Skocz do zawartości

Problem z dyskiem SSD. Chwilowe zamrożenie systemu, BSoD

Seba1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój pierwszy post więc z góry przepraszam za wszelkiego rodzaju niedopatrzenia. 

3 tygodnie temu zmieniłem komputer na nowy - sprzęt był używany, jednak po jego modernizacji wystarczy mi do codziennej pracy, poniżej specyfikacja:

Procesor: AMD FX6100 Six-Core 3300

Płyta główna: Ascorck asrock 980de3/u3s3

RAM: 8 GB Crucial Ballistix Tactical

Grafika: GTX 560Ti

Zasilacz: Tagan 850 W

Obudowa: Thermoltake

Dysk SSD 240 GB GOODRAM C40

Dysk: WD - 1 TB

Dysk WD - 1 TB

Windows 7 64 bity

Oryginalnie w komputerze był jeden dysk WD 1TB, przeniosłem ze starego urządzenia kolejny WD 1TB ze swoimi danymi a SSD kupiłem. Na SSD mam tylko system ( C ) a pozostałe działają jako magazyny pamięci. 

Po zainstalowaniu systemu ( na SSD ) zaczęły pojawiać się problemy z instalacją sterowników ( grafiki oraz USB 3.0 ), musiałem zrobić format i jeszcze raz postawić system. 

Za drugim razem było już ok, jednak po ok 3 dnia komputer pierwszy raz się zawiesił przy włączaniu - polega to na tym iż system się odpali, jednak w pewnym momencie dioda dysku zaczyna ciągle świecić i zamraża cały system, tak że działa tylko kursor myszki. Trwa to ok 30-40 sekund po czym komputer zaczyna odżywać. Taki problem pojawia się codziennie, jednak nie przy każdym włączaniu. I to jakoś bym jeszcze przeżył, niestety wraz z zamrażaniem systemu zaczęły się Blue Screeny - a to już jest poważny problem. Było ich w sumie ok. 5-6, jednak ich pojawianie to dramat - w chwili tracę 30-40 minut pracy. Zrobiłem format, zainstalowałem ponownie system, przepiąłem dyski w inne wejścia, dalej to samo. Nie ma żadnej poprawy. 

Czytałem trochę co może być problemem, wydawało mi się że to wina AHCI, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją ale nadal jest to samo ( mimo iż dysk jest połączony przez AHCI ).

Zainstalowałem Crystal Dysk Info - po analizie wszystko wydaje się w porządku. 

Dziennik zdarzeń wskazuje na poniższy błąd: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort6. Do tego portu mam podpięty dysk SSD. Nie jestem znawcą z zakresu IT i chciałbym prosić o Waszą pomoc. Nie chce wysyłać dysku na gwarancje, dopóki nie upewnię się że to nie jest jego wina. W załączniku przesyłam raport błędów oraz info z Crystal Dysk Info. Niestety cały plik z Raportem Zdarzeń jest zbyt duży aby go zamieścić na forum

Liczę na wyrozumiałość :)

post-15218-0-29880000-1425076868_thumb.jpg

post-15218-0-84440000-1425077073_thumb.jpg

post-15218-0-09240000-1425077075_thumb.jpg

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Ze strony czysto sprzętowej dwie rzeczy: 

Pierwsza to jaką masz wersję biosu. 

A druga: 

Jak ustawiłeś w BIOSIE AHCI: 

W sekcji Advanced > SATA Operation Mode AHCI 

niżej 

SATA IDE Combined Mode (domyślnie) Enabled  (dotyczy portów 4,5). 

Podczas, gdy powinno być dissabled. 

Onboard SATA3 Operation Mode AHCI (dotyczy portów 6 i 7)

Wspomniałeś o tym, że zmieniałeś porty, podczas, gdy nie wymieniłeś jakie 

Port 6 i 7 są szybsze, bo to SATA3. 

Tak więc mamy kilka możliwości tutaj. Opisz zatem proszę dokładniej jakie już wyczerpałeś... 

Jeżeli te rozne konfiguracje nic nie zmienią to upragde Biosu, łącznie z wersją BETA.  

Niestety, dyski SSD dają czasem takie dziwne objawy, niestety, nie rzadko. Szczerze mówiąc nie podejrzewałbym płyty,ale sprawdzić nie zaszkodzi. Jeżeli to nie zmieni sytuacji  to test na innej maszynie albo wzięcie pod lupę Twojego aktualnego systemu.