ketras Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam, Padł mi dysk Hdd z pc'ta(osobny wątek na tym forum), dzięki TestDisk'owi odzyskałem dane - kopiując je z każdej partycji (niestety brak, C:/) na dysk zewnętrzny WD ultra. Po skopiowaniu ich na nowy dysk, chciałem z dysku zewnętrznego wszystkie dane usunąć. Wyświetlał mi się błąd dotyczący braku uprawnień. Od S-1-5 (w linku widać). Dysk był zakupiony jako nowy, podłączony u znajomego na laptopie w celu sprawdzenia, następnie został podłączony do laptopa mojego wuja i tam brał udział w odzyskiwaniu danych z padniętego dysku. Teraz postawiłem system na nowym dysku, i chce zrobić porządek na dysku zewnętrznym. Po poszukiwaniach w internecie, udało mi się większość folderów usunąć (głównie dzięki poleceniom TAKEOWN F: / i ICALCS. Jednak się zatrzymałem na folderze (kopii partycji) "dzdjęcia". Kombinowałem z zmianą uprawnień administratora, programami z poleceń z wątków aż unlocker poradził sobie z większością plików. Został jeden folder (0kb) ale w nim kilka podfolderów z plikami. Z tym folderem "dzdjęcia" to już nie wiem jak usunąć i liczę na waszą pomoc. Linki do zdjęć z programów i komend: http://pokazywarka.pl/3xsyad/ Używałem praktycznie wszystkiego z poradnika : https://www.fixitpc.pl/topic/50-kasowanie-nieusuwalnych-plikow-i-folderow/ . Lock Hunter - po zainstalowaniu, nawet nie chciał się włączyć, na starym pc z xp od razu się włączył i nie wykazał żadnego powiązania, próbowałem usunąć folder = bezskutecznie. Unlocker - również nie wykazywał powiązanych procesów z tym folderem, z dyskiem tak. Handle - nie działało, DEL "\\?\ścieżka dostępu do pliku" - nie pomogłaRD "\\?\ścieżka dostępu do folderu" - nie pomogła Delete FXP Files - również na win7 nie włączył się (mimo zainstalowania) na xp włączył się i nie pozwolił usunąć pliku w folderze, cacls "ścieżka dostępu do pliku/folderu" /E /G NazwaKonta:F - nie pomogła zmiany właściwości i administratorów - nie pomogły takeown i icals - na tym konkretnym folderze i jego podfolderach (:\dzdjęcia|) - nie działa. Generalnie chciałbym usunąć ten folder by mieć porządek. Jednakże większość programów, komend informuje mnie o braku dostępu, uprawnień, niemożliwości usunięcia. Straciłem już pomysły jak się do tego zabrać. Kilka programów się zainstalowało, ale tuż po zakończeniu instalacji pojawiało się okno (jak z cmd) czarne, jakiejś napisy mignęły i okienko zamykało , że nawet print screena nie zdążyłem wykonać. Po tego typu instalacji program nie był nigdzie do znalezienia by go włączyć, czy usunąć - dziwne. Tak samo(chcąc prze linux spróbować usunąć), zmontowałem 2x bootowalny pendrive, dwoma osobnymi programami z slaxem i za każdym razem gdy chciałem włączyć komputer ręcznie uruchamiając pendrive w bios to i tak startował windows. Jest jakiś sposób na usunięcie tych niby pustych folderów? Odnośnik do komentarza
tomon Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Czy próbowłeś z jakiegoś zewnętrznego systemu typu LiveCD? (Knoppix, Gparted, Parted Magic itd.) Odnośnik do komentarza
ketras Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Jak pisałem, próbowałem. Jednakże nie chce się mi uruchomić w ogóle pendrive z linuksem. Trzeci raz nagrany linux (2x slax, 1x ubuntu) na pendrive jako bootowalny , trzecim programem komputer nie pozwala ruszyć z bootowalnego pendrive'a. Startuje windows mimo iż ręcznie zaznaczam start z pendrive. Coś tu jest nie tak, tylko nie wiem jak to sprawdzić. Odnośnik do komentarza
ketras Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Temat rozwiązany - format całego dysku pomógł. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi