werk Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Witam -od dłuższego czasu szukam pomocy w z tym problemem (może tu ktoś się zainteresuje głębiej i pomoże ) Mianowicie jak w temacie mam świeżo postawiony system (~dwa tygodnie) -a harmonogram zadań nie tworzy pkt. przywracania systemu (mimo iż mam ustawione w harmonogramie, aby to robiło rano i wieczorem) Dodałam też aby taki pkt. tworzył się przy uruchamianiu systemu, ale dalej system ich od siebie nie tworzy (miejsce na pkt jest oczywiście przydzielone i to z duuużym zapasem) Może ktoś zagłębi się bardziej i spróbuje w jakiś sposób pomóc Oczywiście z góry bardzo dziękuje Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Sprawdź http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/change-how-often-system-restore-creates-restore-points-in-windows-vista/ Odnośnik do komentarza
werk Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Dzięki Tyle, że szukając rozwiązania, też trafiłam na ten link -teoretycznie mam tak ustawione, jednak pkt dalej się nie zapisują, tak jak to powinno być w harmonogramie. (zresztą wielkiej filozofii jakoś w tych ustawieniach nie ma) Czy ktoś może (jeśli mu się takie pkt tworzą) podesłać screeny jak ma to ustawione u siebie ? -będę bardzo wdzięczna Może u mnie jest coś skopane w System Restore->Akcje->Szczegóły %windir%\system\........... Bym sprawdziła jak jest u kogoś Z góry bardzo dziękuje Usługa "kopia zapasowa systemu" jest też włączana (chyba że inna usługa za pkt. przywracania systemu odpowiada) Macie jeszcze jakieś pomysły co sprawdzić ?! Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 pokaż obrazek z Właściwości systemu > Ochrona systemu oraz drugi po kliknieciu opcji Konfiguruj Ile jest wolnego miejsca na partycji systemowej? Odnośnik do komentarza
werk Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Na partycji C (gdzie jest system) wolnego miejsca ~~241GB -screeny z ochrony systemu Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 ustaw maksymalne uzycie dysku na 4%, tym suwaczkiem fotka numer dwa Odnośnik do komentarza
werk Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Zrobione -jest na 4% (10,70GB) Ale czy to wystarczy Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Ale czy to wystarczy Powinno. Nie bardzo rozumiem ideę codziennego tworzenia dwóch punktów przywracania. Mozesz rozwinąć myśl co jest powodem? Odnośnik do komentarza
werk Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 To trzymamy kciuki (zaraz zmienię godziny i sprawdzę) Jakiejś wielkiej idei nie ma -ogólnie chodzi, aby to naprawić Jeśli będzie zapisywać automatycznie -to oczywiście zmienię sobie częstotliwość zapisywania pkt. przywracania np. raz na trzy dni Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 -to oczywiście zmienię sobie częstotliwość zapisywania pkt. przywracania np. raz na trzy dni Ustaw raz na dzień i sprawdź. Daj znać czy powstał punkt. Ogólnie chodzi o to że SystemVolumeInformation zajmuje dużo miejsca na dysku i często należy punkty przywracania usuwać. Odnośnik do komentarza
werk Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Lipka -zmieniłam godzinę i nie zapisało (ustawiłam też, aby zrobił punkt przy starcie z opóźnieniem 1min) też nie utworzył @Zappa masz jeszcze jakieś pomysły co zrobić ?! Zauważyłam, że mimo iż pkt przywracania (nowy) nie powstał to w stosunku do piątego posta i screena (w użyciu było 4,31GB, teraz jest tyle samo pkt. przywracania zaś w użyciu 4,34GB) -niby nie dużo ale czemu się zwiększyło Co jeszcze zobaczyłam, że jak gdyby brak tej usługi w uruchomionych (no chyba , ze to nie ma znaczenia) Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Zrób restart systemu i sprawdź czy dalej jest ten żólty trójkąt z wykrzyknikiem przy opcji Konfiguruj? Odnośnik do komentarza
werk Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Jest dalej Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Wstaw logi z FRST https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/#1 Odnośnik do komentarza
werk Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Cholerka -więc jeśli chodzi o te logi z tego FRST to może być problem (nie wiem czy ja bym umiała to zrobić) - nigdy tego nie robiłam Ale ogólnie chyba coś się teoretycznie naprawiło -zrobiłam tak , że usunęłam te stare pkt. przywracania systemu, czyli system był bez pkt.przywracania restart laptopa, później oczywiście system przydzielił sobie znowu 50% czyli ok. 133 GB więc zmniejszyłam w/g zaleceń do 4% zapisałam kolejny restart - i ku mojemu zdziwieniu ten żółty trójkąt zniknął (a po trzech godzinach system utworzył sobie pkt.przywracania ) @Zappa -myślisz, że będzie już okej Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Ale ogólnie chyba coś się teoretycznie naprawiło -zrobiłam tak , że usunęłam te stare pkt. przywracania systemu, czyli system był bez pkt.przywracania restart laptopa, później oczywiście system przydzielił sobie znowu 50% czyli ok. 133 GB więc zmniejszyłam w/g zaleceń do 4% zapisałam kolejny restart - i ku mojemu zdziwieniu ten żółty trójkąt zniknął miałem Ci podpowiedzieć żebyś usunęła zawartość SystemVolume Information, a potem utworzyła punkt, ale tak szybko uciekłaś że nie zdażyłem. Jeśli chodzi o logi to przecież instrukcja jest bardzo prosta z obrazkami. Na koniec klikasz w Scan i jak programik skończy powstaną pliki notatnika, które sa raportami. W sumie, nie wiem czy jest to konieczne skoro problem harmonogramu zadań został rozwiązany. Ale jakby Ci się chciało możesz wstawić. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi