Madzialena Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Więc tak wczoraj przeniosłam się z XP na 7. Wszystko cacy ale mam kilka pytań 1) Da się ten system jakoś "odchudzić"? Chodzi mi głównie o lagi w grach. Nowych produkcji odpalać nie mam zamiaru, bo przy PC o takiej konfiguracji raczej się nie da. Intel Celeron D 3.2 GHz (1 rdzeń) Ram 1GB Nvidia GeForce 7100GS Baaardzo mały dysk:ok. 150GB 2) Mało zasobożerny antywirus. Comodo, Avast czy jak to wspomniała mi jedna osoba zrezygnować całkiem i dać skaner na żądanie? 3) Jak to jest z czyszczeniem tego systemu, bardzo się zasyfia? 4) Czyszczenie rejestru, coś to w ogóle daje? Jak tak to czym? 5) Jak to jest z aktualizacjami? Konieczie wszystkie czy można tylko krytyczne? 6) Konto administratora czy standardowe? 7) Dla czego po uruchomieiu systemu od nowa instalują mi się sterowniki od karty dźwiękowej i sieciowej? Dobra, jak mi się coś przypomni to dam znać. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza
artus72 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 ad.1. przede wszystkim czeka Cię zakup pamięci. Nawet dla XPka jeden giga to było zbyt mało. Ja mam 2GB ale przydałoby się co najmniej drugie tyle. ad.2. System się nie zasyfia, jak nie korzystasz z witamin, uważasz na załączniki pocztowe i ostrożnie używasz torrentów. ad.4. Rejestru się nie czyści, rejestr się kompaktuje. ad.5. Aktualizacje najlepiej wszystkie. ad.7. Nigdy nie słyszałem o drajwerach, które przeżywając format i instalację drugiego systemu, pasują jak ulał do nowego środowiska Odnośnik do komentarza
Madzialena Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 ad.1. XP był wgrany jako pierwszy i przez niemal 6-7 lat działał na 0,5 gb ramu. Szło mu nawet nieźle (może to prze moją przesadną troskę o jego czystość). Z win 7 chwilowo to samo. Co do optymalizacji to chodzi mi o wyłączenie zbędnych usług odpowiadających za np: drukowanie czy skanowanie. W XP też tak robiłam, głównie kwestia praktyczna. ad.2. Czyli jak zawsze. ad.4. Racja mój błąd ad.5. I tu jest problem z małym dyskiem x.x ad.7. Instalowane były po formacie. Ale to chyba wywala tak tylko przy aktualizacjach systemu. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 7. Pokaż System Summary z HWInfo (Hardware) oraz Menadżer Urządzeń. Jeżeli masz Manuala do płyty to zobacz jakiego producenta jest karta sieciowa i dźwiękowa. Dźwięk to penie Realtek. Odnośnik do komentarza
Madzialena Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Realtek ale nie wiem który to model: ALC883/ALC888 (wg. manuala). Karta sieciowa była dokładana później. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Płyta bardzo stara i jeżeli dźwięk działa to nie ma co zmieniać. Czy nadal pojawiają się ponowne instalacje dźwięku i sieciówki? Utrzymanie systemu - poczytaj KLIK. Defragmentacja - Free Puran Defrag ale nie instaluj całego kombajnu tylko sam Defrag. Ma opcję BOOT. Osobiście aby panować nad śmietnikiem systemu mam katalog G:\Temp i w zmiennych środowiskowych wszędzie ustawiłem tą lokalizację (4 zmienne). Zwracam uwagę na postępowanie z oczyszczaniem dysku(ów). Usuwane są np. kopia SP1 oraz pliki aktualizacji. Konieczny restart. Ustaw (w Twoim przypadku) przywracanie systemu na 5% i kosz np. na 2%. Na teraz masz do wykonania aktualizację systemu do SP1 + Framework 4.5.2 (powinno pójść automatycznie) + wszelkie aktualizacje po. Po wykonaniu i sprawdzeniu przez kilka dni, że system jest stabilny wykonaj oczyszczanie i defragmentację (jak w linku). Wcześniej zobacz jak wygląda MU. Odnośnik do komentarza
Madzialena Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Generalnie wszystko jest ok... ale pojawiła się kolejna "awaria", nie instalujące się programy. Instalator elegancko niby to instaluje ale w okrślonej lokalizacji plików brak. W ogóle ich nie ma. A i żadne errory nie występują, tak jak to jest gdzie indziej. Deinstalować mogę. Partycja na której instaluję nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 SP1 i inne zaktualizowane? Opisz dokładnie konkretną instalację - zrób zrzut np. lokalizacji instalacji. Odnośnik do komentarza
Madzialena Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 SP 1 jest, kończę już instalować resztę z tych ważnych. A co do instalnacji to w sumie standardowo, nic odbiegającego od normy. Lokalizacja też standardowa: C:\Program Files. Tylko pliki znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. EDIT: Chyba się znalazły... w: C:\VTRoot\HarddiskVolume1\Program Files Tylko co to tam do diabła robI? W załączniku daję raport z instalacji jednej z gier. Install.txt Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 To mi pachnie jakąś wirtualną maszyną ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza
Madzialena Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Tylko, że ja nie instalowałam żadnej maszyny. wirtualnej. Do "trybu XP" też trzeaba coś instalować z tego co wiem. Problem jest głównie z plikami ściąganymi. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi