mariov2 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Witam Serdecznie, Mam dość nietypowy problem, mam starego laptopa z windowsem xp he 32 bit, sp3, próbowałem zainstalować program antywirusowy G DATA, poprzednio pracował na bezplatnym avir'ze, ale po instalacji przy próbie uruchomienia otrzymuję komunikat: System windows nie może otworzyć tego programu, ponieważ jest on chroniony przez zasady ograniczeń oprogramowania. Aby uzyskać więcej informacji otwórz Podgląd zdarzeń lub skontaktuj się z administratorem systemu." Mówiąc szczerze nie bardzo wiem co mogę zrobić, odinstalowałem avirę, ffoxa, javę, Niestety nic nie pomogło. W załączniku logi z FRST i GMER. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Addition.txt FRST.txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Wszystkie logi są ... puste (mimo że niby ważą ileś KB). Proszę zuploaduj popnownie cały poprawny zestaw. System windows nie może otworzyć tego programu, ponieważ jest on chroniony przez zasady ograniczeń oprogramowania. To jest na pewno infekcja - polityka zabezpieczeń Windows wykorzystana przez malware, by zablokować ... programy zabezpieczające. Odnośnik do komentarza
mariov2 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 sorka, nie wiem jak się to stało wstawiam jeszcze raz. Pozdrawiam Addition.txt FRST.txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tak jest, szkodliwe polityki widoczne. Wdróż następujące działania: 1. Przez Dodaj/Usuń programy odinstaluj dziurawą wersję Java SE Runtime Environment 6 Update 1 oraz OpenOffice.org 3.3. Stara Java to jedna z dróg infekcji, a ten nieświeży pakiet Office nie umie korzystać z nowszych bezieczniejszych Java. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: HKLM Group Policy restriction on software: C:\Program Files\Common Files\G DATA HKLM Group Policy restriction on software: C:\Program Files\G DATA Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shared Tools\MSConfig\startupreg\Adobe ARM" /f Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition, ale zaznacz brakujący Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, po wykonaniu punktu 2 G Data powinien się uruchomić, o ile to co widzę jest kompletną instalacją. Odnośnik do komentarza
mariov2 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 OK, usunąłem OpenOff. niestety nie mogłem usunąć javy brak plików instalacyjnych, w załączniku logi. Pozdrawiam Fixlog.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Polityki blokujące G Data pomyślnie usunięte. Czy obecna instalacja G Data jest całkowita i program się uruchamia? Jeśli nie, należy odinstalować obecne wejście i ponowić instalację. W kwestii szczątka Java, uruchom Zoek. W oknie wklej: Java SE Runtime Environment 6 Update 1;u Klik w Run Script. Przedstaw wynikowy log zoek-results.txt (po zmianie nazwy z *.log). Odnośnik do komentarza
mariov2 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ok, G DATA działa, wszystkie składniki z niej również, bardzo dziękuję za szybką pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Jeszcze nie skończyliśmy. Nie dostarczyłeś wyników Zoek. Odnośnik do komentarza
mariov2 Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Sorka w załączniku log z osatniego skanu, proszę mi powiedziec jeszcze co ew. mogę zrobić by przyspieszyć działanie tego komputera, mam wrażenie że przed zmianami działał nieco szybciej. zoek-results.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Zoek nie pokazuje w ogóle, by zadanie zostało wykonane. Czy na liście Dodaj/Usuń programy nadal widzisz wpis Java™ SE Runtime Environment 6 Update 1? proszę mi powiedziec jeszcze co ew. mogę zrobić by przyspieszyć działanie tego komputera, mam wrażenie że przed zmianami działał nieco szybciej Był uruchamiany GMER. Sprawdź czy nie nastąpiło obniżenie transferu dysku z DMA do PIO. Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP): KLIK. Odnośnik do komentarza
mariov2 Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Niestety Java nadal jest, ok sprawdzę ustawienia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Niestety Java nadal jest Uruchom narzędzie Microsoftu: KLIK. Zaakceptuj > Wykryj problemy i pozwól mi wybrać poprawki do zastosowania > Odinstalowywanie > zaznacz na liście Java™ SE Runtime Environment 6 Update 1 > Dalej. Odnośnik do komentarza
mariov2 Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 OK FIX niestety nie pomógł, ale teraz sprawdziłem że fizycznie nie ma ani folderu ani też plików z tej javy został jedynie wpis w programach. Jeśli chodzi o uruchamianie przestawiłem na DMA i śmiga dzięki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Fix "nie pomógł", bo nie wykrywa tego wpisu? Chodziło mi o użycie tego narzędzia, by usunąć więcej danych instalacyjnych. Skoro brak wyników, to po prostu usuń sam wpis z klucza Uninstall. Ostatni skrypt do FRST: Otwórz Notatnik i wklej w nim: Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\{3248F0A8-6813-11D6-A77B-00B0D0160010} /f Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Pokaż wynikowy fixlog.txt. Wpis Java nie powinien być już widoczny na liście Dodaj/Usuń. Odnośnik do komentarza
mariov2 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Zrobione, z tego co widzę all ok w załączniku log Pozdrawiam Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Na zakończenie: 1. Zastosuj DelFix, wyczyść foldery Przywracania systemu oraz zainstaluj IE8. Wszystko rozpisane tu: KLIK. 2. Proponuję też dorzucić do G Data mini program Malwarebytes Anti-Exploit. Odnośnik do komentarza
mariov2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 OK, bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi