aoeseo Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Chodzi mi o ogólny stan dysku twardego, system się wolno uruchamia. I mam pytanie czy trzeba powoli zbierać na nowy dysk czy jeszcze ten podziała ? CrystalDiskInfo.txt Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Masz jakiś ukryty cel w pokazywaniu całych zrzutów ekranu? Podejrzanie wygląda Benchmark. Reszta jest OK. Zrób skan w MHDD. (kontroler na IDE). Odnośnik do komentarza
aoeseo Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Mój bios zupełnie inaczej wygląda niż ten na filmiku i z tego powodu nie wiem jak ustawić Stata Configuration na Compatible oraz Configure SATA as na IDE z tego powodu wchodząc w MHDD wybierając jedynkę i chcąc wykonać operacje przy pomocy przycisku F8 nie mogę wykonać. Ponieważ nie jest na IDE. Załączam zdjęcie z mojego biosu jak będzie trzeba to zrobię z każdej opcji po kolei zdjęcia. W co mam wejść ? i co przestawić? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Wejdz do sekcji Advanced Bios Features > znajdź tam coś na kształt Oneboard Sata Devices Odnośnik do komentarza
aoeseo Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Mam tam takie oto opcje. I jak ? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Co to za płyta głowna? Odnośnik do komentarza
aoeseo Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Oto Ona Coś nie tak ? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Masz instruckcje do płyty? Odnośnik do komentarza
aoeseo Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Tak ma jakieś dwie książeczki. Co mam znaleźć ? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 szukaj danych o kontrolerze sata. Odnośnik do komentarza
aoeseo Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Znalazłem w książce po angielsku "Configurate SATA Hard Drive(s) taki temat wszystko po angielsku. Zrobić zdjęcia ? Może bios nie jest zaktualizowany i z tego powodu są problemy? Albo zrobię zdjęcie każdej opcji w biosie w wrzucę ? Wydaje i się że tu jest problem wszedłem w Standard CMOS Features i nie mogę dać WDC 500 to chyba dysk ? Jako pierwszy. obok dam drugie zdjęcie jak wchodzę w IDE Channel 0 Master [None] to co sie wyświetla. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Kto Ci tak idiotycznie podłączył dysk systemowy - ostatni port SATA i w dodatku Slave? Poprawisz to jak podam gdzie. Teraz potrzebuję obrazek z System Summary z HWInfo. Proszę nie dawaj zrzutu całego ekranu tylko sam SS. Dodatkowo otwórz budę i w lewym dolnym rogu (od strony tylnej przy slocie ostatnim PCI) znajdziesz napis Rev. ???. Potrzebuje to ??? (są trzy wersje płyty: 1.0; 1.1; 3.0). Odnośnik do komentarza
aoeseo Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Kolega mi tak podłączył, tak się właśnie zastanawiałem czy to będzie miało jakiekolwiek znaczenie. Rev: 1.1 zrobiłem jeszcze zdjęcie podłączenia dysku może się przyda. Mam nadziej ze wszystko w miarę dobrze wykonałem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Do przełączenia : kabel niebieski (dysk) do SATA0 - po przekątnej w lewo do góry (pierwszy z lewej w górnym rządku). Czerwony (DVD) do SATA2 - w tym samym rządku o jedno gniazdo w lewo. Zmiany w BIOS. Integrated Peripherals OnChip SATA Type - [Native IDE]. Przy okazji Virtualization - Enabled - we wcześniejszej sekcji. F10 - zapisz i restart. W MHDD dysk pojawi się prawdopodobnie na pozycji 4 lub 6. Odnośnik do komentarza
aoeseo Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Proszę bardzo Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Wprawdzie parametr 01 SMART dla WD powinien być równy 0 to dysk jest OK. Proponuję kontrolować okresowo np. CrystalDiskInfo czy ta wartość nie rośnie. Jeżeli w BIOS kontroler SATA był wcześniej ustawiony na AHCI to po MHDD należy przywrócić to ustawienie. Odnośnik do komentarza
aoeseo Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Czyli jak na razie jest wszystko okej ? Ale trzeba uważać ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Tak. Okresowo sprawdzaj w SMART parametry 01, 05, 07, 0A, 0B, C4, C5, C7. Odnośnik do komentarza
aoeseo Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Okej Dziękuje Miłego Dnia Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi