aszejda Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witam,Tak jak w temacie, komputer uruchamia się zdecydowanie za długo. Poniżej czas uruchamiania poszczególnych etapów: 00:00:00 - Standardowy dźwięk przy starcie informujący o prawidłowym działaniu sprzętu 00:00:19 - Pojawia się logo i wczytywanie systemu (win7) 00:01:27 - Czarny ekran i wygaszenie monitora 00:02:31 - Dźwięk systemu Windows i pojawienie tapety 00:02:41 - Wszystkie składniki załadowane - można korzystać z PC Dodam tylko, iż co któreś uruchomienie komputer wstaje momentalnie (logo przy ładowaniu win nie zdąża nawet się połączyć w całość). Dysk kupiłem stosunkowo niedawno (około 3 miesięcy) natomiast problem zaczął występować jakiś miesiąc temu albo i trochę wcześniej. Nie chciało mi wczytać obrazu HWiNFO na forum dlatego zamieszczam na zew. serwerze. Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Naprawdę sądzisz, że od patrzenia w to co zamieściłeś, ktoś wpadnie na pomysł, co dolega Twojemu komputerowi? https://www.fixitpc.pl/topic/11092-analiza-dlugiego-startu-systemu/ Odnośnik do komentarza
aszejda Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Link do loga: http://speedy.sh/BKqC5/boot-1.etl Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Spróbuj go pobrać. Odnośnik do komentarza
aszejda Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Witam, Niestety z braku czasu dopiero teraz mogę odpisać. Pobrałem plik i otworzyłem go bez problemu. Jeżeli jest taka potrzeba mogę zamieścić go jeszcze raz na serwerze który wg Was najlepiej się do tego nadaje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Pobrać ten plik mozna tylko on waży 565mb. Komu potrzeba tyle informacji? Wstaw logi z FRST https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 @Zappa Komu potrzeba tyle informacji? Temat tyczy długiego startu systemu i dlatego zapewne @Groszexxx podał linka do tutka @mgrzeg, który specjalizuje się w tych sprawach. Log prawdopodobnie wykonany zgodnie z zasadami sądząc po wielkości pliku. Problem polega na hostingu, który dla użytkowników darmowych oferuje tylko bardzo ograniczony transfer. Oczywiście logi zaproponowane przez Ciebie również mogą ułatwić rozwiązanie problemu. I te należy podać na forum. Do autora Prawdopodobnie jako autor wstawki pobierasz szybko. Wstaw plik np. na www.zippyshare.com . Z obrazka System Summary widać problem z dyskiem 500 GB. Pokaż dodatkowo SMART dla tego dysku z CrystalDiskInfo. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Problem polega na hostingu, który dla użytkowników darmowych oferuje tylko bardzo ograniczony transfer. Oczywiście logi zaproponowane przez Ciebie również mogą ułatwić rozwiązanie problemu. I te należy podać na forum. Dzieki @wiesław, nie sadziłem, że masz problem z pobraniem pliku. Tak patrząc na system summary, można się pokusić o propozycje odpięcia dysku samsunga i wtedy spróbować jak system wstaje. Ale wolałbym zobaczyć FRST. Może dziennik zdarzeń nas naprowadzi na istotę problemu. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Mgrzeg pisał jeszcze wyraźnie, żeby plik spakować. Odnośnik do komentarza
aszejda Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Dzięki za informacje, poniżej wszystkie wymagane logi: http://www73.zippyshare.com/v/AYiHMD4s/file.html - boot_1.7z (jak trzeba mogę też zip-a zamieścić) http://s5.postimg.org/494pei407/SMART.jpg - SMART CrystalDiskInfo.txt FRST.txt Shortcut.txt Addition.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Wstepnie rzucam hasło że problem stanowia sterowniki od grafiki Error: (02/05/2015 05:34:11 PM) (Source: NvStreamSvc) (EventID: 2001) (User: )Description: NvStreamSvcNvVAD initialization failed [6]Error: (02/05/2015 05:34:11 PM) (Source: NvStreamSvc) (EventID: 2001) (User: )Description: NvStreamSvcFailed to set NvVAD endpoint as default Audio endpoint [0]Error: (02/05/2015 05:34:11 PM) (Source: NvStreamSvc) (EventID: 2001) (User: )Description: NvStreamSvcNvVAD endpoint registration failed [0] To może wynikac z wielu powiązanych spraw. Wersja bios, albo usługa NVIDIA GeForce Experience 2.1.5 praktycznie nie jest do niczego potrzebna i sprawia tylko same kłopoty. Proponuję odinstalować i obserwacja jak zmienił sie start systemu. Co do Crystal disk Info to jest potrzebny smart dysku samsung. Uzupełnij. Odnośnik do komentarza
S1944 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 SAMSUNG HD502HJ 500,1 GB 01 186 05 16 C8 187 możesz sprawdzić gwarancję producenta http://support.seagate.com/customer/pl-PL/warranty_validation.jsp?form=0 Numer seryjny: S20BJ90SC21402 Numer modelu LUB numer części: HD502HJ Dysk był uderzony , ma 16 realokowanych e sektorów. Błędy odczytu powierzchni, błędy zapisu. Wymagany scan powierzchni MHDD (2xF4)i zdjęcie na forum. Lub Tests w Victoria4.47 Odnośnik do komentarza
aszejda Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Odinstalowałem NVIDIA GeForce Experience 2.1.5 i jak na razie komputer uruchamia się prawidłowo. Wydaję się więc że to była główna przyczyna problemu. Co do błędów na dysku to czy jest to poważna sprawa? Jeśli mógł być uderzony to raczej dawno temu i się zastanawiam w takim razie czy jest sens to ruszać bo nie odczułem problemów z danymi a wcześniej z działaniem Windowsa. Co do SMART Samsunga to wydaje mi się że jest cały zamieszczony w tym samym pliku txt co Crucial. No chyba że to nie to. Pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc. Odnośnik do komentarza
S1944 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Twoje dane – Twoja decyzja. Teraz możesz je jeszcze bezpiecznie skopiować i potem sprawdzić stan powierzchni dysku. Gdy dysk padnie zapłacisz stosowną sumę w serwisie za odzysk. Atrybuty 01 i 05 określane są jako "krytyczne" Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi