI GE600 z Win7 HP x64Załączam screen z HWiNFO dotyczące mojej specyfikacji(ze starym RAMem). Odnośnik do komentarza
Diakon Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 bios zaktualizowany?? Odnośnik do komentarza
InvertedTriangle Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 nie, właśnie się za to zabieram. Odnośnik do komentarza
S1944 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 HWiNfo sygnalizuje uszkodzenie dysku. Sprawdź SMART. Odnośnik do komentarza
InvertedTriangle Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 z dyskiem wszystko okej, załączam log z CrystalDiskInfo. Jakieś pomysły odnośnie pamięci RAM? diskinfo.txt Odnośnik do komentarza
S1944 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Dysk zaliczył 3289 uderzeń. Podłącz pojedynczo RAM i sprawdź Memtestem. Jak pamięci są widoczne w Biosie? Co na to serwis MSI? Odnośnik do komentarza
InvertedTriangle Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Chodzi tutaj o uderzenia fizyczne? Tak to jest jak się nosi w plecaku lapka.Gdy podłączam pojedynczą kość 4GB nie ważne jaką, to komputer restartuje się w kolko, to jest nie dochodzi nawet do poziomu BIOSu.Serwis MSI jest na tragicznym poziomie, ale mimo to napisałem i tam: https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=10024.0Co do tego jak widoczny jest RAM to załączam link do zdjęcia:http://s17.postimg.org/ddh1izdxq/Zdj_cie0318.jpg Odnośnik do komentarza
InvertedTriangle Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Zaktualizowałem BIOS, nie pomogło. Próbowałem odpalić Ubuntu, również nie poszedł na nowych kościach. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Jak Linux nie poszedł na nowych kościach, to je reklamuj. To że nosisz lapka w plecaku nie ma znaczenia. No chyba że rzucasz lapkiem na prawo i lewo. Gdyby kości były sprawne lub wspólpracowały z płytą to po wymontowaniu dysku powinieneś bez problemu odpalić bios. mam prosbe sprawdź dokładnie model tego MSI. Najlepiej spisz dane z naklejki od spodu. Edytowane 15 Marca 2015 przez Zappa Odnośnik do komentarza
InvertedTriangle Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Jakich informacji potrzebujesz? Jest to laptop MSI GE600, płyta główna MS-1675Sprawdziłem nowe kości na laptopie kolegi i działają bez problemu. Kolega ma laptop Toshiba Satellite L50-A-16Q Windowsem 8.1 64bit. Swojej pamięci RAM ma 8GB w jednej kości, od moich nowych różnią się tylko numerem seryjnym, ilością pamięci i datą wyprodukowania. Załączam screen z CPU-Z starej pamięci mojego kolegi (1x8GB) przed wyjęciem i moich nowych, które u mnie nie działają (2x4GB). Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Swojej pamięci RAM ma 8GB w jednej kości, Twój lapek raczej wyklucza podpiecie 1 kości 8gb. To że u niego ram chodzi, wcale nie oznacza że u ciebie zabangla. Wrócmy na chwile do systemu. Masz W7 Home premium, ale bez SP1. Moze najpierw zaktualizuj system a potem zobaczymy. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Stare kości chodzą na 533 MHz, a nowe najprawdopodobniej na 800. Spróbuj w BIOS-ie przestawić taktowanie pamięci z auto na 533. @Zappa W kontekście niedziałającego Ubuntu można założyć, że brak aktualizacji nie jest przyczyną problemu (choć tak ogólnie aktualizacja jest jak najbardziej wskazana). Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 @Zappa W kontekście niedziałającego Ubuntu można założyć, że brak aktualizacji nie jest przyczyną problemu (choć tak ogólnie aktualizacja jest jak najbardziej wskazana). Biorę sobie uwagę do serca. osobiście nie spotkałem sie z problemami wymiany hardware. Spróbuj w BIOS-ie przestawić taktowanie pamięci z auto na 533. O tym taktowaniu ramu nie pisałem - wątpie aby miał taką mozliwość. Ale niech szuka. Dawno temu kupowałem lapka MSI. I poprosiłem w salonie o załozenie dodatkowej pamieci ram. Standardowo miał 2 gb. Max 4g. Założono, przyniesiono i odpalono. Bios wystartował bezbłednie. Lapek kupiony bez systemu. Wróciłem z nowym nabytkiem na chatę i postawiłem W7 bez problemów. Moim zdaniem coś jest nie tak miedzy płytą a ramem. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Zgodnie z instrukcją ten model obsługuje DDR3 800/1066/1333, a nowe to 1600. To chyba wyjaśnia sprawę. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 To chyba wyjaśnia sprawę. No - wyjaśnia. Przynajmniej mnie wyjaśnia. Odnośnik do komentarza
InvertedTriangle Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Zakładacie, że nie mam w pełni zaktualizowanego sytemu wraz z innymi sterownikami podczas gdy dopiero co zaktualizowałem BIOS? Edycji timeingów, taktowania i napięcia w biosie nie mam i myślę ze to jest główny problem. Napisałem, że u kumpla bangla dla zwrócenia uwagi na to, że kości nie są uszkodzone. Zgodnie z instrukcją ten model obsługuje DDR3 800/1066/1333, a nowe to 1600. To chyba wyjaśnia sprawę. Tak wiem, ale miałem nadzieje, że bios sam dostosuje taktowanie, bo właśnie nie mam możliwości zmiany takowego. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Tak wiem, ale miałem nadzieje, że bios sam dostosuje taktowanie, bo właśnie nie mam możliwości zmiany takowego. Bios nic nie dostosuje jak nie został stworzony na Twoim MSI do takiego taktowania ram. Oddaj te kości i wymień na własciwe. Odnośnik do komentarza
InvertedTriangle Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Własnie nie było co sobie nadziei robić. Co do kości to sprzedam bo kupione od osoby prywatnej i kupie nowe z odpowiednim taktowaniem. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Jeszcze tylko kontrolne pytanie: jak masz ustawiony w BIOS-ie Intel SeedStep? Odnośnik do komentarza
S1944 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Ram w tym laptopie działa na 1066MHz i z napięciem 1,5V. Bios nie daje możliwości regulacji napięcia, a wstawiono RAM o napięciu 1,35V, jakich to, ponoć, laptop ten nie obsługuje. Odnośnik do komentarza
InvertedTriangle Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Jeszcze tylko kontrolne pytanie: jak masz ustawiony w BIOS-ie Intel SeedStep? Włączony(enabled), czemu pytasz? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Bo to jedyny element związany z FSB w tym modelu, który podlega modyfikacji. Jednak S1944 zauważył, że w tym wypadku chodzino napięcie. Tak więc nie pozostaje nic innego, jak zakup kompatybilnej pamięci. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Tylko w kwestii formalnej. W systemie JEST SP1. Odnośnik do komentarza
akl Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Hej, właśnie znalazłem ten wątek - mam identyczny problem jak kolega po zainstalowaniu pamięci: GoodRam_4GB_1333MHz_DDR3_Non_ECC_CL9_SODIMM Ktoś z Was napisał że "Ram w tym laptopie działa na 1066MHz" - wydaje się że te fabrycznie zainstalowane działają na 1333MHz ale z takimi też nie działa... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi