Skocz do zawartości

Wielokrotnie uruchamiająca się przeglądarka

selenek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od ponad tygodnia walczę z problemem objawiającym się:

- samoistnym uruchamianiem się przeglądarki internetowej (ustawionej jako domyślna) - zarówno nowe okna jak i nowe zakładki

- przenoszeniem z aktualne strony internetowej do ekranu nowej karty (w tej samej karcie)

Antywirus (Norton) nic nie wykrywa. Wczoraj sformatowałem dysk i przeinstalowałem Windowsa. Od tamtej pory zainstalowałem: Adobe Reader, Norton, Office i Dropbox. Po paru godzinach problem powrócił. Nie instalowałem żadnych dodatkowych rzeczy. Ściągnąłem tylko do Outlooka pocztę i pracowałem na kilku plikach Excel'owych.

Z góry dziękuję za pomoc.

Addition.txt

FRST.txt

GMER.txt

Shortcut.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę do działu Software. To nie wygląda na problem infekcji. Twierdzisz wyraźnie, że robiłeś format, problemu reklam w oknach przeglądarki też nie zgłaszasz.

Od ponad tygodnia walczę z problemem objawiającym się:

- samoistnym uruchamianiem się przeglądarki internetowej (ustawionej jako domyślna) - zarówno nowe okna jak i nowe zakładki

- przenoszeniem z aktualne strony internetowej do ekranu nowej karty (w tej samej karcie)

Jedyne co tu pasuje do samoistnego inicjowania przeglądarki, to ten wpis startowy:

HKU\S-1-5-21-381469732-3801222948-3591329896-1000\...\Run: [GoogleChromeAutoLaunch_BE1F6EBAA18EC437B3D3D19AFF8C38DD] => C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe [809288 2015-03-07] (Google Inc.)

Jest też ustawiona dziwna martwa strona startowa oraz adres adware istart.webssearches.com. To pewnie wynik synchronizacji z serwerem Google i ładowania z serwera poprzednich ustawień sprzed formatu.

1. Zacznij od ustawień Google Chrome:

- Zresetuj synchronizację: KLIK.

- Ustawienia > karta Ustawienia > Po uruchomieniu > Otwórz konkretną stronę lub zestaw stron > usuń adres istart.webssearches.com, przestaw na "Otwórz stronę nowej karty"

- Ustawienia > karta Ustawienia > Wygląd i zaznacz "Pokaż przycisk strony startowej" > klik w Zmień i usuń adres g

- Ustawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > odznacz Kontynuuj działanie aplikacji w tle po zamknięciu przeglądarki Google Chrome.

2. Start > w polu szukania wpisz msconfig > w karcie Uruchamianie odznacz GoogleChromeAutoLaunch_BE1F6EBAA18EC437B3D3D19AFF8C38DD.