PhatDerick Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Witam. Chciałbym się wkońcu dowiedzieć co mogę zrobić żeby MHDD widział mój dysk. Chciałbym sobie zrobić skan kontrolny. Dysk jest ustawiony na tryb SATA, ale próbowałem też na RAID oraz AHCI. Dysk to ST3250410AS (250 GB) na płycie Asus M2A-MX. Pozdrawiam, P.D. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Tryb RAID nie ma zastosowania w przypadku jednego dysku, ustaw priorytet dysku w biosie, (w przypadku jeśli masz więcej) spróbuj trybu emulacji IDE (tez w biosie). Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Dysk jest ustawiony na tryb SATA Hm? Dyski SATA są wykrywane pod pozycją PCI Controlers. AHCI, RAID,etc musi być wyłaczone: https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/141-mhdd/ Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 No i tam właśnie masz do wyboru w "Onboard SATA type" ustaw IDE controller. Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 "Onboard SATA type" OnChip SATA Type -> SATA/RAID/AHCI Tylko to mam do wyboru. Czy to może mieć znaczenie że mam dysk podpięty pod port SATA3? Gdy w biosie wybiorę dysk, w nagłówku pisze "Third IDE Slave" Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Rozkład jazdy: menu "advanced" -> "soutch OnChip pci device" -> "onboard sata type -> tu ustawiasz -> "ide controller" przy okazji napisz ile masz napędów/dysków i z jakim interfejsem. Na czas testu MHDD odłącz inne dyski, zostaw tylko optyczny i dysk do sprawdzenia. Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Mam tylko ten jeden dysk oraz napęd na taśmie. Niestety nie znalazłem u siebie takiej opcji w advanced, szukałem czegoś podobnego ale nic z tego... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Cóż muszę się przyznać, że trochę namieszałem, po prostu czytałem bios z płyty M2A - VM, istotnie nie masz tych opcji. Spróbuj przełożyć dysk do portu SATA oznaczonego jedynką. Tak czy siak sorry za zamieszanie. Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Spoko-zdarza się Przepiąłem dysk do gniazda SATA1 i wszystko śmiga jak należy. Jeszcze jedno pytanie odnośnie samego skanu. Czy należy się martwić dużą ilością sektorów <50ms? Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Proszę podać pełne wyniki skanowania+smart dysku: https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/155-zakladanie-tematu-jakie-informacje-podawac/page__p__844entry844 Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Proszę <3ms: 1837085 <10ms: 72821 <50ms: 5378 Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Wszystko w jak najlepszym porządku - zarówno wyniki skanowania i smart. Są tam oczywiście te charakterystyczne wpisy dla dysków Seagate, ale tym nie ma się co sugerować. BTW. Czy należy się martwić dużą ilością sektorów <50ms? To jest normalne i jak najbardziej zrozumiałe. Wszystkie sektory powyżej tej wartości są już niepożądane. Oczywiście głównie zależy to od ilości i 'kalibru' Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Dzięki za fachową pomoc i weryfikację. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi