Oniryczny Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Jak w temacie. Kosz jest uszkodzony a dostęp do partycji D jest niemożliwy. Windows 7 Pro x64 PL HP ProBook 650 G1 i5-4200M 8096MB RAM Logi w załącznikach. Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Temat przenoszę do działu Windows, teoria "wirusów" do kosza. Był tu używany ComboFix (wyniki nie podane), a cały czas mówię, by go nie używać bez potrzeby nie wiedząc jaki typ usterki występuje. Objaśnij o co chodzi z "dostęp do partycji D jest niemożliwy" - na czym to polega? A uszkodzony Kosz z dysku D łatwo usunąć, ale nie zabieram się za to nie wiedząc na czym polega brak dostępu do partycji D, gdyż problem Kosza może być tylko jednym z objawów ogólniejszej usterki (np. uszkodzona struktura plików). PS. W spoilerze drobna kosmetyka na szczątki adware i wpisy puste, nie ma to żadnego związku z objawami i jest tylko pobocznym zagadnieniem. 1. W Google Chrome: Ustawienia > karta Rozszerzenia > odinstaluj adware Quick start. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: Winlogon\Notify\igfxcui: igfxdev.dll [X] HKLM-x32\...\Run: [] => [X] HKLM\...\Run: [HotKeysCmds] => "C:\Windows\system32\hkcmd.exe" HKLM\...\Run: [Persistence] => "C:\Windows\system32\igfxpers.exe" Task: {A42E112C-5AF2-4096-8977-3FC18D08B5B1} - System32\Tasks\{DFAA0E49-C3FF-40ED-AE52-47778A939793} => pcalua.exe -a D:\Hedgehog\setup.exe -d D:\Hedgehog HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer: Policy restriction HKU\S-1-5-21-1389842906-3876487780-2281526025-2177\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer: Policy restriction HKU\S-1-5-21-1389842906-3876487780-2281526025-2177\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://www.microsoft.com/isapi/redir.dll?prd=ie&ar=iesearch SearchScopes: HKU\S-1-5-21-1389842906-3876487780-2281526025-2177 -> {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL = Toolbar: HKU\S-1-5-21-1389842906-3876487780-2281526025-2177 -> No Name - {47833539-D0C5-4125-9FA8-0819E2EAAC93} - No File S3 catchme; \??\C:\ComboFix\catchme.sys [X] Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /f EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw go. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Nie wiedziałem, że użytkownik tego komputera (o którym piszę) użył Combofixa nim zgłosił problem do mnie. Kilkając na dysk D w Eksploratorze pojawia się komunikat, że dysk jest niedostępny sfc /scannow nic nie wykazał, nie znalazł błedów log w załączniku Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Czy da się coś z tym zrobić? Kolega potrzebuje laptopa do pracy... Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Czy da się coś z tym zrobić? Kolega potrzebuje laptopa do pracy... Możliwe że się da. jakie masz uprawnienia do dysku D? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 użytkownik na jakiego się loguję ma uprawniania administratora Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 dostałem się do partycji spod linuxa i skopiowałem zawartość po czym usunąłem partycję i założyłem nową Po restarcie komputera dysk D jest niedostyępny... Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Pokaż uprawnienia na obrazku PPM na dysk D > Właciwości > zabezpieczenia > zaznacz nazwe uzytkownika konta i kliknij Edytuj Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 nawet konto Administratora lokalnego nie ma dostępu obrazek http://wstaw.org/w/3bU6/ Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Zarówno z konta Administratora lokalnego jak i z każdego innego mającego uprawnienia administratora nie ma dostępu do uprawnień tego dysku... Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 To jest na pewno kwestia uprawnień, ale nie jestem do końca przekonany jak ja rozwiązać. Znalazłem taki temat, ale wolałbym aby Picasso, przedstawiła swoja opinię http://spece.it/windows-serwer-artykuly/reset-uprawnien-w-rejestrze-i-na-dysku-systemowym Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Tylko że dzień przed pojawieniem się problemu wszystko działało poprawnie i nikt nic nie grzebał z uprawnieniami a teraz wszystko jest niedostępne wszystkie ustawienia dostępu... Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Nie wiedziałem, że użytkownik tego komputera (o którym piszę) użył Combofixa nim zgłosił problem do mnie. Tego i wielu innych rzeczy zapewne nie wiedziałeś. Masz właczony UAC? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Jakie UAC ma teraz znaczenie? Z czy bez UAC nie ma dostępu do partycji D Odnośnik do komentarza
Makinero Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Naprawa kosza systemowego. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Makinero To nie ten Kosz, to naprawa wirtualnego folderu Kosza, a nie folderu faktycznego Kosza na dysku. Na dodatek tu nie chodzi o Kosz na dysku C (C:\$RECYCLE.BIN) tylko na D (D:\$RECYCLE.BIN), które jest niedostępną partycją: Objaśnij o co chodzi z "dostęp do partycji D jest niemożliwy" - na czym to polega? A uszkodzony Kosz z dysku D łatwo usunąć, ale nie zabieram się za to nie wiedząc na czym polega brak dostępu do partycji D, gdyż problem Kosza może być tylko jednym z objawów ogólniejszej usterki (np. uszkodzona struktura plików). + dostałem się do partycji spod linuxa i skopiowałem zawartość po czym usunąłem partycję i założyłem nową Po restarcie komputera dysk D jest niedostępny... Oniryczny Tylko że dzień przed pojawieniem się problemu wszystko działało poprawnie i nikt nic nie grzebał z uprawnieniami a teraz wszystko jest niedostępne wszystkie ustawienia dostępu... vs. ==================== Drives ================================ Drive c: (Windows7) (Fixed) (Total:150.63 GB) (Free:71.5 GB) NTFS Drive d: () (Fixed) (Total:314.13 GB) (Free:310.23 GB) NTFS Drive i: (konstruktorzy) (Network) (Total:390.62 GB) (Free:68.64 GB) NTFS Drive j: () (Network) (Total:149.9 GB) (Free:101.9 GB) NTFS Drive k: (biuro) (Network) (Total:488.28 GB) (Free:17.25 GB) NTFS Drive m: () (Network) (Total:930.9 GB) (Free:314.61 GB) Drive n: (normy) (Network) (Total:24.41 GB) (Free:20.66 GB) NTFS Drive o: (dokumentacje) (Network) (Total:488.28 GB) (Free:86.07 GB) NTFS Drive p: (prezentacje) (Network) (Total:97.66 GB) (Free:19.93 GB) NTFS Drive r: (wlodek) (Network) (Total:781.25 GB) (Free:124.67 GB) NTFS Drive t: (firmware) (Network) (Total:48.83 GB) (Free:25.59 GB) NTFS Drive u: (radio) (Network) (Total:195.31 GB) (Free:47.66 GB) NTFS Drive x: (rob) (Network) (Total:488.28 GB) (Free:315.79 GB) NTFS Drive y: (rv-projekty) (Network) (Total:1757.81 GB) (Free:375.67 GB) NTFS Drive z: (zdjecia) (Network) (Total:781.25 GB) (Free:159.01 GB) NTFS ==================== MBR & Partition Table ================== Disk: 0 (Size: 465.8 GB) (Disk ID: D49D271F) Partition 1: (Active) - (Size=1 GB) - (Type=07 NTFS) Partition 2: (Not Active) - (Size=150.6 GB) - (Type=07 NTFS) Partition 3: (Not Active) - (Size=314.1 GB) - (Type=OF Extended) Jest tu tylko jeden dysk fizyczny. Jeśli proste przyznanie uprawnień dla root partycji D nie działa (czy próbowałeś tego?), to: - Wykonaj chkdsk D: /f /r dla tej partycji - Dostarcz dane pod kątem diagnostyki sprzętowej dysku: KLIK. Taka utrata uprawnień może być tylko skutkiem usterki na innym poziomie. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 usunąłem dysk D zrobiłem restart i założyłem partycję dające jej literkę E oczywiście po restarcie efekt ten sam, brak dostępu atm jest tylko dysk C i zastanawiam się co z tym zrobić... chkdsk nic nie naprawił bo to robiłem wcześniej Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 chkdsk nic nie naprawił bo to robiłem wcześniej Czy wskazywałeś konkretną partycję do skanu czy goła komenda "chkdsk /f /r"? oczywiście po restarcie efekt ten sam, brak dostępu Pytam ponownie: co się dzieje przy próbie ręcznego asygnowania uprawnień? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 wszystkie okna są bez dostępu Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Spróbuj przypisać uprawnienia do root D: za pomocą FRST. Do Notatnika wklej: Unlock: D:\ ListPermisions: D:\ Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Pokaż wynikowy fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 zrobiłem, jak należy Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 FRST w ogóle nie wykonał zadania. Po pierwsze błąd resetu root D (nie był w stanie zmienić uprawnień), po drugie niemożność interpretacji komendy listowania uprawnień (to moja literówka, zabrakło jednej literki "s"). Zmiana metody: 1. Pobierz SetACL (na spodzie strony klik w "Administrators: Download the EXE version of SetACL 3.0.6 for 32-bit and 64-bit Windows"). Rozpakuj pobraną paczkę i z folderu x64 przekopiuj plik SetACL.exe do katalogu C:\Windows 2. Zrób nowy fixlist.txt o zawartości: CMD: SetACL -on "D:\" -ot file -actn setprot -op "dacl:p_nc;sacl:p_nc" -rec cont_obj -actn setowner -ownr "n:Administratorzy" -actn ace -ace "n:Administratorzy;p:full" -ace "n:SYSTEM;p:full" -ace "n:Użytkownicy;p:full" -actn clear -clr "dacl,sacl" -actn rstchldrn -rst "dacl,sacl" ListPermissions: D:\ Uruchom Fix w FRST i przedstaw wynikowy fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 wykonałem Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 SetACL nie przyjął ścieżki z pojedynczym \, ponów próbę z podwójnym: CMD: SetACL -on "D:\\" -ot file -actn setprot -op "dacl:p_nc;sacl:p_nc" -rec cont_obj -actn setowner -ownr "n:Administratorzy" -actn ace -ace "n:Administratorzy;p:full" -ace "n:SYSTEM;p:full" -ace "n:Użytkownicy;p:full" -actn clear -clr "dacl,sacl" -actn rstchldrn -rst "dacl,sacl" ListPermissions: D:\ Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) log... Edytowane 13 Lutego 2015 przez picasso Gdzie ten "log"? Nie widzę żadnego załącznika. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi