pakeroso Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam! W Windows 8 zbyt łatwo zmienić skojarzenie pliku - wystarczy podejrzeć plik .dat notatnikiem - za pierwszym razem uda się, za drugim już nam skojarzy rozszerzenie. Może zna ktoś sposób jak usunąć takie skojarzenie? Uruchomiłem znaleziony w sieci skrypt [-HKEY_CLASSES_ROOT\.dat] [HKEY_CLASSES_ROOT\.dat] "NoOpen"="" [-HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.dat] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.dat] [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.dat] [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.dat\OpenWithList] ale to nie pomogło. Skorzystałem z systemowej komendy wiersza poleceń assoc .dat= za pierwszym razem dało się, teraz już nie działa. Jak usunąć to skojarzenie .dat z notatnikiem bo już ręce mi opadają. Czy to jakiś nowy ochronny mechanizm systemowy windowsa 8 czy babol? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 poczytaj https://www.fixitpc.pl/topic/25581-zakup-systemu-32-czy-64-bit/ Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ale że co? Przecież to temat o sterownikach Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Sorki machnąlem się z linkiem. Nie wiem czy Unsock pomoże, nie ma ponoć wsparcia dla w8. ale tu masz wszystko na temat skojarzń plików w rejestrze https://www.fixitpc.pl/topic/330-menedzery-typow-i-skojarzen-plikow/ https://www.fixitpc.pl/topic/25592-zmiana-programu-otwieranych-plik%C3%B3w/ Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dzięki, niestety żaden z nich nie daje rady. Gdzieś na stronach TechNetu wyczytałem, że nie ma oficjalnej metody usuwania skojarzeń plików. A już zaczynałem mieć pozytywne zdanie o tym systemie... Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Może zna ktoś sposób jak usunąć takie skojarzenie? Uruchomiłem znaleziony w sieci skrypt ten skrypt nie zawiera najwazniejszej linijki, brakuje wpisu Windows Registry Editor Version 5.00 Pobierz sobie plik dat.reg i zaimportuj do rejestru > restart systemu http://www.eightforums.com/tutorials/8486-default-file-associations-restore-windows-8-a.html Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 dat.reg zawiera to, co napisałem w pierwszym poście, razem z brakującą linijką. Dobrze edytuje rejestr, ale Win 8.1 najwidoczniej nie opiera skojarzeń na podstawie rejestru. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 ale Win 8.1 najwidoczniej nie opiera skojarzeń na podstawie rejestru. Ciekawe na podstawie czego Czy ty chcesz przywrócić domyślne ustawienia czy przypisać określony program do plików z rozszerzeniem dat? Po powoli się gubię Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ciekawe na podstawie czego No tego właśnie chyba nikt nie wie. Chcę usunąć skojarzenie całkiem, powiązałem z notatnikiem pliki .dat i teraz wszystkie te pliki mają ikonkę notatnika choć nie powinny. W Win 8.1 grzebanie w rejestrze nie pomaga. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Chcę usunąć skojarzenie całkiem, powiązałem z notatnikiem pliki .dat i teraz wszystkie te pliki mają ikonkę notatnika choć nie powinny. Właśnie że powinny mieć ikone notatnika. Napisz dokładnie jak to robisz dodając wpis domyślny do rejestru. Nie mam teraz W8 ale na W7 leci tak: pobierasz plik dat.reg > PPM na plik > Scal > restart systemu Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi