gkulka Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Witam, Kilka lat temu nagrałem 2 płyty dvd [TDK R+ scratch proof] z danymi. Co by na pewno dane nie wyparowały nagrałem jeszcze jedną kopię. Obecnie nie można otworzyć żadnej z 4 płyt. Komp kręci płytą i nic. Dioda gaśnie i tyle. Wydaje mi się że jakoś niedawno kopiowałem coś z nich. Wszelkie programy do nagrywania nie chcą nawet wyświetlić info o nośniku. Sprawdzałem na 2 komputerach. O co chodzi ? Da się jakoś to ugryźć ? Win 7 64bit Napęd ; iHAS122 Pozdrawiam, gkulka P.S. W sumie post nie pasował mi do żadnego działu, więc jeżeli pomyliłem proszę o przeniesienie. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Jak widzsz, płyty DVD okazują się bardzo niepewnym nośnikiem. Nawet te "markowe" (na specjalistycznych forach marka TDK wcale nie cieszy się najlepszą opinią). W tej sytuacji mogę ci tylko polecić poszukanie komputera z nagrywarką o dobrej korekcji błędów. W żadnym wypadku nagrywarki w laptopie! Osobiście używam i jestem zadowolony z jakości modelu Pioneer DRV112. Tak więc próbuj do skutku na różnych napędach (u znajomych, w pracy), a jak uda się odczytać - kopiuj natychmiast na inny nośnik. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Jeżeli chodzi o odzyskiwanie z płyt, to nie przerobiłem sporo programów tak jak w przypadku klasycznych nosnikow, ale sposrod tej garski pozytywnie sie wyroznil IsoBuster. Program w darmowej wersji nadaje się do podstawowych czynności. Zerknij czy on cokolwiek Ci wykryje. Paradoksalnie programy do nagrywania płyt wcale nie muszą cokolwiek wykrywać i są dosyć nędzne. Na przykład nie widzą nic na niesfinalizowanych płytach z kamer. Odnośnik do komentarza
gkulka Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 sprawdziłem wszystko co tylko google wyświetliło - żaden nie dał rady - IsoBuster, BadCopy,CD roller itd... Mam jeszcze nagrywarkę na której były wypalane, czy to może coś zmienić jak ją podepnę do nowego kompa ? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Może, choć nie musi. Sprawdź. Odnośnik do komentarza
gkulka Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Na starej nagrywarce też nic nie widać. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Pakiet Nero posiada aplikację do odzysku danych z uszkodzonych nośników (płyty). Nero Rescue Agent. Niestety płatny ale można pobrać wersję próbną. Nie znam ograniczeń funkcjonalności. Może gdzieś w sieci jest jeszcze wersja Free. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Przemyj płyty letnią wodą z dodatkiem płynu do mycia garów. Wytrzyj delikatnie husteczka higieniczna i spróbuj odczytać zawartość. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi